HUSin ylilääkäri: Nämä merkit voivat viitata koronan toisen aallon nousuun Suomessa – ”Kaikki edellytykset päätyä samaan tilanteeseen kuin Ruotsi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HUSin ylilääkäri: Nämä merkit voivat viitata koronan toisen aallon nousuun Suomessa – ”Kaikki edellytykset päätyä samaan tilanteeseen kuin Ruotsi”

Isoin riski koronan toisen aallon nousulle on siinä vaiheessa, kun hengitystieinfektioiden määrä alkaa lisääntymään elokuun loppupuolella.

1.7.2020 6:05

HUSin ylilääkäri Asko Järvinen muistuttaa, että koronavirusta esiintyy maailmalla edelleen laajalti, eikä tautia ole vielä voitettu.

Vaikka tällä hetkellä tartuntojen määrä on Suomessa edelleen laskussa, on Järvisen mukaan todennäköistä, että myös Suomessa tullaan vielä näkemään epidemian toinen aalto.

– Kyllähän meille toinen aalto syntyy joko ulkomailta tuotuna niin, että sitä ei havaita ja se pääsee tuottamaan tartuntaketjuja paikallisesti. Tai sitten niin, että meidän paikalliset tartunnat lähtevät leviämään. Pankin saattaa paikallisesti räjäyttää jo pelkkä yksi isompi kokoontuminen, jos on huono onni, Järvinen sanoo.

HUSin Asko Järvinen

Myös THL:n terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen muistutti tänään tiistaina Twitterissä, että koronaviruspandemia on alkanut jälleen kiihtymään eri puolilla maailmaa.

– Koronaviruspandemia on nostanut uudestaan päätään monessa maassa. Tilanne on ei ole vielä läheskään ohi – jaksetaan vielä pitää huoli hygieniasta ja etäisyyksistä kun yhteiskunta avautuu, Salminen kirjoittaa.

Isoin riski on Järvisen mukaan siinä vaiheessa, kun muut hengitystieinfektiot lähtevät leviämään, eikä koronavirusta tunnisteta sen seasta.

– Hengitystieinfektioiden määrät alkavat yleensä lisääntyä elokuun loppupuolella. Ihmiset ovat enemmän kasassa, lapset menevät kouluun ja toimivat moottorina ainakin näille muille hengitystieviruksille voimakkaasti.

Järvisen mukaan skenaario on jotain siltä väliltä, että tautitapaukset lisääntyvät jonkin verran, mutta epidemia kyetään pitämään kurissa. Tai sitten tauti lähtee leviämään niin, ettei sitä pystytä pitämään kurissa ja tauti etenee.

– Meillä edelleen on kansasta valtaosa vailla taudin tai rokotteen antamaa suojaa. Suomella on vielä väestön alttiuden pohjalta kaikki edellytykset päätyä samaan tilanteeseen kuin Ruotsi tai Pohjois-Italia.

Järvinen muistuttaa, että tilanne voi kehittyä hyvinkin salakavalasti.

– Tartunnasta menee ainakin 5–7 päivää siihen, että virusta aletaan tarttumaan eteenpäin. Eli alkua ei huomata, ja tartuntaketjuja on voinut lähtenyt liikkeelle useampiakin, kunnes tapausten määrä lopulta räjähtää eksponentiaalisesti.

– Sehän tässä nyt on a ja o, että meillä täytyisi nyt olla tarjolla testausmahdollisuuksia ja ihmisten pitäisi hakeutua testeihin, jotta saadaan tartuntaketjut tunnistettua heti alkuvaiheessa.

Mitä merkkejä tavallisen kansalaisen kannattaa sitten seurata, jos haluaa pysyä perillä siitä, koska koronan toinen mahdollinen aalto voisi olla alkamassa?

– Tällä hetkellä seurataan tartuntatapausten määriä. Niihin vaikuttaa vahvasti se, miten ihmisiä testataan, miten ihmiset hakeutuvat testeihin ja miten tuloksia tilastoidaan, Järvinen kertoo.

– Herkin merkki voi olla se, jos positiivisten löydösten osuus testeistä lähtee nousuun ja samaan aikaan näyttää siltä, että rupeaa syntymään pidempiä tartuntaketjuja. Nämä ovat asioita, jotka viestivät siitä että tilanne on heikkenemässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?