Yliopistot puolustautuvat: Opiskelija­valinta­perusteiden muuttamisessa on toimittu niin oikein kuin poikkeusoloissa on ollut mahdollista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yliopistot puolustautuvat: Opiskelija­valinta­perusteiden muuttamisessa on toimittu niin oikein kuin poikkeusoloissa on ollut mahdollista

Arkistokuva.

Julkaistu: 3.7. 10:21

Oikeusasiamiehen kansliaan on tullut useita kymmeniä kanteluita valintakriteerien muuttamisesta.

Yliopistot kokevat toimineensa kevään opiskelijavalintaperusteiden muuttamisessa niin oikein kuin erittäin haastavissa poikkeusoloissa on ollut mahdollista, selviää yliopistojen yhteisestä selvityksestä.

STT sai nähtäväkseen yliopistojen opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM) tekemän selvityksen, jonka ministeriö on toimittanut eduskunnan oikeusasiamiehelle. Selvitys liittyy oikeusasiamiehen saamiin lukuisiin kanteluihin, jotka liittyvät valintakriteerien muuttamiseen kesken hakuprosessin.

Yliopistot julkaisivat alkuperäiset hakukriteerit alkuvuonna. Moni teki päätöksen hakukohteistaan 1. huhtikuuta päättyneen yhteishaun aikana.

Koronavirusepidemian vuoksi kriteereitä kuitenkin muutettiin huhtikuun lopussa. Joillakin aloilla muun muassa todistusvalinnan osuutta kasvatettiin olennaisesti.

Yliopistojen mielestä valintaperusteiden muuttamiselle on ollut riittävän painavat perusteet. Alkuperäisessä suunnitelmassa pysyminen olisi yliopistojen mukaan vaarantanut koronatilanteen vuoksi sekä hakijoiden että henkilöstön turvallisuuden.

Torstaihin mennessä oikeusasiamiehen kansliaan oli tullut 105 kantelua, jotka koskevat opiskelijavalintaperusteiden muuttamista tai jo järjestettyjä yksittäisiä pääsykokeita ja niihin liittyviä kysymyksiä. Asiasta kertoi STT:lle torstaina esittelijäneuvos Mikko Sarja.

– Näistä suurin osa, noin 80, koskee näitä valintaperusteiden muutoksia.

Opiskelijavalinnat jäivät kampusten sulkemisen jalkoihin

Yliopistojen selvityksen mukaan kanteluissa on viitattu erityisesti myös siihen, miten monet hakijat ovat suorittaneet kalliita ja pitkäkestoisia valmennuskursseja. Osa hakijoista oli siis valmistautunut erityisesti valintakokeisiin, mutta valintakokeilla otettavien määrää päätettiin supistaa kesken kevään.

Yliopistot kertovat sitoutuneensa jo aiemmin toteuttamaan valintakokeet OKM:n kanssa sovitusti niin, etteivät ne vaadi pitkäkestoista valmistautumista.

Valintakokeissa hallittavan aineiston kerrotaan perustuvan lukion oppimääriin, tai se on julkistettu noin kuukausi ennen valintakokeita.

– Yliopistot eivät ole siten antaneet hakijoiden ymmärtää, että erilaisten kaupallisten toimijoiden tarjoamat valmennuskurssit olisivat tarpeellisia opiskelijavalinnassa menestymiseen, selvityksessä arvioidaan.

Kanteluissa kritisoitiin myös muun muassa sitä, että muutoksista valintakriteereihin oli tiedotettu liian myöhään.

Opinahjojen mukaan yliopistojen sulkemisen ja hakuajan päättymisen väliin on jäänyt vain kaksi viikkoa aikaa.

– Yliopistoilla ei ole tämän kahden viikon hakuajan kuluessa ollut mahdollisuutta suunnitella kevään opiskelijavalinnan toteutusta uudelleen, kun samalla on jouduttu sulkemaan yliopistokampukset ja sopeuttamaan koko yliopistotoiminta poikkeustilanteeseen, selvityksessä perustellaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?