Kajaanilaisen Jukan uintireissu keskeytyi, kun hän huomasi, mitä järven suunnalta nousee – ukkonen ruuhkautti pelastuslaitoksen Kajaanissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kajaanilaisen Jukan uintireissu keskeytyi, kun hän huomasi, mitä järven suunnalta nousee – ukkonen ruuhkautti pelastuslaitoksen Kajaanissa

Julkaistu: 25.6. 21:18

Nopeasti noussut ukkonen yllätti helteistä nauttineet kajaanilaiset.

Kajaanilainen Jukka Heikkinen oli menonsa vaimonsa kanssa uimaan Paltaniemen uimarannalla, kun järveltä vauhdilla noussut ukkosmyrsky yllätti heidät ja kymmenet muut rannalla olleet.

– Olen 50 vuotta tässä Paltaniemellä asunut ja monenlaista myrskyä olen nähnyt, mutten koskaan tuollaista. Monta kertaa järveltä tuleva ukkosrintama hajaantuu, eikä tule edes päälle. Siksi vaimokin sanoi, että katsotaan päästäänkö uimaan, Heikkinen kertoo lyhyeksi jääneestä uimareissusta.

  • Katso ylhäällä olevalta videolta, kuinka upeasti salamat iskivät Kajaanissa.

Kello 18 maissa Oulujärven yli Paltaniemen rantaan täydellä voimalla iskenyt ukkosmyrsky yllätti uimarit. Rannalla oli kesän kuumimman työpäivän jälkeen runsaasti myös lapsiperheitä. Paltaniemen ranta on todella matala, joten valtaosa uimareista pulahtaa veteen venesataman tien päästä, josta parkkipaikalle on matkaa satakunta metriä.

Jukka Heikkinen ei muista nähneensä tällaista ukkosta Kajaanissa.

– Salamaa rupesi tulemaan niin paljon, että oli pakko lähteä takaisin päin. Varmaan 50 metriä ennätettiin tulla, kun alkoi aivan valtava myrsky. Hiekkaa tuli pohkeisiin niin, jotta tuntui, että sitä nakattiin sinne lapiolla.

– Juoksimme nopeasti autolle ja sitten rinnettä ylös. Kun pääsimme törmän päälle, niin siinä rinteessä rupesi puita kaatumaan. Ehdimme justiinsa tulla siitä läpi. Älyttömästi tuli tavaraa auton päälle puista, Heikkinen kertaa dramaattisia tapahtumia.

Paltaniemen alueella moottorisahat lauloivat, kun pelastuslaitoksen henkilökunta ja vapaaehtoiset metsurit raivasivat teitä ajokuntoon.

Jukka Heikkisen kotitalo sijaitsee aivan Paltaniemen venesataman kupeessa. Mies itse asuu pahimmasta myrskyalueesta reilun 1,5 kilometrin päässä, joten Oulujärven myrskyt ovat tuttu ilmiö. Mutta tällaista voimaa ei Kainuun mies ollut ennen kokenut.

– Melko monet myrskyt olen täällä nähnyt, mutta en tämmöistä. Tuosta vieressä olevan kotitalon pihasta kaatui satoja vuosia vanha mänty. Minun 85-vuotias setä oli yrittänyt tulla myrskyä katsomaan pihalle, mutta ei ollut saanut pohjoispuolella olevaa ovea työnnettyä auki, kun tuuli niin kovaa, Heikkinen huokaa.

Ukkonen kaatoi puita hautausmaalla. Rytäkässä rikkoontui myös hautakiviä.

Illansuussa Paltaniemen alueella moottorisahat lauloivat, kun pelastuslaitoksen henkilökunta ja vapaaehtoiset metsurit raivasivat teitä ajokuntoon. Pelastuslaitokselle tuli lyhyessä ajassa lähes kymmenen ukkosmyrskyn aiheuttamaan tehtävää. Muutama talo oli saanut kaatuneita puita päälleen, mutta totaalituhoilta rakennusten suhteen vältyttiin.

Suositun nähtävyyden Paltaniemen kuvakirkon vieressä olevalla vanhalla hautausmaalla oli kaatunut kymmeniä puita. Muutamia hautakiviä oli saanut rytäkässä siipeensä.

Suositun nähtävyyden Paltaniemen kuvakirkon vieressä olevalla vanhalla hautausmaalla oli kaatunut kymmeniä puita.

Harvinaisen raju ukkosmyrsky työllisti myrskytuhojen korjausten ohella pelastuslaitosta myös tulipalojen muodossa. Hurjista tilanteista huolimatta henkilövahingoilta tiettävästi vältyttiin.

– Kaikki oli yllättävän nopeasti ohi. Olisiko koko myrsky kestänyt varttitunnin, arveli myrskynsilmästä paennut Jukka Heikkinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?