Valko-Venäjä nujertaa oppositiota ennen elokuun presidentinvaaleja – kymmeniä mielenosoittajia otettu kiinni - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Valko-Venäjä nujertaa oppositiota ennen elokuun presidentinvaaleja – kymmeniä mielenosoittajia otettu kiinni

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko valmistautuu vaaleihin. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei ole vuoden 1995 jälkeen tunnustanut yksiäkään Valko-Venäjän vaaleja vapaiksi ja rehellisiksi.

Julkaistu: 20.6. 12:03

Lukashenkon vahvinta haastajaa kampitetaan talousrikossyytöksillä.

Valko-Venäjällä on otettu kiinni noin 140 ihmistä opposition mielenosoituksissa, kertoo paikallinen ihmisoikeusjärjestö Vjasna. Painostus oppositiota vastaan on viime aikoina tiukentunut selvästi, kun presidentti Aleksandr Lukashenko valmistautuu voittamaan presidentinvaalit kuudennen kerran elokuussa.

Mielenosoittajat olivat kokoontuneet pääkaupunki Minskiin ja muihin kaupunkeihin perjantai-iltana osoittamaan tukea Lukashenkon vastustajille. Poliisi saapui paikalle hajottamaan kokoontumiset. Vjasnan mukaan poliisi pahoinpiteli ainakin viittä mielenosoittajaa, joista yksi on alaikäinen. Poliisin kovista otteista jaettiin esimerkkejä myös sosiaalisessa mediassa.

Useiden ulkomaisten tiedotusvälineiden toimittajia otettiin kiinni, joukossa Radio Free Europen Valko-Venäjän uutispalvelun toimittaja ja kuvaaja.

Otteiden kiristymisestä kertoo myös se, että opposition edustajilla on ollut vaikeuksia päästä ehdokkaiksi elokuun vaaleissa. Tällä viikolla pidätettiin Lukashenkon todennäköisesti vahvin haastaja, liikemies Viktor Babariko, jota viranomaisten mukaan epäillään talousrikoksista. Vjasna vaatii kannanotossaan Babarikon vapauttamista.

Perjantai oli viimeinen päivä, kun ehdolle pyrkivät saivat kerätä nimikirjoituksia ehdokkuutensa tueksi.

Lukashenko ilmoitti tällä viikolla, että viranomaiset ovat torjuneet yrityksen järjestää Valko-Venäjällä vallankaappaus.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei ole vuoden 1995 jälkeen tunnustanut yksiäkään Valko-Venäjän vaaleja vapaiksi ja rehellisiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?