Naisten aamuöisestä ajelusta käynnistyi karmea tapahtumasarja – miesystävä tuomittiin yhdeksästä eri rikoksesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Naisten aamuöisestä ajelusta käynnistyi karmea tapahtumasarja – miesystävä tuomittiin yhdeksästä eri rikoksesta

Kahtasattoo välillä näkkyy, kamerasta näkkyy, poliisi ajjaa perässä ja kakssattoo on mittarissa, hämmästeli rikosylikonstaapeli kuulusteluissa.

Omakotitalo paloi palokuntien ponnisteluista huolimatta perustuksia myöten.­

24.6. 7:04

Mies sytytti Iisalmessa palamaan naisystävänsä kotitalon. Nainen onnistui pakenemaan talosta viime tingassa ikkunan kautta ja sai pahoja palovammoja.

Tuhotyön jälkeen mies pakeni poliiseja jopa 200 kilometrin tuntivauhdilla. Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut 44-vuotiaan miehen yhdeksästä eri rikoksesta 1 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistukseen ja yhteensä 73315 euron korvauksiin.

35-vuotias iisalmelainen nainen oli ollut ajelemassa aamuyöllä 9. maaliskuuta 60-vuotiaan ystävättärensä kanssa kaupungilla. Ajelun jälkeen kaksikko oli suunnannut omakotitaloon, jossa nainen asui vuokralaisena.

Tämän 44-vuotias pohjoissavolainen miesystävä oli paikalla asunnossa.

Vieraan mukaan pariskunnalle tuli riitaa ajelusta ja muutenkin auton käytöstä. Mies ryhtyi heittelemään tavaroita ja rikkoi naisen peilin.

Vieras ei halunnut seurata riitelyä vaan tilasi taksin. Hän oli vielä pihalla, kun huomasi talon olevan tulessa. Mies oli hetkeä aikaisemmin kaasuttanut vauhdilla paikalta naisystävänsä BMW:llä.

– Tulipalo eteni nopeasti. Talossa oli niin paljon kaasuja, että mätkähdin lattialle. Siellä oli myös kuuma, 35-vuotias nainen kuvaili myöhemmin kuulustelussa.

Hän onnistui poistumaan liekkien valtaamasta talosta viime hetkillä.

– Menin olohuoneen ikkunan luokse ja aloin lyömään ikkunaa käsilläni ja päälläni. Ikkuna hajosi lyönneistäni ja pomppasin ulos ikkunasta.

Nainen sai vakavia palovammoja eri puolille vartaloa ja kasvoihinsa.

Myös hänen hiuksensa paloivat. Nainen jouduttiin myöhemmin siirtämään Kuopion yliopistollisesta sairaalasta hoitoon Helsinkiin.

Nainen ei kuitenkaan uskonut, että miesystävä olisi halunnut hänelle mitään pahaa.

– Olemme olleet pitkään ystäviä ennen kuin rupesimme seurustelemaan ja milloinkaan hän ei ole ollut väkivaltainen. Pässi hän on, mutta ei väkivaltainen, nainen pohti kuulustelussa.

Kuopion hätäkeskus sai ilmoituksen Iisalmen omakotipalosta hieman ennen aamuseitsemää.

Omakotitalo paloi palokuntien ponnisteluista huolimatta perustuksia myöten. Vakuutusyhtiö korvasi talosta omistajalle 62 000 euroa.

44-vuotias ajoi aterioimaan huoltoasemalle Lapinlahdelle. Syötyään hän jatkoi matkaa Kuopion suuntaan. Poliisiauto tuli miestä vastaan Viitostiellä.

– Ne kiänty perrään sitten siitä, mies kuvaili kuulustelussa, joka on purettu pöytäkirjaan nauhalta.

Rikosylikonstaapeli: No, miks lähit ajamaan niin mahottomasti karkuun sitten? Mikä syy sulla oli?

Mies: Ei kai mulla mittään syytä ollu siihen.

Rikosylikonstaapeli: Ihan älytöntä. Kahtasattoo välillä näkkyy, kamerasta näkkyy, poliisi ajjaa perässä ja kakssattoo on mittarissa.

Mies kaahasi Siilinjärven ja Kuopion välisellä moottoritiellä jopa 200 kilometrin tuntivauhdilla. Tieosuudella oli satasen talvinopeusrajoitus.

Mies ohitti aamuruuhkassa useita autoja pientareen puolelta.

Poliisiauton etukulma törmäsi kiinniottoyrityksessä Bemarin takakulmaan.

Molemmat autot vaurioituivat, mutta miehen pako jatkui ohi Kuopion. Hän kääntyi Ysitielle ja siitä edelleen Vehmasmäentielle, jossa Bemarin taival päättyi poliisin laittamaan piikkimattoon.

44-vuotias mies myönsi kuulustelussa tuikanneensa vaatteita tuleen naisystävänsä talossa.

– Siinä vähän riideltiin ja yritin houkutella sitä matkaan, että aloitetaan uusi elämä, mies sanoi.

Palaneen talon uunista löydettiin lasipurkki, jossa oli 172 grammaa amfetamiinia. Sen enempää nainen kuin mieskään kiistivät tietävänsä mitään huumepurkista.

Aluesyyttäjä vaati miehelle rangaistusta tuhotyöstä, törkeästä vammantuottamuksesta, törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kahdesta rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Käräjäoikeus tuomitsi hänet näistä rikoksista 1 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistukseen ja yhteensä 73315 euron korvauksiin. Naisystävälle mies määrättiin korvaamaan koti-irtaimistosta 5000 euroa sekä auton vaurioista 2000 euroa.

Nainen sai yhden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä huumausainerikoksesta.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?