Norjalaislehden päätoimittajan naama päätyi ”suomalaisena Mikkona” internetin romanssihuijarin käyttöön - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Norjalaislehden päätoimittajan naama päätyi ”suomalaisena Mikkona” internetin romanssihuijarin käyttöön

Julkaistu: 28.6. 6:19

Kulttuurilehden päätoimittajan kuvat olivat käytössä useilla eri suomalaisnimillä ratsastavilla valeprofiileilla.

Elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo jakoi juhannusviikolla Facebook-tilillään ”Mikko Niemisen” kanssa käyneensä keskustelun, jolla hän halusi varoittaa ammattimaisista romanssihuijareista.

Huijarin valeprofiili herätti hilpeyttä sekä kiinnostusta Rastimon Facebook-tilillä, ja päivitystä on jaettu nyt yli 1 500 kertaa.

Julkaisu päätyi myös Norjan Lillehammerissa asuvan suomalaisen kirjailija-kolumnistin Sanna Sarromaan kuvavirtaan. Sarromaan huomion kiinnittivät Rastimon jakamat profiilikuvat ”Niemisestä”, joka muistutti kovin hänen norjalaista ystäväänsä Knut Aastad Bråtenia.

– Mietin, onko Facebookini seonnut! Minun piti lukea julkaisu moneen kertaan, ennen kuin ymmärsin jonkun pöllineen Knutin kuvat, Sarromaa kertoo IS:lle.

Bråten on Syn & Segn -kulttuurilehden päätoimittaja, ja hän on toiminut myös Norjan kulttuuriministerin Abid Rajan erityisavustajana.

Sarromaa tuntee Bråtenin kirjallisuuspiireistä sekä Norjan pienestä liberaalipuolueesta Venstrestä. Puoluetoverit ovat tunteneet toisensa jo 15 vuoden ajan.

– Hän on fiksu ja ihana mies. Knut on todella komea näky, minkä takia ymmärrän, että hänen kuviaan käytetään. Mutta oikein se ei tietenkään ole, Sarromaa toteaa.

Rastimon julkaisun myötä ilmeni, että Bråtenin kuvilla on myös muita suomalaisia huijariprofiileja. Mikko Niemisen lisäksi hänen kasvonsa esiintyivät muun muassa Matti Mäkisen, Heikki Järvisen ja Erkki Jukkolan profiileissa.

Bråten otti yhteyttä Rastimoon. Rastimo kertoo Bråtenin olleen viestissään todella kiitollinen avusta.

– Annoin hänelle valeprofiilien nimet sekä huijarin tilinumeron ja sen avulla selvinneen osoitteen.

Bråten kertoi torstaina Ilta-Sanomille ilmoittaneensa asiasta Norjan viranomaisille. Hän suhtautuu rikokseen vakavasti.

– Toivon, että tapaukseni painostaa Facebookia muuttamaan systeemiään, joka ei ole nyt riittävä. Facebook tekee huijaamisen liian helpoksi rikollisille.

Norjalainen uskoo, että tällaiset tapaukset saavat miljoonat Facebookin käyttäjät huolestumaan, mikä ei ole hyväksi yritykselle.

– On hyvä, jos suomalaisista tulee tämän myötä tietoisempia Facebookin käyttäjiä.

Bråten on pyytänyt Sarromaata raportoimaan, jos hän törmää uusiin profiileihin.

– Hän yrittää nyt saada kaikki profiilit löydettyä. Ymmärrän hyvin, että hänestä tuntuu kurjalta, ystävä harmittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?