Oletko virtsannut veteen kesämökillä? Tämän vuoksi se ei kannata - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oletko virtsannut veteen kesämökillä? Tämän vuoksi se ei kannata

Pissaamisella voi olla ikäviä seurauksia vesistöissä.

Julkaistu: 2.7. 19:39

Pidä saaristo siistinä ry kehottaa ihmisiä olemaan pissaamatta veteen.

Kesäkuu on ollut lämpimin vuosikymmeniin, mikä on yhdessä koronapandemian kanssa ajanut kansan kesämökeille – usein siis veden ääreen. Lämmin vesi houkuttelee uimaan, ja jos luonto sattuu silloin kutsumaan, miksipä sitä huussia täyttämään.

Vesilläliikkujien ympäristöjärjestö Pidä saaristo siistinä ry kuitenkin muistuttaa, että virtsaamista vesistöön kannattaisi välttää.

Järjestö kertoi Instagram-julkaisussaan, että ensimmäiset sinilevähavainnot on jo tehty. Vihertävä tai kellanvihreä sinilevä tuottaa myrkkyjä, jotka aiheuttavat ihmisille oireita kuten kutinaa ja huonovointisuutta. Pahimmillaan oireet vaativat sairaalahoitoa.

– Muistathan, että veneilijänä voit vaikuttaa rehevöitymiseen ja erityisesti pistekuormituksen vähentämiseen. Veneilijöiden käymäläjätteet aiheuttavat pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa, julkaisussa muistutetaan.

Pidä saaristo siistinä kehottaa käyttämään maissa olevaa kuivakäymälää tai veneen vessaan, joka tyhjennetään imutyhjennyslaitteeseen.

– Älä myöskään pissaa veteen, vaikka se voi tuntua pisaralta meressä! julkaisussa kehotetaan.

Kehotus saattaa huvittaa, onhan Suomessa lääniä – tässä tapauksessa vesistöjä – joihin virtsata.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Laura Härkönen kuitenkin vahvistaa, että virtsaaminen voi olla vesistölle haitallista.

– Virtsa sisältää ureaa, jossa on leville käyttökelpoista typpeä. Suurina määrinä virtsa lisää ravinteita vedessä ja aiheuttaa sitä kautta levien määrän runsastumista.

Virtsa sisältää typen lisäksi fosforia, ja levät tarvitsevat näitä molempia kasvaakseen.

– Sinilevät pystyvät sitomaan typpeä helpommin kuin jotkut muut levät, eli jos typpeä on paljon, sinilevät saattavat sitä kautta runsastua.

Veneiden käymäläjätteiden tyhjentäminen asianmukaisesti on tärkeää muutoinkin kun levien kannalta.

– Käymälät pitäisi tyhjentää satamien tyhjennyspisteisiin, jotta sieltä ei pääse ravinteiden lisäksi koliformisia bakteereita eli taudinaiheuttajia vesistöön, Härkönen sanoo.

Mikko Alatalo lauloi aikanaan, että hän ei mene uimaan, koska ”kalat on veteen pissanneet”. Roolien pitäisi oikeastaan olla toisin päin.

– Rehevöityminen aiheuttaa sitä, että vesistöt voivat kasvaa umpeen eli myös vesikasvit runsastuvat. Vesi saattaa samentua levien takia, mikä taas vaikuttaa ylempänä ravintoketjussa; huonompiin valaistusolosuhteisiin sopeutuneet kalat runsastuvat, Härkönen sanoo.

Rehevöityminen voi Härkösen mukaan aiheuttaa myös happikatoa. Se taas vaikuttaa suoraan kalojen elinmahdollisuuksiin vesistössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?