Kommentti: Trump kahmi koko koronalääkkeen – mutta Kiina rokottaa jo armeijaansa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump kahmi koko koronalääkkeen – mutta Kiina rokottaa jo armeijaansa

Donald Trumpilla on pitkästä aikaa syytä hymyyn. Alaiset kehuvat hänen neuvottelutaitojaan suuressa koronalääkekaupassa.

Julkaistu: 1.7. 16:59

Taistelu taudin parannuskeinoista käy rumaksi, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Ihannemaailmassa pandemian kohdanneet maat etsisivät rokotetta ja parannuskeinoja yhdessä. Välillä vaikuttaa kuitenkin, että maailma on enemmänkin viidakko. Viidakko, jossa tehokkain ase on raha. Sitä osaa mielestään käyttää Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Yhdysvallat on hankkinut käyttöönsä käytännössä koko Remdesivir-lääkkeen. Sopimuksen mukaan se ostaa Gilead Sciences -yhtiöltä 500 000 annosta, mikä tarkoittaa koko tuotantoa ainakin syyskuuhun asti.

Hoitoon tarvitaan kuusi lääkeannosta, jotka maksavat 3 200 dollaria. Remdesivir ei ole halpa lääke.

 Keväällä Yhdysvaltojen asiamiehet ostelivat muille tarkoitettuja suojavälinelasteja suoraan Kiinan lentokentiltä isolla rahalla.

Remdesivir on alun perin ebolaa vastaan kehitelty lääke, jonka patentti on yhä voimassa. Muut yhtiöt eivät siis saa valmistaa lääkettä.

Remdesivirin uskotaan jouduttavan vakavasti sairastuneiden potilaiden tervehtymistä merkittävästi. Lääke on ensimmäinen, jonka Yhdysvaltain viranomaiset ovat hyväksyneet nimenomaan koronan hoitoon.

Terveysministeri Alex Azar kiitteli itse presidentti Trumpia lääkekaupasta.

– Presidentti Trump on tehnyt hämmästyttävän sopimuksen, Azar kehui Guardian -lehden mukaan.

Amerikka ensin

Azar onnittelee esimiestään viran puolesta. Mutta Trumpilla on oikeasti syytä onnitella itseään. Edes yksi hyvä uutinen taistelussa koronaa vastaan Yhdysvalloissa on hänelle todella tarpeen.

Trump voi sanoa noudattaneensa Amerikka ensin -politiikkaansa kirjaimellisesti. Sitä paitsi Gilead on yhdysvaltalainen yhtiö.

Trump on yrittänyt samaa aiemminkin koronapandemian aikana. Ulkomailla se on vaikeampaa.

Yhdysvallat suututti Ranskan viranomaiset yrittämällä hankkia etuosto-oikeutta siellä kehiteltävään rokotteeseen. Saksassa nousi kohu samantapaisesta hankkeesta.

Lopulta onnistuttiin varaamaan suuri erä Britanniassa Oxfordiin yliopistossa kehiteltävää rokotetta yhdysvaltalaisille. Sitä vain ei ole vielä saatavilla, koska testit ovat kesken.

Keväällä Yhdysvaltojen asiamiehet ostelivat muille tarkoitettuja suojavälinelasteja suoraan Kiinan lentokentiltä isolla rahalla.

 Muissa maissa Yhdysvaltain etuilu herättää raivoa.

Jos Trump onnistuu hankkimaan lääkkeitä ja lupaamaan rokotetta pian, se voi auttaa häntä ratkaisevasti syksyn presidentinvaalissa. Nyt hänen suurin uhkansa on sekasorto, johon Yhdysvaltain terveydenhoito on suistunut koronaviruksen ja covid-19-taudin vuoksi.

Muissa maissa Yhdysvaltain etuilu herättää raivoa. Maassa paheneva koronakriisi on jo pahasti rapauttanut kuvaa kaikkivoivasta ja hyväntahtoisesta suurvallasta.

Remdesivir-lääkkeen hankkimiseen saattaa tosin olla olemassa kiertotie muillekin. Aasian maissa, joissa länsimaisia patentteja ei hyväksytä, on tehtaita, jotka voisivat käynnistää sen tuotannon.

Kiina rokottaa jo

Euroopan maat, myös Suomi, valmistautuvat nekin hankkimaan rokotetta mahdollisimman nopeasti. Se ei ole helppoa.

Varaaminen ei ole ilmaista, ja lupaavissakin hankkeissa voi aivan yllättäen tulla seinä vastaan. Yleensä rokotteita kehitellään vuosia, nyt pyritään kuukausiin. Kokonaisilla kansoilla on suuri vaara veikata väärin.

Koronarokotteita on kehitteillä maailmassa yli sata ja niistä 17 on WHO:n mukaan jo ehtinyt kliinisiin kokeisiin. Trumpin harmiksi hänen Yhdysvaltain pääviholliseksi julistamansa Kiina näyttää olevan edellä.

Kiinan hallitus ilmoitti maanantaina antavansa luvan käyttää maassa kehitettyä koronarokotetta maan armeijassa. CanSino-yhtiö on kehittänyt rokotetta yhdessä maan puolustusvoimien instituutin kanssa. CNN:n mukaan CanSino on saanut rokotteelle myös oikeuden ihmistestien aloittamiseen Kanadassa.

Ei ole varmaa, tuleeko rokote käyttöön armeijan ulkopuolella ja kuinka paljon sotilaita rokotetaan. Rokotteen epäillään aiheuttavan monille ainakin lieviä haittaoireita. Tämä saattaa olla syy, että sitä kokeillaan ensin laajassa mitassa hyväkuntoisilla sotilailla.

Joka tapauksessa ilmoitus nostaa Kiinan rokotekilvan kärkeen. Maassa on kehitteillä myös useita muita koronarokotteita.

Koronavirus lähti liikenteeseen Kiinasta, mutta kiinalaiset ovat onnistuneet käyttämään sitä jo hyväkseen. Keväällä maailman maat jonottivat suojaustarvikkeita, joiden valmistuksessa Kiinalla oli lähes monopoli. Tämä sai monet ulkomaalaiset poliitikot sulkemaan suunsa maan arvostelulta.

Toimiva rokote voisi olla myös kätevä kauppatavara, joka sulkisi kriittisiä suita vielä tehokkaammin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?