Juhannuspäivänä Suomessa voi olla vain yksi paikka, jossa saa polttaa kokkoa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Juhannuspäivänä Suomessa voi olla vain yksi paikka, jossa saa polttaa kokkoa

Ennusteen mukaan metsäpalovaroitus olisi juhannuksena voimassa lähes koko maassa.

17.6. 15:40

Kokkojen polttelut saattavat jäädä tänä juhannuksena väliin, sillä kuivaa on.

Keskiviikkona juhannusaatoksi annetut maastopalovaroitukset kattavat lähes koko maan. Ainoastaan Pudasjärvellä, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Juhannuspäivänä tilanne olisi tämä enää Pudasjärvellä.

Varoitukset kuitenkin päivittyvät ja muuttuvat päivittäisen tilanteen mukaan.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Erik Saarikallen mukaan on todennäköistä, että metsäpalovaroitus on voimassa suuressa osassa maata myös juhannuksena.

– Ei kannata hirveästi pettyä, jos sitä kokkoa ei saakaan poltella. Kannattaa siihen henkisesti varautua, että se metsäpalovaroitus on. Ja sitten yllättyä positiivisesti, jos sitä ei ole, Saarikalle sanoi tiistaina.

Lähipäivinä osassa maata on luvassa ukkoskuuroja, mutta tämä ei välttämättä vaikuta varoituksiin.

– Ukkoskuurot voivat olla hyvinkin rankkoja, mutta samanaikaisesti voi olla metsäpalovaroitus. Syy on siinä, että metsäpalovaroitus annetaan maakuntakohtaisesti ja ukkoskuuro yleensä esiintyy vain pienellä pinta-alalla. Tällöin suurin osa maakunnasta saattaa edelleen olla kuivuuden piirissä, Saarikalle selittää.

Ukkosherkkä ilmamassa näyttäisi häipyvän ennen juhannusta, ja viikonlopun säästä povataan poutaista.

Saarikalle muistuttaa tarkistamaan ajantasaisen varoitustilanteen sinä päivänä, kun kokon sytyttäminen olisi toiveissa.

– Jos haluaisi esimerkiksi perjantain ja lauantain välisenä yönä kokkoa poltella, niin pitää sinä päivänä katsoa, että mitä varoituksia on voimassa.

Ilmatieteen laitos antaa metsäpalovaroituksen, kun maasto on kuivaa. Varoituksen aikana avotulen tekeminen on kielletty. Tämä koskee myös juhannuskokkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?