Päivö-myrsky katkonut sähköt kymmeniltä­tuhansilta itäisessä Suomessa – tänään mahdollisesti rajuja ukon­ilmoja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Päivö-myrsky katkonut sähköt kymmeniltä­tuhansilta itäisessä Suomessa – tänään mahdollisesti rajuja ukon­ilmoja

Suomea kurittanut Päivö-myrsky kaatoi puita Pohjois-Karjalassa, jossa 21 000 ihmistä on ilman sähköjä.

Julkaistu: 1.7. 3:33, Päivitetty 1.7. 11:41

Tuuli on vielä yöllä idässä paikoin vaarallisen voimakasta.

Tiistaina alkanut Päivö-myrsky on katkonut sähköjä ainakin kymmeniltätuhansilta talouksilta itäisessä Suomessa.

Savon voiman mukaan sillä oli keskiviikkoaamuna puoli kolmelta noin 33 500 sähkötöntä asiakasta. Pohjois-Karjalassa PKS puolestaan kertoi noin 21 000 asiakkaan olevan sähköttä. Kainuussa Kajaven alueella sähköttömiä asiakkaita oli 6 000 ja Järvi-Suomen energian alueella noin 4 350.

Ilmatieteen laitos twiittasi puolilta öin, että myrskyn kovimmat puuskat ovat siirtymässä Ylä-Savosta ja Ylä-Karjalasta kohti Itä-Kainuuta. Ennusteen mukaan tuuli on vielä yöllä idässä paikoin vaarallisen voimakasta. Alueella kannattaa pysytellä ainakin aamuyön ajan sisätiloissa, twiitissä neuvottiin.

Myrskyn kovin havaittu sisämaan puuska oli tiistaina Liperin Tuiskavanluodon 26,9 metriä sekunnissa, Ilmatieteen laitos tviittasi aiemmin.

Keskiviikon mahdollisesti rajuista ukonilmoista Ilmatieteen laitos varoittaa puolta Suomea Keski-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta etelään ulottuvalla alueella. Yön runsaat sateet voivat aiheuttaa taajamissa tulvia ja esimerkiksi alikulkujen täyttymistä erityisesti Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Puita kaatunut sähkölinjoille ja talojen päälle

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi aamuyöllä tiedotteessa, että myrsky on kaatanut puita teille ja sähkölinjoille sekä talojen ja autojen päälle. Illan ja alkuyön mittaan pelastuslaitoksella oli noin 200 myrskytehtävää.

Päivö-myrskyn tuulet kaatoivat puita Joensuussa.

Sähkökatkot voivat heikentää myös matkapuhelinverkon toimivuutta ja siten estää hätäpuhelujen soittoa, pelastuslaitos kertoo. Mikäli hätäpuhelu ei onnistu, apua saa esimerkiksi hakeutumalla paloasemille.

Kaatuneita puita ja muita myrskyn aiheuttamia vahinkoja paljastunee lisää aamun koittaessa, pelastuslaitos ennakoi.

Sen mukaan hätäkeskukseen tulee ilmoittaa vain, jos puu tai muu myrskyn vaurioittama rakenne aiheuttaa välitöntä vaaraa ihmisille. Muissa tapauksissa korjaustöitä suorittavat kiinteistöjen omistajat ja tiestön hoitajat.

Etelästä saapunut myrskykeskus rantautui tiistaina Kymenlaakson tienoilla ja alkoi kulkea kohti Kainuuta. Myrsky on siirtymässä pohjoiseen, mutta loppuviikko voi tuoda sadekuuroja vielä maan eteläosiinkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?