Kommentti: Britannian kaaos on kestänyt neljä vuotta – Boris Johnson on kuin kauhufilmin tähti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Britannian kaaos on kestänyt neljä vuotta – Boris Johnson on kuin kauhufilmin tähti

Koronavirus sammutti viimeisen toivon brexitin tuomasta Britannian suuruuden ajasta, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Boris Johnsonilla on raskas vastuu Euroopan pahimmasta koronakriisistä ja EU-eron loppuunsaattamisesta.­

18.6. 13:49

Britannia äänesti EU-eron puolesta neljä vuotta sitten, kun Suomessa vietettiin juhannusta. Suomessa vietetään taas keskikesän juhlaa, mutta Britanniassa eletään kuin kauhuelokuvassa.

Koronaviruksen seurauksena maassa on BBC:n mukaan kuollut vähintään yli 50 000 ihmistä. Maan tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuotteesta oli huhtikuussa kadonnut neljännes verrattuna vuoden takaiseen aikaan.

Koronaviruksen tekemästä tuhosta ei tietenkään voi syyttää brexit-kansanäänestystä. Mutta sitä voi syyttää kahden konservatiivipääministerin ja yhden oppositiojohtajan urien tuhosta.

Sitä voi kiittää Boris Johnson, pellenä pidetty poliitikko, josta tuli pääministeri. Britannia erosi EU:sta tammikuussa, mutta taloussopimus uusista väleistä on yhä auki. Se pitäisi saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä, käytännössä jo syksyllä. Johnsonin todelliset kyvyt testataan tässä asiassa.

Tai olisi testattu, jos koronakriisistä ei olisi tullut paljon isompi ongelma ratkaistavaksi. Nyt sopimukseton erokin olisi vain lisäpaino kivireessä, joka upottaa Britanniaa.

Yksinäinen Englanti

Brexit on nimenomaan Britannian ytimen Englannin projekti. Skotlannissa sitä vastustettiin ja jopa Pohjois-Irlannin protestantit pelkäävät taloudellisia seurauksia.

Englannissa brexit kytkeytyy kansallistuntoon ja työväenluokan pettymykseen suhteellisen asemansa romahduksesta globalisaatiossa. Viime vuoden parlamenttivaaleissa Johnson keräsi ääniä työväenpuolueen vanhoilta vahvoilta alueilta lupauksella, että nyt brexit viimein toteutuu. Siksi hän ei voi viivytellä tai antaa näyttäväksi periksi missään.

Johnsonin liki korvaamaton neuvonantaja on Dominic Cummings, joka oli erokampanjan aivot. Kun Cummings joutui noloon skandaaliin koronasääntöjen rikkomisesta, Johnson piti hänestä kiinni oman kannatuksensa uhallakin.

Britannian talouselämä ei ole EU-erosta pätkääkään innoissaan. Hiljan Johnson joutui antamaan periksi siitä, että EU:sta tuleville tuotteille ei aleta täysiä rajatarkastuksia vielä ensi vuoden alussa. Syynä oli yritysmaailman painostus.

Kovista puheista huolimatta Johnsonilla on kova tarve saada aikaan säällinen sopimus EU:n kanssa.

Euroopan Singaporen voi unohtaa

Ennen kansanäänestystä jotkut eroa kannattavat konservatiivit maalailivat Britanniasta Euroopan Singaporea. EU-säätelystä irtautunutta vapaavaltiota, joka vetäisi puoleensa rahaa kaikkialta, idästä ja lännestä.

Tämä oli ennen Donald Trumpin vaalivoittoa ja Yhdysvaltain ja Kiinan suurta kiistaa. Sen seurauksena Britanniakaan ei voi laskea saavansa hyötyä kummaltakin maailman suurelta talousmahdilta yhtä aikaa.

Sillä on monta hyvää syytä valita Yhdysvallat: historia, kieli, kulttuuri ja maantiedekin. Mutta nyt kumppanuus on erilaista kuin vanhan kylmän sodan aikaan.

On hyvin todennäköistä, että Yhdysvallat asettaa omat etunsa ensimmäisiksi myös Trumpin jälkeen. Se tarkoittaa Britannialle saneltuja kauppasopimuksia ja velvollisuutta toimia Yhdysvaltain aseenkantajana maailman tappiin.

Jo pääministeri Margaret Thatcherin ja presidentti Ronald Reaganin läheisen suhteen aikana vitsailtiin, että Britannia on Yhdysvaltain 51. osavaltio. Nyt vitsistä on tulossa totta.

Talouden aalloilla vapaasti surfailevan Atlantin Singaporen voi unohtaa. Britannia voi vielä palata Brysseliin hattu kourassa.

Britannia käpertyy ongelmiinsa

Todennäköisesti ensi vuonna Johnsonille ja Britannialle on odotettavissa vain uusia ongelmia. Häntä ja brexitiä äänestäneille herätys voi olla karu, vaikka kaikki ei brexitin syytä olekaan.

Yhdysvalloista lähteneet mielenosoitukset rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan ovat jo olleet vahvoja Britanniassa. Rasismin vastustajat ja äärioikeisto ovat ottaneet yhteen. Se voi olla vasta esimakua.

Vaikka britit tunnetaan rauhallisesta mielenlaadusta, maassa on 1980-luvulta asti koettu vähintään kerran sukupolvessa suuria mellakoita. Sellaisia voi olla edessä myös lähivuosina, kun uusia tyytymättömyyden aiheita ilmaantuu.

Poliittinen umpisolmu on vahva. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ei osannut päättää kantaansa brexitiin ja koki suurtappion. Uusi johtaja Keir Starmer kokoaa puoluetta rauniosta.

Boris Johnsonin asema on toistaiseksi turvattu. Mutta hän ei enää näytä nauttivan vallastaan.

Johnsonin vastuu on nyt kirjaimellisesti kuolemanraskas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?