Sanni Lammelan, 26, kurkku tuntui maaliskuussa karhealta – elimistöön oli uinut virus, joka ei jätä rauhaan vieläkään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sanni Lammelan, 26, kurkku tuntui maaliskuussa karhealta – elimistöön oli uinut virus, joka ei jätä rauhaan vieläkään

Turkulainen Sanni Lammela, 26, on kärsinyt koronaviruksen aiheuttamista oireista jo yli kolme kuukautta.

Julkaistu: 5.7. 15:01

Kun koronaviruksen aiheuttamien oireiden olisi toukokuussa pitänyt jo helpottaa, Lammela huomasi kärsivänsä uudesta oireesta: hengenahdistuksesta.

Turkulainen Sanni Lammela, 26, on yksi niistä suomalaisista, joilla koronaviruksen aiheuttamat oireet ovat kestäneet huomattavan pitkään. Hän on kärsinyt oireista maaliskuusta lähtien.

– Palasin maaliskuun puolessa välissä Englannista, sillä minun piti viettää kevätlukukausi siellä vaihdossa. Jo siellä kurkkuni tuntui vähän karhealta, mutten silloin ajatellut, että se olisi mitään, Lammela kertoo.

Lammela palasi Suomeen maanantain ja tiistain välisenä yönä 16.–17. maaliskuuta. Keskiviikkona 18. maaliskuuta hänen oireena voimistuivat. Hänelle nousi kuumetta, häntä yskitti ja hänen päätään ja lihaksiaan särki.

– Oireeni olivat lieviä. Selkeää tautia kesti 5–6 päivää, jonka jälkeen se alkoi lähteä pois. Lämpö ja yskä kuitenkin jäivät.

– Myös hajuaistini lähti, eikä se ole edelleenkään tullut ihan täysin takaisin, Lammela kertoo heinäkuun ensimmäisenä päivänä – kun taudin alusta on tullut kuluneeksi 15 viikkoa.

Koska Lammelan oireet olivat lieviä, häntä ei aluksi testattu. Vasta kun Lammelan vanhemmat sairastuivat koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin, testi tehtiin myös hänelle.

– Asuin vanhemmillani sen jälkeen, kun tulin Suomeen. Kun oireet alkoivat äidilläni, hän pääsi testeihin. Myös isä sairastui, ja hänetkin testattiin.

Toukokuussa Lammela huomasi kärsivänsä myös uudesta oireesta: hengenahdistuksesta.

Lammelan molempien vanhempien koronatestitulos oli positiivinen.

– Minulle tuli viisi viikkoa karanteenia vanhempieni positiivisista testituloksista. Viiden viikon jälkeen minulla oli edelleen lämpöä ja yskää, joten minua ei uskallettu päästää karanteenista pois. Silloin myös minut testattiin, ja tulos oli positiivinen. Olin siitä vielä seuraavat kaksi viikkoa karanteenissa, hän kertoo.

Kun yhteensä seitsemän viikkoa kestänyt karanteeni viimein päättyi, Lammela muutti omaan kotiinsa asumaan.

Oireet eivät kuitenkaan edelleenkään helpottaneet. Toukokuussa Lammela huomasi kärsivänsä myös uudesta oireesta: hengenahdistuksesta.

– Välillä tuntui, että sisäänhengitys oli paljon raskaampaa kuin ennen. Kun lähdin liikkeelle, minua alkoi hengästyttää todella helposti, hän kertoo.

–On ollut myös epätoivon hetkiä, Lammela sanoo.

Lammela toivoo terveydenhuollolta tukea pitkittyneiden koronaoireiden kanssa kamppaileville ihmisille.

– Meitä pitkään sairastaneita on Suomessakin jo aika paljon. Osa on saanut hyvää tukea terveyskeskuksista ja osa ei.

– Olisi ihan mahtavaa, jos Suomessakin olisi joitakin terveydenhuollon ihmisiä, jotka voisivat keskittyä nimenomaan meihin pitkäaikaissairastaneisiin.

 Viimeiset pari viikkoa oloni on ollut parempi. Hengityksen kanssa ei ole enää ongelmia.

Nyt heinäkuun alussa Lammela kertoo oireidensa alkavan pikkuhiljaa helpottaa.

– Viimeiset pari viikkoa oloni on ollut parempi. Hengityksen kanssa ei ole enää ongelmia.

Tästä huolimatta Lammela kärsii edelleen lievästä lämmöstä ja limaisuudesta.

Se ei ole kuitenkaan estänyt häntä jatkamasta opiskelua. Suomeen palattuaan Lammela on keskittynyt etäkurssien suorittamiseen ja opinnäytetyön tekemiseen.

– En ole ollut niin heikossa kunnossa, etten jaksaisi tehdä mitään. Sen sijaan olen ollut ahdistunut ja peloissani siitä, mihin tämä menee ja mitä jos tauti tarttuu.

– Joskus taudin pystyy unohtamaan, mutta pahinta on, kun sitä ajattelee koko ajan. On ollut myös epätoivon hetkiä.

Epätoivon hetkillä Lammela on saanut tukea ystävistään, joita hän on tavannut karanteenin päätyttyä.

– Kyllä sen huomaa, kuinka paljon parempi fiilis siitä tulee, että pääsee oikeasti juttelemaan jonkun ihmisen kanssa kasvokkain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?