Joni, 34, kertoo koronaoireistaan, jotka ovat jatkuneet yli 3 kuukautta – ja testit näyttävät negatiivista: ”Lääkäri ei keksi tälle mitään muutakaan selitystä”

Moni suomalainen on kärsinyt koronaviruksen moninaisista oireista huomattavan pitkään.

Vantaalainen Joni Savolainen on kärsinyt rajuista koronaviruksen aiheuttamista oireista jo useita kuukausia, eikä hän suinkaan ole ainoa.

29.6.2020 7:05

Vaikka vantaalainen Joni Savolainen, 34, sairastui koronavirukseen jo alkuvuodesta, kärsii hän edelleen taudin aiheuttamista oireista.

– En olisi uskonut, että vielä kolmen kuukaudenkin jälkeen tulee samoja oireita kuin alussa, hän kertoo.

Kaikki sai alkunsa maaliskuussa, kun vatsavaivat ja päänsärky alkoivat vaivata Savolaista. Pian hän huomasi tuntevansa outoa painetta rinnassaan.

– Ne olivat ensimmäiset oireeni, ja siitä se lähti aika nopeasti etenemään.

Savolainen kertoo kärsineensä muun muassa tunnottomuudesta, lihas- ja nivelsäryistä, keuhkokivuista ja voimakkaasta heikotuksesta. Hän kykenee listaamaan yli 30 eri oiretta, joita hänelle on ilmaantunut maaliskuun 10. päivän jälkeen. Moni niistä vaivaa häntä edelleen.

– Oireet eivät ole lähteneet minnekään.

IT-alalla työskentelevä Savolainen on edelleen sairauslomalla. Hän kuvailee oireilua hyvin aaltoilevaksi. Osa oireista on voinut olla poissa päiviä tai jopa viikkoja vain tullakseen sitten takaisin.

– On ollut päiviä, ettei ole ollut pahoja oireita. Sitten ne ovat tulleet samanlaisina tai pahempina takaisin. Kropassa tuntuu siltä, että virus aktivoituu, miten sattuu ja sen kyllä huomaa kun näin käy.

– Esimerkiksi rintakipu vasemmalla ja vasemman käden kivut olivat poissa viisi viikkoa ja tulivat sitten takaisin 60. päivän kohdalla. Huomasin aamulla, että tuntuu vähän pahalta rinnassa. Illalla en voinut käyttää vasenta kättäni astianpesukoneen tyhjentämiseen.

Savolainen kuvailee oireilua hyvin aaltoilevaksi. Osa oireista on voinut olla poissa päiviä tai jopa viikkoja vain tullakseen sitten takaisin.

Savolaiselle tehtiin koronatesti muutaman viikon päästä ensioireiden alkamisesta. Testin tulos oli negatiivinen, samoin kuin seuraavillakin kerroilla.

Savolainen kuitenkin kertoo, että infektiolääkäri diagnosoi hänelle koronaviruksen pitkäaikaisoireiden perusteella.

– Terveystalon infektiopuolen lääkäri on pitänyt tätä koko ajan koronana vaikka testit näyttävät negatiivista. Lääkäri ei keksi tälle mitään muutakaan selitystä. Minut on testattu myös monen muun taudin varalta, mutta mitään ei löydy, hän kertoi Ilta-Sanomille jo toukokuussa.

Savolainen ei ole ainoa, jonka kohdalla tauti on pitkittynyt. Turun yliopistollisen keskussairaalan infektioylilääkäri Esa Rintala kertoi Ilta-Sanomille aiemmin, että pitkään jatkuva oireilu ei ole kovin harvinaista.

– Osalla jää jälkioireilua, se on harmillista mutta ei tavatonta virusinfektioissa. Jälkioireilua voi jäädä pitkäksikin aikaa, mutta pysyväksi se ei jää, Rintala kommentoi.

Tarkkaa syytä koronaviruksen pitkittyneille oireille ei vielä tiedetä.

Savolainen on perustanut Facebookiin vertaistukiryhmän koronaviruksen saaneille tai oireileville ihmisille. Suljettu ryhmä on kerännyt tähän mennessä yli 2 000 jäsentä.

Moni ryhmän jäsenistä on kärsinyt koronaviruksen moninaisista oireista huomattavan pitkään. Savolainen kertoo, että ryhmässä teetettiin koronakysely pitkäaikaisista oireista. Saatu tieto on luovutettu THL:lle ja muille vastaaville tahoille.

– Se ei tuppaa lähtemään pois. Ihan pienikin rasitus kuten kodin pintojen putsaaminen on saattanut laukaista osalle oireet uudelleen, Savolainen kertoo.

Hän kertoo elävänsä tällä hetkellä päivä kerrallaan, koska ei tiedä, millainen seuraava päivä on. Aaltoilevat oireet saattavat iskeä milloin vain.

– Puhun kohtauksista termillä kehon sisäinen myrsky. Se kestää yleensä tunnista viiteen tuntia. Silloin kun se tulee, se vetää ihan loppuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?