Moni haluaa raha­peli­automaatit erillisiin peli­saleihin

Vaikka pelaamiseen suhtaudutaan kriittisesti, sitä ei haluta kieltää.

Mies pelaa peliautomaattia marketissa Helsingissä 16. marraskuuta 2017.

24.6.2020 8:07

Rahapeliautomaattien sijoittamista erillisiin pelisaleihin kannatetaan aiempaa enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n selvityksessä hieman useampi kuin joka toinen vastaaja kannatti erillisiä pelisaleja ja noin joka viides vastusti.

Erillisten pelisalien kannatus on noussut, sillä edellisessä, vuonna 2015 toteutetussa tutkimuksessa kannattajia oli runsas kolmannes vastaajista.

Pakollinen tunnistautuminen rahapeliautomaatteja käytettäessä saa niin ikään suosiota. Tätä kannattaa 66 prosenttia vastaajista ja vain 15 prosenttia vastustaa. Pakollinen tunnistautuminen vaikeuttaisi muun muassa alaikäisten pelaamista. Se auttaisi myös erilaisten pelirajoitusten ja estojen hyödyntämistä.

Arpajaislain mukaan tunnistautuminen tulee pakolliseksi muun muassa kauppojen ja huoltoasemien peliautomaateilla viimeistään vuoden 2022 alussa.

THL:n erikoistutkija Anne Salonen kertoo tiedotteessa, että erityisesti nuorten aikuisten suhtautuminen rahapelaamiseen on muuttunut:

– Samalla kun he pelaavat vähemmän, he suhtautuvat aiempaa myönteisemmin rahapeliautomaattien sijoittamiseen erikseen ja pakolliseen tunnistautumiseen.

Liikaa mahdollisuuksia

Viime vuonna toteutetussa tutkimuksessa yhdeksän kymmenestä vastaajasta katsoi, ettei rahapelien pelaamiseen pitäisi kannustaa. Seitsemän kymmenestä arvioi, että rahapelaamiseen on liikaa mahdollisuuksia. Kuusi vastaajaa kymmenestä oli sieltä mieltä, että pelaaminen on vaaraksi perhe-elämälle.

Selvä enemmistö, noin kahdeksan kymmenestä vastaajasta oli kuitenkin sitä mieltä, että pelaamista ei ole syytä kieltää.

Veikkauksella on yksinoikeus rahapelien toimeenpanoon Manner-Suomessa. Tutkimuksen perusteella yksinoikeusjärjestelmällä on yhä vankka suosio. Vastaajista yli 70 prosenttia piti sitä hyvänä keinona rajoittaa rahapelien haittoja. Joka viides vastaaja oli toista mieltä.

– Haittojen ehkäisy ja vähentäminen ovat yksinoikeusjärjestelmän keskeinen oikeutus EU:ssa. Yksinoikeusjärjestelmän vahvistaminen on kirjattu Sanna Marinin (sd) hallituksen ohjelmaan, sanoo THL:n Salonen.

Vuoden 2019 rahapelitutkimukseen osallistui lähes 4 000 suomalaista. Tilastokeskus teki haastattelut puhelinhaastatteluina. THL on selvittänyt suomalaisten rahapelaamista ja asenteita vuodesta 2007 lähtien neljän vuoden välein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?