Uusien koronatartuntojen alkuperä ei ole yleensä tiedossa – ylilääkäri painottaa yhtä asiaa: ”Hirveän tärkeää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusien koronatartuntojen alkuperä ei ole yleensä tiedossa – ylilääkäri painottaa yhtä asiaa: ”Hirveän tärkeää”

Tartunnat ovat maantieteellisesti hyvin eri alueella eikä niillä tunnu olevan selkeää yhteistä nimittäjää, Husin ylilääkäri kertoo.

Husin ylilääkäri Asko Järvinen Helsingissä Meilahden sairaala-alueella 2. heinäkuuta 2020.

2.7.2020 20:21

Kahden viime viikon aikana uusia koronatapauksia on tullut ilmi pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Turussa ja Hyvinkäällä. Suuri osa tapauksista näyttää olevan varsin yksittäisiä.

– Tartunnat ovat maantieteellisesti hyvin eri alueella eikä niillä tunnu olevan selkeää yhteistä nimittäjää. Suurimmassa osassa tapauksista ei ole tiedossa, mistä tartunta on saatu, Husin ylilääkäri Asko Järvinen kertoo.

Hän mainitsee Lehto Groupin yhtenä pääkaupunkiseudun koronatapauksia selittävistä tekijöistä. Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin, että Lehto Groupin yhdellä rakennustyömaalla todettu koronaviruksen tartuntarypäs on johtanut ainakin 38 hengen altistumiseen.

– Tämä itse asiassa selittää Helsingin tartunnoista kohtalaisen ison osa, Järvinen sanoo.

Yksittäisissä tapauksissa tartunnat on pystytty jäljittämään perhepiiriin tai kontaktiin ulkomaille. Valtaosalle Husin alueen tapauksista ei kuitenkaan ole löydetty yhteistä selittäjää.

– Tämä tarkoittaa, että meillä on tautia jossakin, koska ihmiset saavat tartunnan jostakin.

Järvinen korostaa, että oireilevien ihmisten on syytä hakeutua testeihin varsinkin nyt, kun yhteiskunta on avattu ja ihmiset liikkuvat aiempaa enemmän.

– On hirveän tärkeää, että ihmiset lähtevät edelleen flunssaoireissa testeihin, jotta tartuntaketju saadaan kiinni.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen arvion mukaan koronavirustilanne on Suomessa tällä hetkellä rauhallinen. Viikoittain tartuntatautirekisteriin ilmoitettavat tapausmäärät ovat pieniä, eikä tapausten määrässä ole todettu suurta vaihtelua kahteen edelliseen viikkoon verrattuna.

Myös Järvisen mukaan tilanne on sangen rauhallinen.

– Määrät ovat hyvin pieniä, 0–14 havaittua tapausta per päivä Husin alueella. Hyvin pieni osa otetuista näytteistä on positiivisia, hän kertoo.

  • Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?