Krp tekee al-Holin leiriltä palanneista nyt esiselvityksiä – rikosylikomisario: palanneisiin ei ole kohdistettu pakkokeinoja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Krp tekee al-Holin leiriltä palanneista nyt esiselvityksiä – rikosylikomisario: palanneisiin ei ole kohdistettu pakkokeinoja

Rikosylikomisario Tero Haapala ei kommentoi sitä, onko krp jo kuullut leiriltä palanneita.

Kolme al-Holin leiriltä lähtenyttä perhettä palasi 31. toukokuuta Turkin kautta Suomeen. Kuva al-Holin leiriltä viime vuoden huhtikuulta.­

16.6.2020 12:55

Suomeen palasi 31.5. kolme naista ja yhdeksän lasta al-Holin leiriltä Syyriasta. Perheet ovat olleet Suomessa nyt hieman yli kaksi viikkoa.

Keskusrikospoliisin (krp) murharyhmän päällikkö, rikosylikomisario Tero Haapala kertoo, että ainakaan toistaiseksi al-Holilta palanneisiin ei ole kohdistettu pakkokeinoja. Palaajia ei voida ottaa kiinni tai vangita ilman, että heitä epäillään jostakin konkreettisesta rikoksesta.

Krp tekee tällä hetkellä perheistä esiselvityksiä, joiden aikana arvioidaan, ylittyykö palaajien kohdalla syytä epäillä -kynnys. Krp arvioi sitä, ovatko palaajat mahdollisesti syyllistyneet rikoksiin tai olleet sellaisten todistajina tai uhreina.

Esiselvityksissä arvioidaan myös, onko lasten syytä epäillä joutuneen rikosten uhreiksi.

Selvityksen aikana henkilöitä ei voida ottaa kiinni, mutta heitä voidaan kuulla. Haapala ei kuitenkaan kommentoi sitä, onko al-Holilta palanneita jo kuultu.

Jos esiselvityksissä ilmenee, että henkilöä on syytä epäillä rikoksesta, aloitetaan tapauksesta esitutkinta. Jos rikoksen epäillään tapahtuneen ulkomailla, esitutkinnan aloittamisesta päättää valtakunnansyyttäjä. Myös terrorismirikoksen tutkinnan aloittamisesta päättäisi valtakunnansyyttäjä.

Haapala sanoo, että esiselvittely kestää niin kauan kuin on tarve.

– Päämäärä on toki se, että esiselvittely saadaan tehtyä kohtuullisen nopeasti. Puhun nyt ihan kesäkaudesta, hän toteaa.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että mikäli palaajaa ei ole syytä epäillä rikoksesta, alkaa henkilön kotouttaminen. Siitä vastaavat myös sosiaali- ja terveysviranomaiset.

Mikäli henkilöllä ilmenee radikalisoituneita ajatuksia, ohjataan hänet poliisin exit-ohjelmaan jo esiselvitysten aikana. Toiminta on poliisin ennalta estävää erityistoimintaa, jolla estetään vakavaa rikollisuutta ja siitä aiheutuvaa inhimillistä kärsimystä sekä taloudellista menetystä.

Krp:n esiselvityksen lisäksi Suojelupoliisi tekee leiriltä Suomeen palanneille uhka-arvion.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?