Video Suomen kesäyöstä: Tältä näyttävät Eino Leinoa ja Vesa-Matti Loiria inspiroineet laulavat ruislinnut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Video Suomen kesäyöstä: Tältä näyttävät Eino Leinoa ja Vesa-Matti Loiria inspiroineet laulavat ruislinnut

Julkaistu: 21.6. 6:03

Välillä juvalaiset ruislinnut muuttuvat sarjakuvasta tutuiksi Maantiekiitäjiksi.

Elämme niitä päiviä, kun kesäyö on suomalaisten oma, ja ruislinnut laulavat eri puolilla Suomen niemeä niityillä ja pelloilla.

Näiden ihmeellisten valoöiden tunnelman vangitsi Eino Leino rakastettuun runoonsa Nocturne.

”Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysi kuu, kesäyön on onni omanani...”

Lintuharrastaja Petri Martikainen puolestaan kuvasi maanantaina Juvan Koikkalassa videolle kesäyössä esiintyvän ruislinnun.

Ruislintu rengastettavana, tähkäpäitä (kauranröyhyjä) ja melkein täyskuu Juvan Koikkalassa heinäkuussa 2016.

Leinon ruislintu tunnetaan myös nimellä ruisrääkkä ja tieteellisellä nimellä Crex crex.

Videon yhteydessä käytettiin atrappia, houkutusääntä, sillä Martikainen oli liikkeellä tarkoituksena rengastaa ruisrääkkiä.

Alunperin rääkkiä huuteli hiljaisen pikitien halkomalla pellolla kaksi, mutta kesken kaiken öiselle estradille ilmestyi kolmaskin, Martikaisen atrappi.

Videolla näkyy myös ”maantiekiitäjämäistä” menoa, kun rääkkä karkottaa kilpailijan reviiriltään.

Maantiekiitäjän eli Roadrunnerin animaatiohahmon loi Chuck Jones vuonna 1948 työskennellessään Warner Brothers -elokuvayhtiössä.

– Ruisrääkät lentävät kesäisin hyvin harvoin, Martikainen kertoo.

Rengastuksen jälkeen tilanne Juvan Koikkalan Haikaranpellolla palautui nopeasti lähtöasetuksiin: rääkkänaapurukset jatkoivat reviiriensä rajojen kuuluttamista ja akustista paaluttamista.

Eino Leino kirjoitti Nocturnen vuoden 1903 heinäkuussa ystävänsä, runoilija Otto Mannisen luona Kangasniemellä, Hokan kylän Rasikankaalla.

Juva ja Kangasniemi ovat kumpikin vanhoja eteläsavolaisia suurpitäjiä, ja Hokka tunnetaan nykyisin ”pienenä gallialaisena kylänä” asukkaiden voimakkaan itsenäisyystahdon ansiota.

Leino omisti runon rakastetulleen ja tulevalle vaimolleen Freya Schoulzille. Erään näkemyksen mukaan Leino kuvaa runossa lapsuutensa maisemia Kainuun Paltaniemellä, Oulujärven rannalla.

Toisaalta juuri lämpimään etelään laskeutuvalla mäellä sijaitseva Hokka on kuulu ruisrääkistään. Niitä tavattiin siellä myös silloin, kun laji oli Suomessa hyvin harvinainen viime vuosituhannen loppupuoliskolla.

2000-luvulla Suomen rääkkäkanta on elpynyt.

Viime vuonna Martikainen rengasti 7 rääkkää, toissa vuonna 20. Hän on viime vuosina rengastanut noin puolet Suomessa rengastetuista rääkistä.

Ruisrääkän muuttomatka sisältää paljon mystiikkaa. Suomessa rengastettuja rääkkiä on löytynyt Ukrainasta, Turkista ja Egyptistä, mutta ne saattavat jatkaa matkaa vielä paljon kauemmaksi.

Ruotsissa rengastettu rääkkä tavattiin Kongon demokraattisesta tasavallasta, päiväntasaajan pystyauringon alta, pikiyön keskeltä.

Martikainen on rengastanut sekä laulavia koirasrääkkiä että poikasia. Poikasille hengenvaaran paikka on kotipellon niittäminen.

Ruislinnun poikanen saa renkaan koipeensa, ja on selvinnyt onnellisesti hengissä kotipellon niittämisestä.

– Varmasti niitä kuolee niittokoneiden teriin, mutta osa ainakin isommista poikasista selviää pakoon juoksemalla pellon poikki, Martikainen kertoo.

Nocturne on tuttu myös Vesa-Matti Loirin tulkitsemana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?