Reijo Ruokasen kolumni: Kun THL hallituksella lattian pyyhki - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Reijo Ruokasen kolumni: Kun THL hallituksella lattian pyyhki

Mitä enemmän tietoja salataan, sitä paremmat mahdollisuudet annetaan salaliittoteoreetikoille, kirjoittaa Reijo Ruokanen.

24.6.2020 8:00

”Hallitus katsoo, että kaikki päätöksenteon perusteena olleet taustatiedot ja laskelmat oletuksineen ja parametreineen noudattaen avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteita tulee julkaista.”

Näin Suomen hallitus ilmoitti 6. toukokuuta. Linjauksen taustalla oli muun muassa se, että hallituksen asettama Vesa Vihriälän johtama työryhmä, joka selvitti koronakriisin talousvaikutuksia, ei saanut tarpeelliseksi katsomiaan taustatietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskelmista.

THL on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alainen laitos. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila perusteli tiedon panttaamista Vihriälän työryhmältä kummallisilla tulkinnoilla yksityisyydensuojasta ja tyylipuhtailla byrokraattisilla vempuloinneilla.

Kun asiasta nousi kohu, hallitus pyyhki STM:n virkamiesjohdolla vessan seinät ja Vihriälän työryhmä sai tietonsa. Jotta tilanne selkiintyisi, hallitus teki tuon hienon päätöksen noudattaa avoimen tieteen periaatteita.

Kun materiaali on julkista, muutkin kuin sen tekemiseen osallistuneet voivat arvioida sitä. Samalla valmistelun ulkopuolella oleville tutkijoille avautuu mahdollisuus tehdä omaa tutkimustyötään aineiston perusteella ja kehittää jo rakennettuja malleja edelleen.

THL on päättänyt pyyhkiä vessan lattian hallituksen avoimen tieteen linjauksella. Se kieltäytyi 5.6. ja 12.6. tekemissään päätöksissä paljastamasta erilaisten ennusteiden perustalla olevaa lähdekoodiaan eli laskentamalliaan muille tutkijoille muun muassa siksi, että THL:n mielestä kyseessä on teknologinen kehitystyö, joka voidaan patentoida.

Hallitus voisi ilmoittaa THL:lle, että tuota lähdekoodia ei oikeasti voi patentoida ja vaikka voisikin, valtiolle on tärkeämpää saada kaikki mahdollinen data kaikkien tutkijoiden käyttöön.

Se mahdollistaisi pandemiaennusteiden tekemisen ja arvioinnin myös THL:n ulkopuolisille tutkijoille. Näkökulmia tulisi lisää. Asian kimpussa askarteleva aivokapasiteetti lisääntyisi. Toki kritiikkiäkin voisi tulla, mutta juuri kritiikin kautta tiede menee eteenpäin.

Samalla hallitus voisi muistuttaa STM:n virkamiesjohtoa siitä, että avoimessa yhteiskunnassa kaikki tieto, mitä ei ole välttämätön salata, on julkista.

Niinhän hallitus on jo yrittänyt tehdä, mutta STM:n johdossa muistutuksia ei joko kuulla tai ne unohdetaan nopeasti.

Mitä enemmän tietoja salataan, sitä paremmat mahdollisuudet annetaan salaliittoteoreetikoille ja muille, jotka levittävät huhuja ja valeita joko hyväuskoisuuttaan tai pahantahtoisuuttaan. Se pitäisi olla selvää STM:llekin.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

http://www.tekniikanmaailma.fi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?