Katso, mitä suomalaiset ostivat juhannukseksi ruokakaupasta: ”Jos se ei riitä, niin huomenna haetaan lisää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katso, mitä suomalaiset ostivat juhannukseksi ruokakaupasta: ”Jos se ei riitä, niin huomenna haetaan lisää”

Julkaistu: 19.6. 6:55

Vaikka suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttuneet monipuolisemmiksi, löytyy juhannuksenviettäjän kauppalistalta myös perinteisiä tuotteita.

Vantaalla sijaitsevan Prisma Jumbon käytävillä käy kuhina. Ostoskärryt ja -korit ovat täyttyneet tai täyttymässä erilaisista juhannusherkuista.

Erityisesti yksi asia tuntuu yhdistävän juhannuksenviettäjiä: grillattavaa pitää olla.

Helsinkiläinen Kari Laine oli lähdössä viettämään mökkijuhannusta Puumalaan, Etelä-Savoon.

– Grillattavat lähtevät ehdottomasti kaupasta mukaan. Ja siihen tietenkin lisukkeet, eli vihanneksia ja grillijuureksia.

Laineen ostoskärrystä löytyvästä ulkofileestä syntyy pippuripihvejä. Lisäksi mukaan lähtee valmiiksi maustettua porsaan sisäfileetä ja kirjolohifileetä.

Ostoskärryyn on päätynyt myös mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Laineen mukaan ne kuuluvat vohveleiden päälle, joiden ainekset löytyvät ostoskärrystä.

– Lisäksi olutta, pääosin vaaleaa, mutta itselleni otin muutaman tumman oluen.

Kari Laineen ostoskärrystä löytyy grillattavaa, vihanneksia, kirjolohta, mansikkahilloa, kermavaahtoa ja olutta.

Kari Laineen ostokset.

Vantaalaiset Silvia ja Jaakko kertovat, että heidän ostoskärrynsä sisältö on tänä juhannuksena hyvin sekalainen.

– Lasten ehdoilla mennään. Makeisia, leivontatarvikkeita, lettuainekset ja grillattavaa löytyy.

Silvia paljastaa, että light-cokis on se tuote, mikä on ehdottomasti saatava mukaan juhannusrientoihin.

Pariskunta aikoo tänä vuonna viettää juhannusta ystävien kanssa mökillä.

Aiemmista vuosista poiketen kaupasta on tänä juhannuksena tarttunut mukaan täysin uusia raaka-aineita

– Aiemmin tänään ostimme herkkusieniä ja aurajuustoa, jonka yhdistelmää emme ole vielä kokeilleet.

Silvian ja Jaakon ostoskärrystä löytyy makeisia, leivontatarvikkeita, lettuainekset ja grillattavaa.

Silvian ja Jaakon ostokset.

Kotijuhannusta viettävä Rääpysjärven perhe suuntasi kohti kassaa hyvin perinteisillä juhannusherkuilla.

– Kotimaista mansikkaa, vadelmaa, ulkofileetä, herkkusieniä, makkaraa, varhaisperunoita ja leipää, Pasi Rääpysjärvi luettelee.

Hän kertoo, että marinoimattomat tuotteet ovat sellaisia, mitkä päätyvät heidän perheensä ostoskärryyn. Juomaksi on valikoitunut lonkeroa.

Ostoskärrystä löytyy ruokatarvikkeiden lisäksi jotain myös viisivuotiaalle Saanalle.

– Tytölle piti ostaa uima-altaalle leluja, Rääpysjärvi naurahtaa.

Riina, Saana ja Pasi Rääpysjärven kärrystä löytyy kotimaista mansikkaa, vadelmaa, ulkofileetä, herkkusieniä, makkaraa, varhaisperunoita ja leipää.

Rääpysjärvien ostokset.

Perinteistä pidetään kiinni

Prisma Jumbon päivittäistavaran päällikkö Sami Velhonoja toteaa, että vaikka suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttuneet monipuolisemmiksi, löytyy juhannuksenviettäjän kauppalistalta vuodesta toiseen myös perinteisiä tuotteita.

– Lihoista makkara ja pekoni ovat edelleen ykköstuotteita. Makkaraa menee meidän liikkeessämme noin 10 000 pakettia muutaman päivän aikana, Velhonoja kertoo.

Mökkijuhannusta viettävä vantaalainen Jape osti kaupasta mm. makkaraa, kanaa, olutta ja kahvia. –Kahvi on se, mitä pitää ehdottomasti ostaa. Tämänvuotinen erikoisostos on rakkolaastarit, joita Jape ei aiempina juhannuksina ole ostanut.

Japen ostokset.

Kasperin ostoskärryyn valikoitui useita grilliherkkuja. Jälkikasvun herkkua ovat wingsit. Lisäksi hedelmiä tulee tänä juhannuksena aiempaa enemmän mukaan, sillä ne toimivat hyvinä välipaloina. –Vietämme juhannusta mökillä, jonne tulee myös veljeni perhe.

Jarno Kasperin ostokset.

Jari Räisänen viettää juhannusta juhlien merkeissä. Hänen vaimollaan ja tyttärellään on syntymäpäivät peräkkäisinä päivinä. Ostoskärrystä löytyy syötävää ja juotavaa. –Olutta, vichyä, grillattavia. Makkaraa on kahdeksan pakettia. Jos se ei riitä, niin huomenna haetaan lisää, Räisänen nauraa.

Jari Räisäsen ostokset.

Grillilihat ylipäätään ovat PT-päällikön mukaan juhannuksena hyvin suosittuja. Tänä juhannuksena valmiit hampurilaispihvit ovat nousseet erityiseen suosioon.

– Yleisesti sellaiset helpot ja yksinkertaiset tuotteet myyvät hyvin. Ehkä ihmiset eivät tässä helteessä jaksa käyttää juurikaan aikaa ylimääräiseen kokkaamiseen.

Vantaalainen Jussi kertoo, että etenkin jäätelöä kuluu tällaisilla helteillä. Juhannusherkuiksi on valikoitunut etenkin salaattia ja mansikkaa. Myös kanatuotteita ja halloumijuustoa löytyy miehen ostoksista. -Vietämme juhannusta kotona perheen kanssa. Kavereita tulee ehkä kylään.

–Juhannuksen viettoon ei voi lähteä ilman makkaraa, toteaa Markku Kokkarinen. Tavallista pidemmän viikonlopun vuoksi ruokakaappia on täydennetty jauhelihalla, salaattitarpeilla, tillillä ja perunalla. Koronatilanteesta johtuen Kokkarinen viettää juhannusta kotioloissa.

Jompan, Millan ja Selinan juhannusherkkuihin kuuluvat liha, vihannekset, sipsit ja makeiset. Keskikesän juhlaa perhe viettää kotioloissa.

Hedelmä- ja vihannesosaston ehdoton juhannuksen ykkössuosikki on vuodesta toiseen varhaisperuna.

Velhonojan mukaan sen kanssa on tänä vuonna ollut ongelmia.

– Kotimaisen varhaisperunan kanssa on ollut saatavuusongelmia, joten olemme joutuneet korvaamaan suomalaista varhaisperunaa ruotsalaisella. Normaalisti tällaista ei jouduta juhannuksena tekemään.

Helsinkiläinen Aarne Vesama viettää juhannusta ystävien kanssa. Grilliin päätyvien tuotteiden pitää Vesaman mukaan olla ehdottomasti luomua.

Aarne Vesaman ostokset.

Prisma Jumbon päivittäistavaran päällikön mukaan suomalaiset ostavat entistä monipuolisempia juhannusherkkuja.

Herkkusienet, maissi, kotimaiset marjat sekä vesimeloni ovat myös suomalaisten suosiossa juhannuksena.

Juomista olut on se, mikä etenkin juhannuksena myy hyvin. Oluiden perässä tulevat makuvedet.

– Pelkästään keskiviikkona suosituinta yksittäistä olutta meni lähes tuhat salkkua. Siitä voi päätellä menekkiä.

Lähes 20 juhannusta kaupan alalla nähnyt Velhonoja on ilahtunut suomalaisten kulutustottumusten muutoksesta.

– Ennen grillattiin vaan makkaraa, mutta nyt kaikki on paljon monipuolisempaa. Jopa sushit ja tapakset kuuluvat suomalaisten juhannuspöytään.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?