Neljä ministeriä tuuraa pääministeri Sanna Marinia tämän loman aikana – näin hallituksen ministerit lomailevat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Neljä ministeriä tuuraa pääministeri Sanna Marinia tämän loman aikana – näin hallituksen ministerit lomailevat

Kuntaministeri Sirpa Paaterolla on ministereistä pisin yhtäjaksoinen loma. Antti Kaikkonen on lomalla pätkissä reilun viisi viikkoa.

Jari Leppä (vas.ylh.), Pekka Haavisto, Matti Vanhanen (oik.ylh.) ja Antti Kaikkonen sijaistavat pääministeri Sanna Marinia.

1.7.2020 7:35

Valtioneuvosto vahvisti pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ministereiden vuosilomaan rinnastettavat vapaat kesällä 2020 perjantaina. Pääministeri Marin pitää kesällä lomaa kolme viikkoa. Hän aloittaa lomansa 20. heinäkuuta ja päättää sen 7. elokuuta.

Pääministeriä sijaistaa tämän loman aikana neljä eri ministeriä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) tuuraa pääministeriä 20.–22. heinäkuuta ja 24.–26. heinäkuuta. Välissä pääministeriä sijaistaa päivän 23. heinäkuuta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr). Haavisto hoitaa pääministerin tehtäviä myös 1.–2. elokuuta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän vuoro on 27.–31.heinäkuuta. Varapääministeri ja valtionvarainministeri Matti Vanhanen (kesk) hoitaa pääministerin tehtäviä 3.–7. elokuuta.

Pääministerin sijaisuuksissa on otettu huomioon muiden ministerien vahvistetut vapaat ja virkamatkat, mikä vaikuttaa siihen, että tuuraajia on useampia. Perustuslain mukaisesti pääministerin tehtäviä hoitaa hänen ollessaan estyneenä varapääministeri eli Marinin hallituksessa Vanhanen. Hänen ollessaan estyneenä pääministerin tehtäviä hoitaa virkavuosiltaan vanhin läsnä oleva ministeri.

Virkavuosiltaan vanhimpia ministereitä ovat Vanhasen jälkeen Haavisto, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), työministeri Tuula Haatainen (sd), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, kuntaministeri Sirpa Paatero (sd), puolustusministeri Antti Kaikkonen ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (rkp).

Vanhanen on lomalla yhtäjaksoisesti kolme viikkoa 13.7.–2.8. ja ryhtyy sitten sijaistamaan pääministeriä viiden päivän ajaksi. Haavisto on lomalla muutaman päivän tauoilla myös kolmisen viikkoa.

Oikeusministeri Henriksson aloittaa neljän viikon loman 13. heinäkuuta. Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru oli kesäkuussa jo muutaman päivän lomalla ja aloittaa ensi viikon maanantaina neljän viikon loman. Työministeri Haatainen jäi maanantaina 3,5 viikon lomalle ja jatkaa sitä muutaman päivän tauon jälkeen viikolla.

Elinkeinoministeri Lintilä on heinä-elokuun taitteessa lomalla kolme viikkoa. Maa- ja metsätalousministeri Lepän lomaa katkeaa pääministerin sijaistamiseen. Kaikkiaan Leppä pitää vapaata kesällä kolmisen viikkoa.

Kuntaministeri Paatero on pystynyt ottamaan ministereistä pisimmän yhtäjaksoisen loman: viisi viikkoa 29.6.–31.7. Liikenne ja viestintäministeri Harakka lomailee kahdessa pätkässä yhteensä viitisen viikkoa. Puolustusministeri Kaikkonen on heinäkuun lopulta 4,5 viikkoa lomalla ja jatkaa sitä viikolla elo-syyskuun taitteessa.

Miten ministerien lomista päätetään?

Ministerien kesälomien suunnittelu aloitetaan tavallisesti toukokuussa, istuntoasioista valtioneuvoston kansliassa vastaava hallinnollinen notaari Merja Saaritsa-Lantta kertoo. 19 ministerin lomatoiveiden ja kesän töiden yhdistäminen vaatii hieman järjestelemistä.

Prosessi lähtee käyntiin sillä, että valtioneuvoston kanslian istuntoyksikkö lähettää kaikkien ministereiden sihteereille pyynnön tiedustella ministerien lomatoiveet.

– Ministerit siis itse esittävät lomatoiveensa. Sihteereiltä saadut ministereiden lomatoiveet kootaan istuntoyksikössä listaksi, joka lähetetään pääministerin kabinettiin. Siellä lomatoiveet käydään läpi ja katsotaan, voidaanko ne hyväksyä.

Pääministerin kabinetissa ministereiden lomatoiveet sovitellaan yhteen ja ministereitä voidaan tarvittaessa pyytää muuttamaan suunnitelmiaan. Kabinetin hyväksymä lomalista etenee valtioneuvoston yleisistuntoon, jossa lomat vahvistetaan.

Kaikki ministerit eivät voi lomailla samaan aikaan, sillä pääministerillä pitää olla jokaisena lomapäivänään joku ministereistä sijaisenaan, Saaritsa-Lantta kertoo.

Kesän aikana järjestettäviin valtioneuvoston yleisistuntoihin ja tasavallan presidentin esittelyihin täytyy osallistua vähintään viisi ministeriä, jotta istunnoissa voidaan tehdä päätöksiä. Esimerkiksi tästä syystä ministerit saattavat joskus myös joutua keskeyttämään lomansa.

– Tällainen tilanne voi tulla, jos joku istuntoon lupautuneista ministereistä on esimerkiksi sairastunut tai joutunut työmatkalle. Pyyntö loman keskeyttämiseen tulee pääministerin kabinetista. Yleensä virkaiältään nuorimmat ministerit joutuvat joustamaan mutta tietysti aina katsotaan kulloinenkin tilanne, Saaritsa-Lantta selventää.

Ministeri voi kesän aikana ottaa lisää lomapäiviä, mutta uudet lomapäivät tulee aina hyväksyttää valtioneuvoston yleisistunnossa. Jo vahvistetuista lomapäivistä voi halutessaan myös luopua, eikä sitä tarvitse hyväksyttää istunnossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?