Torstaista on ”heittämällä tulossa kuluneen kesän tapahtumarikkain sääpäivä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Torstaista on ”heittämällä tulossa kuluneen kesän tapahtumarikkain sääpäivä”

Huomenna torstaina ukkospuuskat voivat aiheuttaa muun muassa puiden kaatumisia, pieniä kaupunkitulvia, metsäpaloja, katkoja teleliikenteessä sekä pitkiä sähkökatkoja.

17.6. 19:03

Torstaista on ”heittämällä tulossa kuluneen kesän tapahtumarikkain sääpäivä”, ennustaa meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen puolestaan kertoo, että torstaista on myös tulossa juhannuksen menoliikenteen vilkkain päivä.

Suomessa on paikoin jo keskiviikkona voimakkaita ukkospuuskia, mutta torstaina tilanne sen kuin pahenee. Ilmatieteen laitos on antanut vaarallisen ukonilman varoituksia torstaille Etelä-Savoon, Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen, Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan, Pudasjärvelle, Taivalkoskelle ja Kuusamoon.

Mäntykangas kirjoittaa blogissa, että ukkospilvien mukana tulee mahdollisesti myös suuria rakeita, ja lisäksi yksittäiset trombit ovat mahdollisia.

– Trombi on siis käytännössä sama asia kuin tornado, joista puhutaan Yhdysvalloissa. Täällä ne ovat kuitenkin selvästi heikompia, selittää Forecan meteorologi Anna Latvala.

Vesi tulvi kaduille Espoossa viime vuonna alkusyksystä.­

Torstaina ukkospuuskat voivat aiheuttaa muun muassa oksien katkeamisia ja puiden kaatumisia, pieniä kaupunkitulvia, metsäpaloja, katkoja teleliikenteessä, pitkiä sähkökatkoja sekä paikallisesti suurtakin raivaustarvetta. Salamoinnin lisäksi ukkospuuskat tuovat nimittäin mukanaan myös voimakkaita sateita ja hetkellisesti jopa yli myrskyrajan (21m/s) puhaltavia tuulia. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli voi tuivertaa puuskissa jopa yli 25m/s.

– Potentiaalia on huomattavasti laaja-alaisimmille vahingoille, mitä nähtiin 6.–7. kesäkuuta Suomen yli pyyhkäisseen "Otus-myräkän" yhteydessä, Mäntykannas ennustaa.

Juhannuksen menoliikenne voi olla ruuhkainen. Viime juhannuksena viiden auton ketjukolari ruuhkautti liikenteen pahasti Oulussa.­

Liikenteessä on syytä olla tarkkana

Pohjosen mukaan juhannuksen menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina puolesta päivästä alkaen alkuiltaan saakka. Jos on huomenna matkalla juhannuksenviettoon, muutama seikka kannattaa ottaa huomioon.

Mikäli päätyy ajamaan voimakkaan sade- tai ukkoskuuron läpi, vauhtia tulee hidastaa tilanteeseen sopivaksi. Rankkasateessa on aina mahdollisuus joutua vesiliirtoon, joten rankassa kuurossa voi olla tarpeen jopa pysäyttää auto kokonaan.

– Mutta moottoritiellä ei saa pysähtyä, Traficomin Jussi Pohjonen muistuttaa.

Vesiliirto vaanii autoilijoita sateella.­

Ennen liikkeelle lähtöä kannattaa tarkistaa rengaspaineet, sillä alhainen rengaspaine lisää riskiä joutua vesiliirtoon. Jos vesiliirtoon kuitenkin joutuu, jarruttamista ja kiihdyttämistä tulee välttää.

Pohjonen toteaa, että tehokas ja oikeanlainen valojen käyttö on sateessa autoillessa kaiken a ja o.

– Kannattaa muistaa tarkistaa se, että autossa valot toimivat varmasti sekä edessä että takana, jotta tulet nähdyksi. Rankan sateen aikana sumuvalojen käyttäminen on turvallisuustekijä – se kannattaa myös muistaa.

Raju myrsky moukaroi Oulua juhannuspäivän iltana vuonna 2019.­

Foreca muistuttaa, että voimakkaalla ukonilmalla auto on yksi turvallisimmista paikoista olla. Sadetutkasta voi seurata, missä sade- ja ukkoskuurot liikkuvat.

  • Saitko hienon salamakuvan tai aiheuttivatko ukkoskuurot ongelmia? Lähetä kuva Ilta-Sanomille WhatsApp-viestinä numeroon 0406609019, sähköpostilla osoitteeseen uutiset@is.fi tai tällä lomakkeella.

Keskiviikkona ja torstaina on voimassa rajun ukonilman varoituksia monin paikoin. Varoitukset ovat voimassa kello 12–21.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?