Eeva: Päivi Lipponen elää erillään Paavosta koronavaaran vuoksi – ”Yhteisiä tulevaisuuden unelmia on entistä vähemmän” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Eeva: Päivi Lipponen elää erillään Paavosta koronavaaran vuoksi – ”Yhteisiä tulevaisuuden unelmia on entistä vähemmän”

53-vuotias Päivi Lipponen tunnustaa Eevalle pohtineensa viime vuosien myötä myös parin ikäeroa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Julkaistu: 1.7. 6:21

Päivi Lipponen on joutunut pitämään etäisyyttä riskiryhmään kuuluvaan ex-pääministeri Paavo Lipposeen koronaepidemian alusta alkaen.

Entinen kansanedustaja Päivi Lipponen kuvailee Eeva-lehdessä keskiviikkona ilmestyneessä jutussa avioelämäänsä 79-vuotiaan Paavo Lipposen kanssa koskettavin sanoin. Koronaepidemian vuoksi pari on joutunut pitämään toisiinsa etäisyyttä keväästä asti.

– Minulla on työni aikuislukion historianopettajana, enkä voi elää niin suojattua elämää kuin Paavon hauras terveys vaatii, 53-vuotias Lipponen kertoo Eevalle.

Lipposen kesä kuluu tällä hetkellä Porvoon Ilolassa ilman vapaaehtoiseen karanteeniin Helsingin Etu-Töölön asuntoon asettunutta Paavo-puolisoa. Mökkitunnelmiaan hän kuvailee Eevalle haikeiksi. Hän kertoo joutuneensa luopumaan monista asioista.

– Tuntuu hölmöltä laittaa lämmintä ruokaa vain yhdelle ja syödä yksin, ja todelliselta tuhlaukselta tuntuu lämmittää sauna vain itseään varten.

Korkea ikä ja viime vuosia varjostaneet terveysongelmat asettavat entisen pääministerin vakavan koronavirustartunnan riskiryhmään. Ensimmäisen sydänkohtauksensa Paavo Lipponen sai Töölön uimahallissa vuoden 2017 tammikuussa. Samana vuonna hänelle tehtiin iso avosydänleikkaus ja kuusi ohitusta.

Vuonna 2018 Päivi Lipponen kertoi Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa miehensä käyneen tuona vuonna useita kertoja lähellä kuolemaa.

Mökiltä aviomiestä eivät Lipposen mukaan pidä pois vain karanteenitoimenpiteet vaan iän ja terveysongelmien heikentämä kunto. Pitkäuraisen poliitikkomiehen kävelylenkit alkavat Lipposen mukaan olla lyhyitä.

Lipponen tunnustaa Eevalle pohtineensa viime vuosien myötä myös parin ikäeroa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.

– Voimme toki muistella ihania asioita, joita olemme kokeneet, mutta yhteisiä tulevaisuuden unelmia on entistä vähemmän. Haaveilimme kauan, että näkisimme Chicagon pilvenpiirtäjät, mutta kaikki yhteiset matkat on nyt tehty.

Kesän aikana Lipponen kertoo kuitenkin haaveilevansa pienestä yhteisestä ajoretkestä Helsingissä.

– Haluaisin näyttää Paavolle Jätkäsaaren uuden asuinalueen, koska hän on niin kiinnostunut arkkitehtuurista.

Poikkeusoloista huolimatta entinen pääministeri on sopeutunut karanteenielämään Lipposen mukaan hyvin. Kotioloja värittävät parhaillaan runsas kirjojen lukeminen ja muistelmien valmistelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?