Kolmekymppinen mies kuristi vaimoaan ja työnsi veitsen useita kertoja tämän suuhun, tuomittiin murhasta elinkautiseen

Mies oli aiemmin leikannut vaimonsa hiuksia sekä hameita ja lyönyt tätä puukolla reiteen.

16.6.2020 19:42

Helsingin hovioikeus tuomitsi tiistaina 33-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeuteen vaimonsa murhasta. Rikos tapahtui Kirkkonummella kesäkuussa 2018.

Oikeuden mukaan mies oli asuntonsa wc-tiloissa kaatanut vaimonsa lattialle ja kuristanut tätä. Tämän jälkeen hän oli työntänyt useita kertoja veitsen vaimonsa suuhun, jolloin muun ohella tämän kieli oli leikkautunut halki.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin Tino Åkerlundin syyllistyneen murhaan.

Runsas kuukausi ennen murhaa Åkerlund oli leikannut saksilla vaimonsa pitkät hiukset lyhyiksi ja kaksi hametta riekaleiksi. Hän oli pakottanut vaimon mukaansa auton kuljettajaksi pelkissä alusvaatteissa.

Kolariin päättyneen ajon aikana Åkerlund oli lyönyt vaimoaan puukolla reiteen. Näistä teoista Åkerlund tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Vaati murhasyytteen hylkäämistä

Hovioikeudessa Åkerlund vaati murhasyytteen hylkäämistä. Hänen mukaansa kyse oli ensisijaisesti hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta tai toissijaisesti taposta.

Åkerlundin kertomuksen mukaan vaimo olisi uhannut häntä veitsellä. Hovioikeus ei kuitenkaan pitänyt uskottavana, että Åkerlundiin olisi ollut kohdistumassa hyökkäys, jonka torjumiseksi väkivalta olisi ollut tarpeen. Oikeus ei myöskään pitänyt mahdollisena, että Åkerlund olisi erehtynyt uhrin aikomuksista. Siten hovioikeus katsoi, että tilanteessa ei ollut kyse hätävarjelusta.

Hovioikeuden mukaan teko oli erityisen raaka ja kokonaisuutena arvostellen törkeä, joten teko täytti murhan tunnusmerkistön.

Käräjäoikeus oli aiemmin määrännyt Åkerlundin mielentilatutkimukseen. Sen perusteella Åkerlund oli rikokset tehdessään syyntakeinen eli hän ymmärsi tekonsa. Näin ollen hänet voitiin tuomita rangaistukseen normaalisti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?