Vasemmistonuoret haluaa siirtää Mannerheimin ratsastajapatsaan pois Helsingin keskustasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vasemmistonuoret haluaa siirtää Mannerheimin ratsastajapatsaan pois Helsingin keskustasta

Mannerheimin ratsastajapatsas pitäisi siirtää pois Helsingin keskustasta, koska vasemmistonuorten mukaan se rumentaa katukuvaa.

Mannerheimin ratsastajapatsas.

17.6.2020 18:02

Vasemmistoliiton nuorisojärjestö esittää poistettavaksi erinäisiä julkisilla paikoilla olevia patsaita.

Vasemmistonuorten julkisuuteen toimittamassa tiedotteessa siirrettäväksi vaadituista patsaista tunnetuin on Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingin keskustassa.

Vuonna 1960 valmistunut vapaaehtoisilla rahoituksella valmistunut patsas on pääkaupungin tunnetuimpia maamerkkejä.

Lähtökäskyn vasemmistonuoret antaisivat myös urheiluvaikuttaja Lauri ”Tahko” Pihkalan patsaalle sekä Tampereen vapaudenpatsaalle. Ne tulisi ”poistaa katukuvaa rumentamasta”, kannanotossa vaaditaan.

– Ehdotamme uudelle patsaspuistolle paikaksi Suomenlinnan saarta. On aika siirtää hirmutöiden ja suurmiesten palvonta kaduilta syrjään. Menneisyytemme muistaminen ei vaadi historian epäkohtien ihannointia, vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh katsoo tiedotteessa.

Kaupungeista Suomenlinnan saarille siirrettyjen patsaiden katsotaan elävöittävän Helsinkiä ja kaunistavan kaupunkikuvaa. Siirtämisellä on vasemmistonuorten mielestä myös kansanvalistuksellinen tehtävä, etenkin jos patsaiden yhteyteen tulisi laajoja selvityksiä niiden kohteina olevien henkilöiden elämästä.

– Suomessa on hyvä aika miettiä, tuleeko historiaamme käsitellä sotaa ja sortoa ihannoivilla muistomerkeillä keskellä kaupunkeja, Sheikh sanoo tiedotteessa.

Vasemmistonuorten mukaan Suomessa tulisi ottaa mallia rasisminvastaisten yhdysvaltalaislähtöisen Black Lives Matter-protestiliikkeen toimintaan, johon patsaiden poistaminen on liitetty.

George Floydin kuolemasta alkaneissa mielenosoituksissa ja mellakoissa on tehty ilkivaltaa eri patsaille. Yhdysvalloissa ja myös Euroopassa on poistettu rasistisina pidettyjä patsaita henkilöistä, jotka ovat esimerkiksi osallistuneet orjakauppaan.

Poistettavaksi vaadittu Mannerheimin patsas on Helsingin tunnetuimpia maamerkkejä. Yleisradion äänestyksessä 2004 Carl-Gustav Emil Mannerheim (1867-1951) valittiin suurimmaksi suomalaiseksi. Mannerheim toimi Suomen armeijan ylipäällikkönä kaikissa itsenäisyytemme ajan sodissa ja sotien jälkeen toimi presidenttinä.

Tampereen Vapaudenpatsas.

Tampereelta poistettavaksi haluttu Vapaudenpatsas on pystytetty Suomen 1918 sisällissodan Tampereen valtaamisen muistolle. Tampere oli sisällissodan aloittaneen ja sittemmin tappion kärsineen punaisen ryhmittymän sodankäynnin keskus. Valkoisten pystyttämää patsasta on arvosteltu vasemmiston keskuudessa sen alkuvaiheista saakka.

Poistettavaksi nimetty Tahko Pihkalan (1888-1981) patsas on pystytetty 1988 Olympiastadionin kupeeseen. Pihkala oli urheiluvaikuttaja, joka kehitti muun muassa kansallispelimme pesäpallon. Pihkala oli myös kiivasluonteinen suojeluskuntalainen, joka osallistui valkoisten puolella vuoden 1918 sotaan.

Tahko Pihkalan patsas.

Pihkalan patsaan poistamisvaatimusten taustalla on rasismisyytökset, jotka juontavat juurensa Pihkalan kiinnostukseen rotuopista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?