Oudot puut herättävät ihmetystä Helsingin Maunulassa – tutkija kertoo, mikä ne on tuhonnut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oudot puut herättävät ihmetystä Helsingin Maunulassa – tutkija kertoo, mikä ne on tuhonnut

Julkaistu: 2.7. 18:43

Hyönteiset olivat syöneet kaksi saarnipuuta lähes lehdettömiksi.

Maanantaina illalla helsinkiläinen Tuija Salmi sai puhelun naapuriltaan, joka oli havainnut kaksi ”outoa puuta” Helsingin Maunulassa.

Hyönteiset olivat tyhjentäneet kaksi suurta saarnipuuta niin, että puihin oli jäänyt jäljelle vain lehtiruodit ja muutama lehtitupsu latvoihin.

Salmi epäili, että tuhojen takana olisi jokin pistiäinen, mutta hän ei tiennyt, mikä.

– Toukkia ei enää näkynyt eikä seittiä, hän kertoo.

Hyönteiset olivat syöneet saarnipuusta lähes kaikki lehdet.

Vain puiden latvoihin oli jäänyt lehtitupsuja.

Tutkija Tiina Ylioja Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kertoo, että kyseessä on sahapistiäisiin kuuluva Tomostethus nigritus -lehtipistiäinen. Hän sanoo, ettei nykyisin enää ole harvinaista, että kyseiset pistiäiset syövät puun tähän kuntoon. Ylioja kertoo, että ilmoituksia pistiäisen tuhoista on tehty nyt erityisesti Helsingissä ja eri puolilla Etelä-Suomea.

Otokkatieto.fi-sivustolla kerrotaan, että Tomostethus nigritus on levittäytynyt Suomessa voimakkaasti vuoden 2015 jälkeen. Se munii saarnen silmuille toukokuussa, ja toukat kuoriutuvat kesäkuun alussa. Kun puun lehdet on syöty, toukat pudottautuvat maahan koteloitumaan.

– Tätä kotimaista lajia ei enää pidetä vaarantuneena. Laji on kuitenkin laji.fi-tietokannassa merkitty silmälläpidettäväksi, Ylioja kertoo.

Täysikokoinen toukka on Otokkatieto.fi-sivuston mukaan noin 10 millimetriä pitkä ja väriltään vihreä.

Hän arvelee, että pistiäisten lisääntymisen takana saattavat ainakin osittain olla lämpimät säät.

– Voi spekuloida, että koska hyönteisten kehitysnopeus on riippuvaista lämpötilasta, niin ainakin lämmin 2018, lämmin kesäkuu 2019 ja nyt lämmin kesäkuu 2020 ovat suosiollisia lajille. Mutta runsastuminen havaittiin jo 2017, joten pelkän kesälämpötilan piikkiin tätä runsastumista ei voi laskea. Asiaa ei ole selvitetty erikseen tämän lajin kohdalta, Ylioja toteaa.

Aikuinen Tomostethus on väriltään musta.

Kun pistiäiset hyökkäävät saarnipuun kimppuun ja syövät sen lehdet, puun kasvu hidastuu, sillä lehtien menetys vie puulta yhteyttämispinta-alaa ja siten alentaa hiilensidontaa. Ylioja kertoo, ettei kasvun menetys ole haitallista, mutta tiedossa ei ole, miten monta vuotta saarni kestää lehtien menetystä.

Jos omaa pihapuuta piinaavat pistiäiset, niitä voi pyydystää puun ympäri käärittävillä liimapapereilla.

– Tuhkan levitystä puiden tyvelle on kokeiltu, ja se on estänyt puista tippuneita tai puita vaihtavia toukkia kiipeämästä uudelleen latvuksiin.

– Vastakuoriutuneiden toukkien torjuntaan latvuksista ei ole hyväksyttyjä kemiallisia kasvinsuojeluaineita eikä levitystekniikoita, Ylioja sanoo.

Tältä syödyt puut näyttivät tiistaina.

Jotta lajin saarnien syönnistä saadaan kokonaiskuva, näkemistään tuhoista voi ilmoittaa Luonnonvarakeskukseen metsätuhoilmoituksella, vaikka kyseessä ei olisikaan varsinainen metsätuho.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?