Löytyykö mökiltäsi yllättävä aarre? Asiantuntijat kertovat, mistä romuksi luulemastasi voidaan maksaa nyt maltaita: ”Voivat näyttää vaatimattomilta”

Mökiltä saattaa löytyä odottamattomia aarteita. Huutokauppa Helanderin asiantuntijat kertovat, mitkä esineet ja huonekalut voivat olla nyt luultua arvokkaampia. Esimerkiksi keinutuolit ovat tulossa taas muotiin.

22.6.2020 7:05

Huutokauppa Helanderin asiantuntijoiden mukaan mökille on viety aikoinaan kalusteita ja muuta kodin käyttötavaraa, jotka ovat poistuneet muodista.

Huutokauppa Helanderin intendentin ja valokuvaajan Aki Syrjäläisen mukaan 1970-luvulla on saatettu viedä mökille 1950-luvun huonekaluja ja valaisimia, jotka ovat nyt arvokkaita.

– Kalusteet voivat näyttää hyvin vaatimattomilta, mutta kaupallinen myyntiarvo voi yllättää. Ajan hengen kalusteet ovat yleensä kevyitä ja ovat materiaaliltaan koivua, tiikkiä tai palisanteria tai jopa mäntyä, Syrjäläinen kertoo.

  • Löytyikö mökiltäsi, kotoasi tai sukulaisesi vanhasta kodista yllättävä arvoesine? Kerro meille tarinasi: faye.lawson@iltasanomat.fi tai WhatsApp-viestinä 040-6609019.

Mökillä kannattaa suunnata katse esimerkiksi valaisimiin.

– Ajan valaisimet ovat usein materiaaliltaan messinkiä, maalattua peltiä tai muuta metallia. Varressa on käytetty koristeena usein rottinkipunosta tai nahkaa ja varjostimessa rottinkia. Varsinkin jos esineestä löytyy merkintä Idman, Taito, Itsu, Valaistustyö, kannattaa se viedä arvioitavaksi asiantuntijalle, Syrjäläinen suosittelee.

Tällainen Pirkka-kalusto myytiin Helanderin huutokaupassa 620 eurolla.

Sisustuksessa suosittuja ovat olleet Ilmari Tapiovaaran huippusuositut Pirkka-kalusteet.

Huutokaupan johtavan intendentin Hanne Siekkisen mukaan 1950-1960-luvun kalusteet ja valaisimet ovat olleet jo pitkään suosittuja, mutta myös esimerkiksi keinutuolit ovat tulossa muotiin.

– Keinutuoleissa erityisesti pinnaselkäiset mallit, jotka ovat väriltään joko valkoisia tai mustia ovat olleet suosittuja ja hinnat ovat olleet nousussa. Suunnittelijaksi voi paljastua tunnettu suomalainen muotoilija, Siekkinen kertoo.

Vakiopuu Oy:n valmistamaa Ester-keinutuoli myytiin huutokaupassa hintaan 410 euroa.

Hänen mukaansa suomalaisten 1950-70-luvun ryijyjen ja mattojen hinnat ovat olleet yllättävässä nousussa.

Taiteilija Oili Mäen suunnittelema Ganges-ryijy myytiin huutokaupassa hintaan 370 euroa.

Yllättävän kovan hinnan voi Siekkisen mukaan saada myös muun muassa vanhoista kalastusvälineistä, vanhoista 1950-luvun Aku Ankoista, rottinki- ja akryylihuonekaluista, vanhoista metallirunkoisista puutarhahuonekaluista, sota-ajan valokuvista, vanhoista leluista, kuten peltileluista ja Martta-nukeista.

Vanhoista sarjakuvista saattaa saada sievoisen summan rahaa. Kuvan Korkeajännityssarja, TEX-lehdet ja Villi länsi -lehdet myytiin huutokaupassa hintaan 980 euroa.

Myös Marimekon vanhat kankaat voivat olla arvokkaita.

Siekkinen kertoo, että esineen kunto ja valmistusajankohta vaikuttaa lopulliseen hintaan.

– Varhainen tuotanto vaikkakin huonokuntoisena tai päälle maalattuna on moninkertaisesti arvokkaampaa kuin uustuotanto. Hyvänä esimerkkinä ovat Alvar Aallon huonekalut.

Siekkinen muistaa tapauksen, jossa pariskunta toi myyntiin mökillä olleen tarjoiluvaunun, joka paljastui huutokaupassa Alvar Aallon suunnittelemaksi.

– Tarjoiluvaunun muotokieli oli miellyttänyt pariskunnan silmää, mutta he eivät tienneet sen arvoa tai suunnittelijaa. Muut ajan kalusteet oli myyty mökin mukana.

– Korittoman tarjoiluvaunun hinta huutokaupassa oli lopulta noin 1700 euroa.

Erään pariskunnan mökiltä löytyi tällainen Alvar Aallon suunnittelema tarjoiluvaunu. Se myytiin huutokaupassa 1700 eurolla.

Mökiltä saattaa löytyä myös yllättävän arvokkaita lasi- ja keramiikkamaljakoita.

– Jos pohjassa on jokin leima tai signeeraus tai muu merkintä, on hyvä tarkistuttaa esine asiantuntijalla, Siekkinen kehottaa.

Tapio Wirkkalan juomalaseja on myyty noin 30 euron kappalehintaan.

Huutokauppa Helanderin mukaan Arabian astioista suosittuja ovat nyt 1960-1970- luvun värikkäät ja runsaskuvioiset astiat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?