Yle: Tilanne pahenee – Pohjois-Ruotsi valmis ottamaan Suomelta korona-apua - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Tilanne pahenee – Pohjois-Ruotsi valmis ottamaan Suomelta korona-apua

Jällivaarassa on todettu yli 300 koronatartuntaa ja testauskapasiteettiin olisi Ruotsissa avuntarvetta. Oikealla koronaviruksen testausta Vantaalla toukokuussa.

Julkaistu: 24.6. 18:41

Suomeen ei ole tarkoitus tuoda Ruotsista koronapotilaita.

Koronavirus runtelee Ruotsia rajusti. Vahvistettuja tartuntoja on yli 60 000 ja virukseen on menehtynyt jo 5161 ihmistä. Pelkästään Norrbottenissa todettiin eilen 103 uutta koronaan sairastunutta.

Pohjois-Ruotsissa sijaitsevan Norrbottenin läänin aluejohtaja Anna-Stina Nordmark Nilsson totesi keskiviikkona Ylelle, että länsinaapurissa ollaan valmiita turvautumaan Suomen apuun tukalan tilanteen helpottamiseksi.

Hän viittasi Suomen sisäministerin Maria Ohisalon (vihr) sunnuntaina Svenska Dagbladetin haastattelussa antamaan avuntarjoukseen.

Tarjouksesta ”erittäin kiitollinen” Nordmark Nilsson sanoi, että tarvetta olisi Pohjois-Suomen tehohoitopakoille ja testauskapasiteetille.

– Tällä hetkellä teetämme paljon analyysejä Uppsalassa ja siinä kuluu ylimääräistä aikaa kuljetukseen ja kaikkeen muuhun. Myös työntekijät ovat tiedustelleet, olisiko Pohjois-Suomessa testauskapasiteettia, jota voisimme käyttää, hän totesi Ylelle.

Apu olisi tarpeen. Norrbottenin maakunnassa sijaitsevassa Jällivaarassa on todettu yli 300 koronatartuntaa, mikä on sekoittanut pikkukaupungin terveydenhuollon totaalisesti.

Tehohoitopaikat ovat vähissä ja hoitohenkilöstön jaksaminen on koetuksella. Nordmark Nilsson kuvasi tilannetta viikonloppuna kaoottiseksi.

– Olen saanut kuulla, että sairaanhoitajat itkevät töissä ja kun pääsevät kotiin – ollaan niin väsyneitä ja loppu, hän totesi tuolloin Ruotsin radiolle.

Suomeen ei ole tarkoitus ottaa Ruotsista koronapotilaita, vaan apu suunnattaisiin muille tehohoitoa tarvitseville.

Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattila kertoi Ylelle, ettei Ruotsista ole vielä tullut virallista yhteydenottoa, mutta tilannetta seurataan Pohjois-Suomessa aktiivisesti.

Hänen mukaansa avunanto on mahdollista, mikäli Norrbottenissa sellaista tarvitaan.

– Fiksuinta olisi se, että meillä hoidettaisiin sellaisia potilaita, joilla ei ole tartuntaa ja Norrbotten voisi keskittyä koronapotilaiden hoitoon omalla alueellaan ja omissa sairaaloissaan, hän totesi.

Suomessa koronatartuntoja on todettu 7 167 ja virukseen on kuollut 327 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?