Ville Väisänen tuhosi Ihantalassa 8 raskasta panssarivaunua ja katosi jälkiä jättämättä – uusi kertomus viimeisistä hetkistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ville Väisänen tuhosi Ihantalassa 8 raskasta panssari­vaunua ja katosi jälkiä jättämättä – uusi kertomus viimeisistä hetkistä

Uusi kertomus valottaa panssarintuhooja Ville Väisäsen viimeisiä vaiheita 28.6.1944.

Mannerheim-ristin ritari Ville Väisänen (oik.) käytti Ihantalan taistelussa panssarinyrkkejä.

21.6.2020 8:00

Ville Väisänen on nimenä yksi jatkosodan tunnetuista yksittäisistä taistelijoista.

Silti hänen ympärilleen on jäänyt vuosikymmeniksi leijumaan mysteeri: mitä tapahtui 26-vuotiaalle korpraalille, joka tuhosi 8 raskasta panssarivaunua Ihantalassa 28.6.1944 ja joka sitten katosi jälkiä jättämättä.

Ville Väisänen katosi Ihantalassa kesken taistelun kesällä 1944.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla tulee kuluneeksi 76 vuotta Tali–Ihantalan suurtaistelun alkamisesta. Se oli rajuin torjuntataistelu, jossa suomalaiset pysäyttivät Neuvostoliiton suurhyökkäyksen Karjalankannaksella kesällä 1944.

Taisteluissa kunnostautui monta pst-miestä, ja panssarinyrkkejä käyttänyt Ville Väisänen oli yksi pahimmista neuvostoliittolaisten tankkimiehistöjen kauhuista. Hänen tarinaansa kerrottiin myös Åke Lindmanin ohjaamassa elokuvassa Tali-Ihantala 1944 (2007).

Kun sonkajärveläinen korpraali nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numero 145, kerrottiin nimitystekstissä seuraavasti kesäkuun 28. päivän tapahtumista seuraavasti:

”Joukkojemme puolustaessa Ihantalanjärven maastossa, hyökkäsi vihollinen ainakin 20 panssarin tukemana. Osa vaunuista pääsi murtautumaan asemiemme sisään ja tulittivat kiivaasti suojakuopissa olevaa jalkaväkeämme. Tällöin eteni korpraali Väisänen pelottomasti tarpeeksi lähelle ja tuhosi heti kolme panssaria. Muut vaunut vetäytyivät nyt hiukan taaksepäin.

Käyttäen mestarillisesti maastoa hyväkseen korpraali Väisänen eteni taas lähimmän vaunun luo ja tuhosi sen noin 10 m etäisyydeltä.

Sama kohtalo oli eräällä toisella vaunulla, joka yritti kiertää asemiemme taakse. Korpraali Väisänen haki taistelun kuluessa uusia ammuksia ja aamupäivään 29.6. mennessä oli hänen tilillään 8 tuhottua raskasta vihollispanssaria.”

Tuhottuaan vaunut Ville Väisänen katosi, mutta mitä lopulta hänelle tapahtui? Vuonna 2014 Ilta-Sanomien jutussa esiteltiin kaksi teoriaa Marskin ritarin viimeisistä hetkistä.

Torjuntavoitto Ihantalassa oli kesän 1944 taisteluiden käännekohta.

Toisen mukaan sotakaveri oli nähnyt, miten panssarinyrkkejä kantaneeseen Väisäseen oli osunut sirpale tai luoti, jolloin hän olisi kadonnut räjähdyspilveen.

Eräs toinen silminnäkijä oli puolestaan nähnyt taistelukentällä makaavan tuntomerkkeihin sopivan ruumiin, jota hän oli pitänyt melko varmasti Ville Väisäsenä.

Viime syksynä julkaistiin tapahtumista jälleen uusi silminnäkijän kertomus Heikki Lehtosen kirjassa Sodassa kuolleet Mannerheim-ristin ritarit 1941–1945 (Minerva): kommodori Olavi Jantunen oli raportoinut keväällä 2018 Mannerheim-ristin ritarien säätiölle Ville Väisäsen joukkueenjohtajan, isoenonsa Lauri Jantusen vuonna 1996 kertomasta muistelosta.

”28. kesäkuuta käydyn ankaran taistelun aikana Jantunen ja Väisänen olivat vaihtamassa asemia poterosta poteroon ja kranaattikuopasta toiseen, Väisänen edellä ja Jantunen perässä. Yhteen monttuun hypätessään Väisänen hävisi näkyvistä ja samassa kuului humahdus, jonka voimasta Jantunenkin lensi istuma-asentoon oman kuoppansa pohjalle.”

Jantusen arvion mukaan humahdus oli johtunut kuuden tuuman tykin kranaatista. Täysosuma tuli Väisäsen monttuun eikä sieltä löytynyt mitään. Väisänen oli hävinnyt kokonaan. Ainoa mahdollisuus oli ilmoittaa Väisäsen kadonneen taistelussa.

Suomalaiset saivat Saksasta uusia lähitorjunta-aseita, panssarinyrkkejä, jotka osoittautuivat hyvin tehokkaiksi.

Ville Väisästä esitettiin Mannerheim-ristin ritariksi reilu viikko katoamisen jälkeen, ja nimitys tapahtui heinäkuussa 1944.

Ville Väisänen julistettiin kuolleeksi vuonna 1947. Hänet on siunattu kentälle jääneenä Kemin sankarihautausmaahan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?