Suomen yli vyöryy tiistaina erittäin kovia sateita: Vettä voi tulla kerralla koko kuukauden edestä – näillä alueilla rysähtää rajuimmin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen yli vyöryy tiistaina erittäin kovia sateita: Vettä voi tulla kerralla koko kuukauden edestä – näillä alueilla rysähtää rajuimmin

Julkaistu: 29.6. 22:06

Etelässä ja idässä sataa rankimmin.

Tiistain aikana Suomeen saapuu etelästä Baltian suunnasta syvenevän matalapaineen alue, joka pyyhkäisee läpi maan.

Sateet voivat olla paikoin erittäinkin rankkoja ja myös voimakkaita tuulia on odotettavissa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Heikki Sinisalon mukaan tiistain aikana voi paikoin tulla jopa 50–70 millimetrin sadekertymiä vuorokauden aikana.

– Määrä vastaa tyypillistä kesäkuun sademäärää. Yhden vuorokauden aikana tulisi siis koko kuukauden sateet, Sinisalo sanoo.

Sadealue kulkee läpi Suomen etelästä kohti koillista.

Hajanaisia sateita esiintyy etelässä jo yön aikana, mutta varsinainen sadealue saavuttaa eteläisen Suomen noin kuuden aikaan aamulla. Siitä sadealue leviää nopeasti pohjoisen ja koillisen suuntaan, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustonen.

Puolen päivän aikoihin sadealue ulottuu jo suurimpaan osaan eteläistä ja itäistä Suomea melkein Kainuun rajoille saakka. Rankimmat sateet osuvat todennäköisimmin Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalta kohti Pohjois-Savoa ulottuvalle vyöhykkeelle.

Illan ja yön aikana sadealue siirtyy pohjoiseen.

– Koko Suomi lukuun ottamatta länsirannikkoa saa sateista osansa, Mustonen sanoo.

Tuuli on tiistaina Suomelahdella kovaa ja puuskissa mahdollisesti myrskylukemissa.

Maan itäosassa voi esiintyä vahinkoa aiheuttavia puuskia.

Uudellamaalla, itäisessä Suomessa ja osassa keskistä Suomea ovat tiistaina voimassa sade- ja tuulivaroitukset. Rajusta ukonilmasta varoitetaan Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueilla.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla lämpötila putoaa selvästi kesäkuun hellelukemista, mutta pysyy kuitenkin heinäkuun keskiarvoisissa lukemissa.

– Päivälämpötiloissa ollaan maan etelä- ja keskiosissa parinkympin tuntumassa, pohjoisessa on vähän viileämpää ja päivälämpötila on 10-15 astetta, Sinisalo sanoo.

Lähetä sadekuvasi tai -videosi toimituksen Whatsappiin numeroon 040 660 9019!

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?