Poliisi on huolissaan nuorison rajusta vastarinnasta Hietaniemen nuorisomellakassa Helsingissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi huolissaan nuorison rajusta reaktiosta Hietaniemen nuoriso­mellakasta – komisario tuo esiin ”Amerikan-ilmiön”

Poliiseja kohti ammuttiin ilotulitteita ja heiteltiin kiviä ja pulloja perjantain ja lauantain välisenä yönä Helsingissä.

Komisario Katja Nissinen Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävistä toiminnoista on mietteliäs juhannusyönä Helsingissä Hietaniemen uimarannalla tapahtuneesta nuorisomellakasta.

20.6.2020 14:07

Komisario Katja Nissinen Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävistä toiminnoista on mietteliäs juhannusyönä Helsingissä Hietaniemen uimarannalla tapahtuneesta nuorisomellakasta.

Nuorisojoukon tappelunujakkaa rauhoittelemaan mennyt poliisi alkoi kohdata poikkeuksellisen voimakasta vastarintaa. Poliisia kohti ammuttiin ilotulitteita ja heiteltiin kiviä ja pulloja, ja loppujen lopuksi mellakoivan nuorisojoukon rauhoittelemiseen tarvittiin peräti noin 30 poliisipartiota.

Poliisi joutui myös käyttämään kaasusumutetta, jolloin noin 20 henkilöä altistui kaasulle. Poliisi otti lopulta kiinni viisi nuorta. He ovat kaikki alle 18-vuotiaita.

Nissinen sanoo, että yleensä yhteistyö nuorten kanssa sujuu kiitettävästi keskustelun ja molemminpuolisen luottamuksen merkeissä.

Paikalle oli lopulta noin 30 poliisipartiota rauhoittamassa tilannetta. Poliisi joutui käyttämään tilanteessa kaasusumutinta (OC) varoitettuaan joukkoa useita kertoja sen käytöstä.

– Pitää muistaa, että poliisi on aikuinen ja nuoriso on alaikäistä. Heitä pitää kohdella siten kuin tilanne vaatii, pyrimme käsittelemään silkkihansikkain, Nissinen kuvaa.

Jos nuoriso vastustaa poliisia, kyse on Nissisen mukaan yleensä yksittäisistä tapauksista.

– Ollaan yleensä päihtyneitä ja on ehkä aiheutettu tappelua tai muuta häiriökäyttäytymistä. Kun poliisi siinä tilanteessa ottaa nuoren kiinni, ei ehkä haluta menettää kasvoja ja aletaan vääntää vastaan. Tai sitten halutaan näyttää muulle porukalle. Tilanne yleensä loppuu ja rauhoittuu, kun nuori saadaan sisään poliisiautoon, Nissinen kuvaa.

– Se, että aletaan isolla porukalla kääntyä poliisia vastaan ja aletaan ampua raketteja tai heitellä kiviä poliisia kohti, on todella harvinaista. Normaalisti nuoret eivät käyttäydy niin, Nissinen sanoo.

Poliisilla ei ole tietoa siitä, että mellakoinnin yhteydessä olisi huudettu Black Lives Matter -ilmiöön liittyviä iskulauseita. Nissinen sanoo, että USA:ssa esillä ollut ilmiö – voimakas virkavallan vastustaminen – saattaa kuitenkin olla rantautumassa hiljalleen Suomeenkin.

Tilanne alkoi aamuyöllä 20.6. hieman ennen kahta, kun poliisi meni Hietaniemen rannan koripallokentälle keskeyttämään joukkotappelua.

– Jos puhutaan Amerikan-ilmiöstä, niin tunnistan sen suuresta maailmasta ja pidän sitä täysin mahdollisena. Kuvat ja videot leviävät sosiaalisessa mediassa ja ovat kaikkien nähtävillä.

Nissinen sanoo tietävänsä viime ajoilta muitakin tapauksia.

– Jokin aika sitten järjestyksenvalvoja kohdisti erääseen henkilöön toimenpiteitä, ja tilanteessa täysin sivulliset nuoret kokoontuivat järjestyksenvalvojan ympärille. Puolitoista viikkoa sitten poliisi oli niin ikään Hietaniemessä rauhoittelemassa tappelua, ja nuoret tulivat todella lähelle kuvaamaan ja huutelemaan. Kun nuoret kokoontuvat ympärille, se on haastava tilanne, Nissinen sanoo.

Nissinen painottaa, että poliisi ei halua minkäänlaista vastakkainasettelua itsensä ja kansalaisten, etenkään nuorison välille.

– Haluamme, että poliisi voi toimia niin kuin poliisin pitää toimia. Niin kuin kävi alkuun Hietaniemessäkin, kun poliisi meni puuttumaan nuorten tappeluun. Sellaisessa tilanteessa poliisin on toimittava, Nissinen korostaa.

Komisario Katja Nissinen toivoo hyvää vuoropuhelua kotona vanhempien ja nuorison kesken.

– Poliisi kyllä kestää sen, vaikka ympärille keräännytään kuvaamaan ja huutelemaan, mutta miten se edesauttaa meneillään olevaa tilannetta? Ei mitenkään.

Nissinen toivoo, että vanhemmat käyvät Hietaniemessä paikalla olleiden nuorten kanssa perusteellisen keskustelun.

– Nyt jos koskaan poliisi toivoo, että kotona pitäisi keskustella, jotta vanhemmat tietävät, missä nuoret aikaansa viettävät ja mitä tekevät. Tällainen ilmiö pitäisi pystyä katkaisemaan yhdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?