Näyttävää elämää, bisneksiä ja paljon huumeita – Niko Ranta-ahon tarina liikemiehestä huumekauppiaaksi, jota uhkaa pitkä vankeus - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näyttävää elämää, bisneksiä ja paljon huumeita – Niko Ranta-ahon tarina liikemiehestä huumekauppiaaksi, jota uhkaa pitkä vankeus

Liikemies Niko Ranta-aho pääsi tutkintavankeudesta, mutta häntä uhkaa jopa 13 vuoden vankeus.

22.6. 6:14

Raskaista huumerikoksista syytetty liikemies Niko Ranta-aho, 32, päästettiin vapaalle jalalle keskiviikkona 17. kesäkuuta 11 kuukauden tutkintavankeuden jälkeen.

Ensimmäiset kommenttinsa julkisuuteen hän antoi heti Helsingin käräjäoikeuden turvasalin ulkopuolella, missä toimittajat odottivat häntä.

Ranta-aholta kysyttiin muun muassa, katuuko hän tekojaan.

– Se on vaikea kysymys. Kaikki elämässäni tapahtuneet asiat ovat kuitenkin tuoneet minut tähän pisteeseen. En mä ehkä kadu. Ehkä ollaan opittu opiksi asioista ja joitain asioita tekisin toisin. Pitää kuitenkin muistaa, että mä en ole tappanut ketään. Mä olen liikemies, kellä on ollut portfoliossaan myös huumeita.

– Jos mä en olisi tuonut niitä huumeita, joku muu olisi ne tuonut.

Niko Ranta-aho päästettiin vapaalle jalalle keskiviikkona 17. kesäkuuta 11 kuukauden tutkintavankeuden jälkeen.­

Ranta-aho luonnehti itseään ”moderniksi huumekauppiaaksi”, joka ei halua sotkea liiketoimiinsa väkivaltaa.

– En ryöstäisi kenenkään autoa, en ryöstäisi pankkia, en tappaisi ketään, sanoi Ranta-aho.

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka ihmettelee Ranta-ahon kommentteja mutta ei pidä tämän puheita yllättävinä.

Vainikka sanoo yleisellä tasolla, että huumerikolliset ajattelevat yleensä vain itseään.

– Välinpitämättömyys kuuluu huumemaailmassa toimimiseen. On aika tyypillistä huumerikollisuudessa, että ei haluta nähdä omaa roolia kokonaisuudessa ja sitä, miten oma tekeminen heijastuu muihin ihmisiin.

– Siellä toimivat eivät ajattele yhteiskunnallista vastuuta ja toimintansa seurauksia, puhumattakaan yksittäisen ihmisen tai tämän läheisten kärsimyksistä.

Mirka Vainikka näkee, että liikemies-termin käyttämisellä Ranta-aho näyttäisi hakevan hyväksyntää teoilleen.

Hän kokee, että Ranta-ahon kommentit kuvastavat myös yleisempää yksilökeskeistä ajatusmallia, jossa omien tekemisten syy-seuraussuhteista ja negatiivisista vaikutuksista muihin ei välttämättä juuri välitetä.

– Tämä liittyy tietyllä tapaa ajatukseen vastuusta ja vapaudesta. Ikään kuin, että ei ole minun asiani, mitä naapuri tekee.

Katiska-vyyhdissä löydettyjä huumeita. Kanoottisäkistä löytyi 11 kiloa amfetamiinia ja yli 10 000 ekstaasitablettia.­

Ennen Katiska-huumevyyhteä Ranta-aho ei juurikaan ollut julkisuudessa.

Hänen nimensä ja kasvonsa olivat suurelle yleisölle tutut lähinnä avopuoliso Sofia Belórfin sosiaalisen median päivityksistä ja pariskunnan suhdetta käsittelevistä viihdeuutisista.

Pariskunta asui Ranta-ahon vuokratussa luksustalossa Espanjassa, missä Ranta-aho oli pitänyt majaansa useamman vuoden. Elämän puitteet olivat komeat, ja siihen kuului esimerkiksi Ferrari-autoja.

Espanjasta Ranta-aho pyöritti monenlaisia bisneksiä, jotka liittyivät yökerhoihin, kiinteistöihin, arvoautoihin, kelloihin – ja huumeisiin.

Ranta-ahon epäillään organisoineen Suomen rikoshistorian suurimman huumekokonaisuuden yhdessä entisen jengipomon, Espanjassa Suomen virkavaltaa pakoilleen Janne ”Nacci” Tranbergin kanssa.

Syytteiden mukaan molemmilla oli käskyvallassaan omat ryhmänsä. Siinä missä Tranberg kokosi oman muutaman hengen joukkonsa entisistä jengiläisistä, Ranta-aho värväsi kavereitaan, joilla ei ollut entuudestaan rikollista taustaa.

Näiden ryhmien tehtäväksi jäi käytännön työ Suomessa, kuten huumeiden varastointi, maastokätköistä huolehtiminen ja rahojen toimitus.

Jos jossain voi käyttää perustellusti luonnehdintaa ”silmukka kiristyi”, niin tässä.

Huume- ja dopingkaupan jäljille päässyt poliisi alkoi tarkkailla ja ottaa kiinni Ranta-ahon apureita. Ranta-aho tuli tietoiseksi tästä, mutta jatkoi silti huumekaupan pyörittämistä. Hän oli kuitenkin varpaillaan.

Kun hän oli huhtikuussa 2019 järjestelemässä Suomeen huume-erää, jossa oli 70 kiloa amfetamiinia, viisi kiloa kokaiinia, toistakymmentä kiloa MDMA:ta, pari kiloa ketamiinia, 9 000 LSD-lappua, 15 000 ekstaasitablettia, 33 kiloa hasista ja kilo kristallia, Ranta-aho huomasi että häntä seurattiin Espanjassa.

– Epäilin poliisin seurantaa, mutta myöhemmin näin Seiskassa kuvat ja kyseinen seuraaja olikin Seiskan kuvaaja. Säikähdin kuitenkin seurantaa ja otin lennot Dubaihin, tarkoituksenani oli olla siellä kun huume-erä tulee Suomeen, kertoi Ranta-aho myöhemmin kuulusteluissa.

Seuraava apuri napattiinkin pian. He olivat pitäneet yhteyttä Signal-sovelluksella, ja kun apuri ei vastannut enää viesteihin, Ranta-aho tajusi miehen jääneen kiinni.

Niko Ranta-ahon yritti saada apuriaan kiinni viesteillä, kun poliisi oli jo napannut apurin. Yksipuolisen viestinvaihdon jälkeen Ranta-aho joi suutuksissaan kännit.­

Suutuksissaan Ranta-aho veti Dubaissa kovan kännin. Humalapäissään hän vaihtoi sähköpostinsa salasanan siltä varalta, että apuri kertoisi siitä poliisille.

– Koska olin kännissä, en enää aamulla muistanut salasanaa. Hirveä hiki päällä krapulassa hakkasin salasanaa 200 kertaa enkä saanut sitä auki. Kiva tunne, kun jätkä on kiinni, eikä itse pääse sähköpostiin, jossa olisi kuvat ja koordinaatit muista kätköistä.

Menetettyään kätköjä poliisille Ranta-aho alkoi olla taloudellisissa vaikeuksissa. Kuulusteluissa hän kertoi muun muassa pantanneensa Rolex-kellonsa.

– Maksoin ihan peruskuluja, Espanjan velkoja ja puutarhuria.

Niko Ranta-aho otettiin kiinni 16. heinäkuuta 2019 kello 8.04, kun hän oli käymässä Suomessa.

Vielä maaliskuuhun 2020 asti hän kiisti syyllistyneensä mihinkään. Sitten hän teki yllättäen täyskäännöksen ja tunnusti.

– Suurin osa aiemmista kuulustelukertomuksistani on ollut täyttä paskaa (---) ne voi työntää silppuriin, sanoi Ranta-aho tunnustuskuulustelussaan.

– Haluan nyt itse selvittää kaikki tekemäni rikokset alusta loppuun. Olen päättänyt lopettaa rikollisen elämän ja lopettaa läheisteni sotkemisen näihin rikoksiin.

Katiska-vyyhdissä oli päätynyt syytetyn penkille paitsi hänen kavereitaan, myös hänen toinen siskonsa sekä silloinen avopuoliso Sofia Belórf. Ranta-aho ja Belórf erosivat Ranta-ahon tutkintavankeuden aikana, kun Belórf alkoi seurustella liikemies Stefan Thermanin kanssa.

Lisäksi huumekaupassa apureina toimineet miehet olivat nimenneet Ranta-ahon pomokseen.

Tunnustuksessaan Ranta-aho kertoi johtaneensa huumekauppaa yksin. Hän opasti viranomaiset Vihdin, Lopen ja Karkkilan alueilla sijainneille maastokätköille, joita ei vielä ollut löydetty.

Tunnustuksessaan Niko Ranta-aho osoitti muun muassa huumekätkön, joka oli kaivettu ison kiven ulokkeen alle maastoon.­

Ranta-ahon mukaan dopingkauppa alkoi vuosina 2016–2017, kun ulkomaalainen tuttava kysyi häneltä, haluaisiko hän hankkia dopingaineita tehtaalta. Ranta-aho oli itsekin käyttänyt dopingaineita vuosien ajan.

– Kerroin tästä mahdollisuudesta tuttavilleni ja mietin, pitäisikö ruveta hommiin. Suomessa asuva kaverini löysi halukkaan ostajan.

Tästä muodostui yhteys niin sanottuun Järvenpään porukkaan, joka tunsi Ranta-ahon ainoastaan viestittelyssä käytetyllä nimellä ”Cobra”.

– Ensimmäinen lähetys tuli keväällä 2017 ja toimittajani järjesti kuljetuksen autolla pohjoisen kautta ja lähetys vastaanotettiin Oulussa erään hotellin parkkipaikalla. --- Muistan ajankohdan, koska lastin rajan yli tuonut kuljettaja valitteli, että hänellä on autossa kesärenkaat ja pohjoisessa oli lunta.

Ensimmäisten kahden erän hinta oli Ranta-ahon mukaan 50 000 euroa, joista voitto oli 10 000 – 15 000 euroa. Voitot sijoitettiin edelleen seuraaviin dopingeriin ja myöhemmin huumeisiin.

Ranta-aho kertoi kuulusteluissa, että hänellä oli kontakti ulkomailla toimivaan ulkomaalaiseen henkilöön, jolla oli mahdollisuus toimittaa huumeita.

– Olen toiminut ulkomaalaisen henkilön kanssa 50/50 periaatteella. Olen ostanut tukkuhintaan puolet tilauksesta ja toinen puolikas on ollut kontaktini huumeita, joille olen saanut 90 päivän maksuajan.

Ranta-ahon mukaan kokaiini oli bolivialaista alkuperää. Kuulusteluissa Ranta-aho kertoi eräästä asiakkaasta, joka oli haukkunut huumetta ”aivan paskaksi”.

Se jäi ilmeisesti kaihertamaan, sillä Ranta-aho vastasi asiakkaalle kuulustelupöytäkirjojen välityksellä.

– Jos joku niistä asiakkaista lukee näitä pöytäkirjoja, niin voi todeta, että kokaiini oli yli 90-prosenttista.

Vaikka Ranta-aho on nyt vapaalla jalalla, tässä vaiheessa on jo selvää, että hän palaa vielä vankilaan. Kuinka pitkäksi aikaa, se riippuu Katiska-oikeudenkäynnin lopputuloksesta. Maksimituomio olisi 13 vuotta.

Keskiviikkona vapautumisensa jälkeen Ranta-aho sanoi, ettei vankilaan meno ole hänelle ongelma, jos hän vain saa olla osastolla muiden vankien kanssa.

– Ohjatussa toiminnassa ja ihmisten kanssa. Nythän mä olen ollut tutkintavankeudessa oikeasti yksin. Se on varmaan ollut kaikista rankinta, että on 23 tuntia vuorokaudesta yksin.

Ranta-aho tulee varakkaasta perheestä. Kun häneltä kysyttiin, minkä takia varakas mies ryhtyy tekemään huumerikoksia, hän vastasi:

– Mä olen levoton persoona ja kaipaan jännitystä elämääni. Se on pitkälti syy, minkä takia olen näitä asioita tehnyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?