Rakennusyhtiöltä lisätietoa Helsingin isosta koronaryppäästä: Sairastuneista 11 ulkomaalaisia työmiehiä – ”Pitää käydä keskustelu, miten töitä jatketaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rakennus­yhtiöltä lisätietoa Helsingin isosta korona­ryppäästä: Sairastuneista 11 ulkomaalaisia työmiehiä – ”Pitää käydä keskustelu, miten töitä jatketaan”

Lehto Groupin rakennustyömaalla on löydetty 12 koronavirustartuntaa – sairastuneista yksi on yhtiön oma työntekijä ja 11 muuta ulkomaalaisia rakennusmiehiä.

Lehto Groupin rakennustyömaalla pääkaupunkiseudulla on löydetty koronavirus 12 työntekijältä.

29.6.2020 21:05

Ilta-Sanomat kertoi aikaisemmin maanantaina, että rakennustyömaalta löytynyt iso tartuntarypäs selittää merkittävän osan Helsingin uusista koronavirustartunnoista.

Rakennusyhtiö Lehto Groupin yhdellä rakennustyömaalla pääkaupunkiseudulla on raportoitu kahden viime viikon ajalta yhteensä 12 koronavirustartuntaa.

Lehto Groupin henkilöstöjohtaja Kaarle Törrönen kertoi, että sairastuneista vain yksi oli Lehto Groupin oma työntekijä ja 11 muuta aliurakoitsijayhtiön ulkomaalaisia työntekijöitä.

– En lähde arvaamaan heidän kotimaitaan. On kuitenkin yleisesti tiedossa, että Suomeen tulee paljon rakennusmiehiä Baltian maista, Törrönen sanoo.

Törrönen ei näe tarpeelliseksi yksilöidä, millä rakennustyömaalla tartunnat ovat tapahtuneet.

Törrönen sanoo, että terveydenhuolto on selvitellyt sairastuneiden lähtömaita ja altistuneiden määrää ja on luvannut lisätietoa tiistaina aamulla.

– Aamulla on luvattu jotain lisätietoa. Oletan, että on tietoa sairastuneiden lähtömaista ja altistuneiden määrästä, Törrönen sanoi.

Ilta-Sanomat uutisoi kesäkuun alussa rakennusliike SRV:n työmaasta Helsingin Kalasatamassa, jossa havaittiin lähes kymmenen tartuntaa.

Mikä rakennustyössä on sellaista, että se altistaa koronaviruksen leviämiselle?

Törrönen sanoo, että Kalasataman rakennustyömaan yhteydessä puhuttiin rakennushisseistä, jotka olivat olleet tupaten täynnä työntekijöitä.

Yhdelle Lehto Groupin rakennustyömaalle tuli mutkia matkaan, kun koronavirukseen sairastuneet ja altistuneet joutuvat jäämään pois töistä karanteeniin.

– Meillä tällä työmaalla on kaksi hissiä, ja niiden käyttöä koskevat samat turvavälisäännöt kuin muutakin työskentelyä. Tulee myös huomioida, että rakennustyö toki tapahtuu tiimeissä.

– Meillä on rakennustyömaalla kuitenkin selvät koronaohjeistukset ja tiukat ohjeet, että porrastamme väkimäärää esimerkiksi kahvi- ja sosiaalitiloissa. Siellä on ilmoitettu maksimimäärä, joka voi olla tiloissa kerrallaan, Törrönen sanoo.

Törrösen mukaan on mahdotonta sanoa, missä koronavirukseen sairastuneet ovat tartuntansa lopulta saaneet.

– Tartunnat ovat tulleet ilmi työmaalla, mutta ovatko tartunnat tapahtuneet työmaalla vai työajan ulkopuolella esimerkiksi kaupassa tai ravintolassa käynnin yhteydessä?

Yksi mahdollinen ja oletettavakin tartuntojen lähde on rakennustyömiesten vapaa-aika. Perinteisesti ulkomaalaiset rakennusmiehet viettävät paljon aikaa keskenään vapaa-ajalla kielellisten ja kulttuurillisten seikkojen takia, ja monessa tapauksessa aliurakoitsijat ovat järjestäneet majoituksenkin kimppakämppiin.

Törrönen harmittelee, että ilmennyt koronarypäs vaikuttaa työmaahan isosti, kun sairastuneet ja altistuneet joutuvat vetäytymään karanteeniin.

– Kyllä työnjohdolla menevät nyt työvuorolistat uusiksi. Eikä kyse ole vain työvuorolistoista, vaan aliurakoitsijoiden kanssa pitää käydä keskustelu, miten urakka toteutetaan ja miten töitä jatketaan. Aliurakoitsijat ovat nyt isossa roolissa, Törrönen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?