Muistatko vielä nämä juhannussäät? Katso upea kuvagalleria ikimuistoisimmista myrskyistä ja helteistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Muistatko vielä nämä juhannussäät? Katso upea kuvagalleria ikimuistoisimmista myrskyistä ja helteistä

Julkaistu: 13.6. 17:44

Juhannus on Suomen kesä pienessä mittakaavassa: mitä vain voi odottaa.

Juhannuksesta voi tulla tänä vuonna 2000-luvun lämpimin. Suomen ylle vyöryvä lämmin ilmamassa ja korkeapaine nostavat ensi viikolla lämpötiloja jopa hellelukemiin.

Odotukset ovat korkealla, sillä soman kesäiset juhannukset ovat kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

Olemme oppineet, että Suomeen voi rantautua kesäpäivänseisauksen tienoilla navakoita myrskytuulia tai odottamaton marraskuu. Joskus maastamme on jopa kuoriutunut kuuman paahteinen pikku-Espanja.

IS listasi neljä viime vuosikymmenten ikimuistoisinta juhannusta.

Aikamatka todistaa, että juhannus on yöttömän yön pitojen lisäksi ääripäiden riemujuhlaa.

1999: Intiaanihelteet ja festarivallankumous

Vuoden 1999 juhannus muistetaan hurjista ennätyshelteistään. Helleraja rikottiin koko maassa Lappia ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Lämpömittari kipusi juhannusaattona yli 30 asteen useammallakin paikkakunnalla maan itä- ja eteläosissa.

Helteinen juhannuspäivä suosi auringonpalvojia Vehmersalmella Ritoniemen lomakylässä 1999.

Paahtavan kuuma ja aurinkoinen aatto oli vain hetken huumaa, sillä juhannuspäivänä Suomen ylle pyyhkäisi etelästä säärintama, jonka seurauksena maan etelä- ja keskiosissa oli voimakkaita ukkosia. Päivän salamasaldo oli yli 9000 ja mitattiinpa Kokemäellä myös juhannuksen ajan sade-ennätys: 71,5 millimetriä.

Helteinen kesäpäivä kului vesipatjan päällä Saimaalla.

Viime vuosituhannen viimeinen juhannus oli monella tapaa historiallinen, sillä silloin järjestettiin ensimmäistä kertaa kahdet perinteikkäiksi muodostuneet juhannusfestivaalit, Raumanmeren Juhannus ja Himos Festival.

Poikkeuksellisen kuuma juhannus näkyi valitettavalla tavalla myös hukkumistilastoissa. Juhannusviikonlopun aikana hukkui 20 henkeä.

Nuoret nauttivat trooppisesta yöttömästä yöstä.

2002: Tavallistakin kosteampi juhannus

Yksi lähihistorian sateisimmista juhannusaatoista koettiin 2002, jolloin Suomessa oli vain kourallinen kuntia, joissa ei satanut lainkaan. Koko päivän kestäneet sateet keskittyivät Varsinais-Suomesta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä, missä kertymät olivat monella asemalla yli 30 millimetriä.

Ihmiset kerääntyivät sankoin joukon Helsingin Hietaniemeen sateesta ja tuiskusta huolimatta.

Maan etelä- ja keskiosissa oli vain kaksi säänmittausasemaa, joissa sademäärä oli 0 millimetriä, mutta Pohjois-Suomessa sade oli vähäisempää.

Sateet toki eivät olleet aivan yhtä rankkoja kuin kolme vuotta aiemmin, sillä ennätykseksi jäi aattona Hankasalmella mitattu 42,2 millimetriä.

Yleiskuva oli kuitenkin kovin harmaa, sillä koko maassa satoi keskimäärin 11,2 millimetriä vettä.

2014: Yöpakkasia ja räntäyllätys

2014 juhannus oli hyytävän kylmä koko maassa. Juhannusaaton ylin lämpötila oli pääasiassa 10 ja 15 asteen välillä, Lapissa 5 ja 10 asteen välillä. Kouvolan Anjalassa mitattu ennätyslämpötila oli sekin maltillinen 18 astetta.

Vuonna 2014 Himos-festivaalin värimaailma oli poikkeuksellisen harmaa. Festarikansa oli varustautunut keskikesän juhlaan lämpimillä ja vedenpitävillä vaatteilla.

Juhannusyönä lämpötilat laskivat ennätyksellisen alas: Pohjois-Suomessa pakkaselle ja etelämmässäkin hallan puolelle.

Poikkeuksellisen kolkon kokonaisuuden kruunasivat runsaat sateet – eikä taivaalta suinkaan ropissut pelkkää vettä. Pohjoisessa sateet tulivat monin paikoin lumena ja Vaasassakin raportoitiin kesäisistä räntäsateista.

Juhannuspäivän raekuuro yllättyi Rissasen perheen Tottijärvellä.

Tilanne juuri kohentunut juhannuspäivänä, jolloin päivälämpötila jäi koko maassa alle 15 asteen.

IS:n lukija teki juhannuksena lumiukon vuonna 2014.

2018: Tuulituhoja ja kynttilänvaloa

Toissa vuonna jouduttiin voimakkaan matalapaineen armoille. Juhannusaattona Suomen yli pyyhkäissyt Pauliina-myrsky katkoi sähköt yli 2000 kotitaloudesta eivätkä olosuhteet olleet muutenkaan kovin kesäiset.

Aaton ylin lämpötila jäi koko maassa reilusti alle 20 asteen eikä sateiltakaan säästytty. Maan keskiosissa satoi keskimäärin 15-35 ja muuallakin 10-20 millimetriä.

Vuoden 2018 juhannus muistetaan Pauliina-myrskystä, joka vei sähköt yli 2000 kotitaloudesta. Juhannussalot saavat kuvassa kyytiä Helsingin Seurasaaressa.

Aaton kovin tuulenpuuska 33,5 m/s mitattiin Kaskisissa. Maa-alueella tuuli puhalsi navakimmin Helsingin Kumpulassa, jossa mitattiin 22,7 m/s.

Ulos lähteminen edellytti huolellista pukeutumista juhannusaattona 2018. Kuvassa Seurasaaren kokko.

Kelit lämpenivät hieman juhannuspäivänä ja sunnuntaina, mutta yleiskuva jäi siitä huolimatta kovin ankeaksi, jopa syksyiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?