Varusmiehille tuttu rynnäkkökiväärin ”räkäpää” korvataan uudella systeemillä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Varusmiehille tuttu rynnäkkökiväärin ”räkäpää” korvataan uudella systeemillä

Julkaistu: 21.6. 18:18

Asepalveluksen käyneille sukupolville tutuksi käyneet paukkupatruunat saavat seuraajan sähköisestä harjoituslaitteesta.

Puolustusvoimat alkaa korvata kiväärin paukkupatruunoita eli armeijaslangilla räkäpäitä modernilla sähköisellä harjoitusjärjestelmällä.

Puukärkisiä harjoituspatruunoita korvaava uusi järjestelmä hankitaan israelilaiselta Bagira Systems Ltd:ltä ja sen on määrä syrjäyttää osa taisteluharjoituksissa käytettävästä paukkupatruunoista jo ensi vuonna.

Aseisiin kiinnitettäviä uusia laitteita hankitaan alkuun kuudella miljoonalla eurolla. Hankintaa perustellaan Puolustusministeriössä perinteisiin paukkupatruunoihin verrattuna paremmalla kustannustehokkuudella sekä palvelusturvallisuudella. Uusissa laitteissa ei ole räjähteitä, vaan ne tuottavat ampumisefektin sähköisesti.

Jos kokemukset uudesta harjoituslaitteista osoittautuvat hyviksi, sopimuksessa on optio 37 miljoonan euron arvoiselle lisätilaukselle. Aivan hetkessä uusi laite ei korvaa vanhaa järjestelmää.

– Perinteiset harjoituspatruunat säilyvät yhä mukana koulutuksessa vuosia, hallitusneuvos Jouko Tuloisela Puolustusministeriöstä sanoo.

Uusi järjestelmä sopii kaikkiin Puolustusvoimien aktiivikäytössä oleviin rynnäkkökiväärimalleihin eli RK-62 ja RK-95- aseisiin. Tulenkuvausta tuottava järjestelmä kiinnitetään esimerkiksi rynnäkkökiväärissä patruunalippaan paikalle.

Rynnäkkökiväärin lisäksi laitteita hankitaan tukiaseena toimiviin venäläisvalmisteisiin PKM-konekivääreihin sekä Sakon valmistamaan kotimaiseen TRG-42-tarkka-ampujakivääriin.

– Järjestelmän pitäisi olla aidon tuntuinen eli se tuottaa rekyylivaikutusta, poikkeuttaa sarjatulella piippua, tuottaa ammunnan äänen ja jopa luo suuliekkivaikutelman, Tuloisela luettelee.

Puuttumaan jää oikeastaan kuumenevasta aseen piipusta leijuvan aseöljyn tuoksu, sekä tietysti Suomen ainoalla ruutitehtaalla Vihtavuoressa valmistetun savuttoman nitroselluloosaruudin kirpeä tuoksu. Sen vastapainona piipun puhdistamisen vaiva ruutijäämistä harjoituksen jälkeen kasarmilla jää historiaan.

Hankittava tulenkuvausjärjestelmä voi monipuolistaa harjoittelua, siellä se voidaan kytkeä Saabin toimittamaan kaksipuolisen taistelusimulaatio­järjestelmään eli Kasiin.

– Ammunnan signaali välitetään maalina olevan taistelija prismoille. joten hän saa vaikutelma tulen kohteena olemista ja mahdollisesta osumasta. Tieto välittyy myös harjoituksen tuomarille, Tuloisela sanoo.

Hankinnan eräänä keskeisenä perusteluna on mainittu palvelusturvallisuus. Puukärkisten paukkupatruunoiden vahingonlaukaukset, aseiden piippuihin kiinnitettävien sysäystenvahvistimien irtoamiset tai kovien ampuminen piippuun unohtuneen vahvistimen läpi ovat aiheuttaneet useita loukkaantumisia Puolustusvoimissa. Paukkupatruunoiden käytöstä luopuminen tuo vuosien kuluessa säästöjä.

Ruutitäytteisiä harjoituspatruunoita korvaavan järjestelmän hankinta­päätöksen yhteydessä Puolustusministeriö ilmoitti hankkivansa niitä valmistavalta Lapua Nammon patruunatehtaalta ja Vihtavuoren ruutitehtaalta yhteensä 5,5 miljoonan euron arvosta perinteisiä paukkupatruunoita. Hankinnan työllistävä vaikutus on 15 miestyövuotta. Hankinta heijastuu myös länsinaapuriin, sillä paukkupatruunoiden puinen kärki valmistetaan Ruotsissa.

– Hankinnalla ylläpidetään samalla kotimaassa toimivan ampumatarviketeollisuuden tuotantokykyä ja osaamista. Lapua Nammo on tärkeä kumppani huoltovarmuuden ylläpitämisen kannalta. Tärkeimpien sodan ajan kulutusmateriaalien ruutien ja ampumatarvikkeiden tuotantokapasiteetin turvaaminen on kirjattu Valtioneuvoston huoltovarmuustavoitteisiin, Tuloisela rauhoittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?