Kasperin ja Elsin uintiretki päättyi itkuun Nurmijärvellä – kiusallisesta järvisyyhystä tehty kymmeniä ilmoituksia kahden päivän aikana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kasperin ja Elsin uintiretki päättyi itkuun Nurmijärvellä – kiusallisesta järvisyyhystä tehty kymmeniä ilmoituksia kahden päivän aikana

Järvisyyhyn oireita ovat kutina, pistely ja punertavat näppylät.

Julkaistu: 25.6. 18:25

Nurmijärven Sääksin uimarannalla on raportoitu keskiviikon ja torstain aikana kymmeniä järvisyyhytapauksia. Oireet katoavat itsestään yleensä noin viikossa.

Helsinkiläisen Noora Karjalaisen ja hänen kahden lapsensa uimaretki Nurmijärven Sääksjärvellä sai keskiviikkona itkuisen lopun.

– Olimme ehtineet olla Sääksin uimarannalla pari tuntia, kun ystäväni lapset tulivat vedestä ja sanoivat, että jalat kutisevat. Kutina alkoi pian mennä sairaalloiseksi, ja lapset alkoivat kirkumaan, Karjalainen kertoo.

Pian myös hänen omat lapsensa, 7-vuotias Kasper ja 6-vuotias Elsi, alkoivat valittaa kutinasta.

– Me siinä suihkuttelimme, pyyhimme lapset pyyhkeellä ja lähdimme kotimatkalle. Takapenkki huusi koko automatkan ajan ja repi jalkansa melkein vereslihalle. Lapset ovat jo sen ikäisiä, etteivät he jokaisesta pienestä asiasta itke. Heillä oli oikeasti ihan hirveät tuskat.

– Varsinkaan poika ei itke usein, joten hänen itkustaan tiesin, että on tosi kyseessä.

Karjalainen kertoo, että antihistamiini on saanut lasten kutinan sittemmin rauhoittumaan. Iholle on ilmaantunut pieniä punaisia näppylöitä.

Terveyskeskukseen Karjalainen ei ole kuitenkaan lähtenyt, koska hän tunnisti lastensa oireet järvisyyhyksi.

Järvisyyhy on kiusallinen, mutta vaaraton vaiva, joka johtuu mikroskooppisen pienen imumadon toukan joutumisesta ihmisen iholle. Oireisiin kuuluvat kutina, pistely ja punaiset näppylät. Oireet häviävät yleensä noin viikossa, mutta joskus paraneminen voi kestää hieman kauemmin.

Karjalaisen mukaan hänen lapsensa ovat nyt täynnä pilkkuja.

Karjalaiselle kokemuksesta teki tavallistakin harmittavamman se, että hän oli varta vasten lähtenyt Helsingistä 40 minuutin ajomatkan päähän Nurmijärvelle.

– Ystäväni ei ollut aiemmin käynyt Sääksin uimarannalla. Kehuin hänelle, että se on niin kiva paikka, että sinne kannattaa ajaa Helsingistä 40 minuuttia. No eipä tarvitse enää käydä.

– En silti halua rantaa haukkua. Mutta olisi hyvä, jos ihmiset tietäisivät, että siellä on ollut nyt tuoreita tapauksia.

Järvisyyhyn oireet katoavat itsestään yleensä noin viikossa.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja Pia Gummerus kertoo, että hän on saanut keskiviikon ja torstain aikana kymmeniä ilmoituksia järvisyyhystä Sääksin uimarannalta.

– Ilmoituksia ei ole aiemmin tänä kesänä tullut ainakaan minulle asti, mutta järvisyyhyä on ollut Sääksin rannalla joka vuosi, Gummerus sanoo.

Hänen mukaansa järvisyyhyn mahdollisuudesta varoitetaan uimarannan ilmoitustaululla. Esimerkiksi Nurmijärven verkkosivuilla varoitusta ei kuitenkaan ole ollut.

– Sivuilla ei ole valitettavasti ollut tästä mainintaa, mutta uimarannoista vastaava lupasi laittaa tänään nettisivulle tiedotteen.

Nurmijärven liikunta-alueiden työnjohtaja Kalle Koski vahvistaa Ilta-Sanomille, että tiedote julkaistaan verkkosivulla vielä torstain aikana.

Hänen mukaansa rannalle viedään myös järvisyyhystä varoittavia kylttejä viimeistään perjantaina.

– Rannalla on viime vuosina alkanut käymään enemmän ja enemmän englantia puhuvia henkilöitä, joten paikalle viedään tietoa myös englanniksi.

Näppylöitä ilmaantuu useimmiten alueille, jotka eivät olleet uidessa vaatteiden peitossa.

Järvisyyhyn allergisen reaktion aiheuttavia imumadon toukkia esiintyy Gummeruksen mukaan erityisesti rantavedessä.

– Simpukoista ja kotiloista vapautuu imumadon toukkia yleensä rantaveteen. Siitä toukka pyrkii loiseksi vesilintuun, mutta voi joskus joutua myös ihmisen iholle ja aiheuttaa osalle ihmisistä allergisen reaktion. Ihmisen ihon läpi se ei pääse.

– Järvisyyhyä ei esiinny jatkuvasti. Se on vähän tuurista kiinni. Yleensä, kun ilmat ja vedet lämpenevät, niin toukkiakin vapautuu enemmän.

Järvisyyhyä voi pyrkiä ehkäisemään välttämällä rantavettä, käymällä heti uimisen jälkeen suihkussa ja pyyhkimällä ihoa karkealla pyyhkeellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?