1,5 vuoden työ valui hukkaan yhdessä vuorokaudessa – sen jälkeen Helena Kastikainen päätti kävellä Helsingistä Nuorgamiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

1,5 vuoden työ valui hukkaan yhdessä vuorokaudessa – sen jälkeen Helena Kastikainen päätti kävellä Helsingistä Nuorgamiin

Esikoiskirjailija Helena Kastikainen turhautui koronan tyhjentämään kalenteriin ja vaihtoi LinkedIn-profiilinsa statuksen yrittäjästä kävelijäksi.

Helena Kastikainen uskoo, että ulkoilmalla on suuri vaikutus hänen olotilaansa. Hän kuvailee tunnettaan lähes viikon vaelluksen jälkeen: ”Olen älyttömän onnellinen”.­

18.6. 10:00

Se oli vitsi, josta syntyi unelma.

Kun Helena Kastikainen turhautui korona-arkeen, hän heitti turhautuneena puolisolleen: ”Mä lähden käveleen!”.

Siihen puoliso vastasi, että: ”Ai minne?”.

Puolison kannustuksen ansiosta ja kuukausi keskustelun jälkeen Kastikainen pitää taukoa Orimattilassa. Hänellä on takanaan kuusi päivää vaellusta.

Kastikainen on päättänyt kävellä Suomen halki Helsingistä Nuorgamiin parin kuukauden aikana.

Päätöksen taustalla oli se, että korona-aika perui työkeikat. Kastikainen oli juuri ennen poikkeustilan alkua julkaissut esikoiskirjansa Pikkupomosta johtajaksi.

– Viikko julkistamistilaisuuden jälkeen kalenterini tyhjeni yhden vuorokauden aikana. Tuntui, että koko puolentoista vuoden työ valui hukkaan.

Kävelijäksi itseään kutsuvan Kastikaisen matkareitillä ovat Lahti, Jyväskylä, Kajaani, Posio, Sodankylä ja Ivalo.­

Bridget Jonesin hetki Indiana Jonesina

Kastikainen kuvaa itseään helsinkiläiseksi Bridget Jonesiksi.

– En voi ottaa itseäni liian vakavasti, kun lähden tämmöiseen reissuun.

Helsingin lähiöissä kasvanut Kastikainen kertoo viimeksi nukkuneensa teltassa lapsena. Kajaania pohjoisempana hän ei ole käynyt koskaan.

– Reittivalinnalla ei ollut niin väliä, koska kaikki paikat ovat minulle uusia ja ihmeellisiä, hän fiilistelee.

Kastikainen lähti vaellukselleen 10. kesäkuuta, ja tavoitteena on olla perillä Nuorgamissa elokuun puolivälissä. Vaeltaja ei kuitenkaan aio ottaa stressiä matkan 60 päivän tavoitteesta.

Matkaan sisältyy lepopäiviä ja öitä hotelleissa ja kavereiden luona. Ravintoloissakaan ei ole kiellettyä käydä.

Vaikka vaellus on Kastikaisen suuri seikkailu, hän ei usko muuttuvansa ihan Indiana Jonesiksi. Hän haluaa olla armollinen itselleen.

– Ainut tehtäväni täällä on näyttää itselleni mihin pystyn, eikä miettiä sitä, pettyvätkö muut ihmiset.

Yrittäjästä kävelijäksi

Kastikaisen uusi kirja Pikkupomosta johtajaksi kertoo siitä, miten voi kasvaa johtajaksi lähtökohdista huolimatta. Kirjan esipuheessa Kastikainen toteaa:

”Johtaminen on toimeen tarttumista kriisien keskellä, vaikka ei oikeasti tietäisi, mitä on tekemässä.”

– Tässä reissussa näkyy kaikki se, mistä saarnaan. Johtaminen kuuluu kaikille. Se on ennen kaikkea omaan tekemiseen vaikuttamista.

Entisen tavaratalonjohtajan ja nykyisen kirjailijan LinkedIn-stautuksena lukee nyt ”kävelijä”.

Kastikainen on vaelluksen aikana miettinyt suomalaisten tarvetta lokeroida ihmisiä nimikkeiden perusteella.

– Tittelimme avaavat sitä, mitä olemme tehneet, mutta eivät kerro meistä ihmisinä mitään.

Burnoutin ja masennuksen kokeneena yrittäjänä Kastikainen tietää, ettei suorittamisessa ole järkeä. Vaelluksella hän nauttii stressittömyydestä ja aikatauluttomuudesta.

– Tähän asti olen joutunut keskittymään vain ruoan ja veden saantiin. Toivon, että ensimmäisen viikon jälkeen kroppa alkaa tottumaan, ja voin vain hiljentyä ja katsella maisemia.

Kastikainen oli Orimattilaan saapuessaan nukkunut kaikki yönsä teltassa. Eläimet ovat pitäneet häntä öisin hereillä. ”Sammakot kurnuttavat kovaa”, Kastikainen nauraa.­

”Olen onnellisempi kuin koskaan”

Vaeltaja loukkasi jalkansa heti ensimmäisenä päivänä, kun joutui rasittuneena kapuamaan vaikeakulkuista maastoa Sipoonkorven järvelle veden perässä.

– Kaikki matkan varrella sijainneet ravintolat, joista suunnittelin hakevani vettä, olivatkin kiinni.

Seuraavan päivän Kastikainen vaelsi 25 kilometriä 11 tunnin yöunien, särkylääkkeiden ja sisun voimalla.

Tähän mennessä vaelluksen suurimpana haasteena on ollut Kastikaisen mukaan veden saaminen. 14 kilon rinkka ja helteinen keli ovat lisänneet Kastikaisen vedentarvetta.

– Vähän viileämpi sää olisi mukavampi. Olen miettinyt päivärytmini muuttamista siten, että vaeltaisin illat ja yöt ja lepäisin päivällä, kun on lämpimämpää.

Kastikainen oli varautunut vastoinkäymisiin.

– Ne ovat osa seikkailua! Puolisoni kävi moikkaamassa minua ja totesi, ettei ole nähnyt minua koskaan näin onnellisena!

Helena Kastikaisen kävelyurakkaa voi seurata blogista, jota hän pitää täällä.

Helena Kastikainen

Helena Kastikainen, 29, on yrittäjä, puhuja, tietokirjailija, milleniaalijohtajien ja milleniaalien johtamiseen erikoistunut valmentaja.

Kastikainen on ollut yksi Suomen nuorimmista tavaratalojohtajista 23-vuotiaana. Hän sijoittui toiseksi Diili-ohjelmassa vuonna 2018.

Asuu Helsingissä yhdessä puolisonsa ja kahden kissansa kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?