George Floyd kuoli vajaa kolme viikkoa sitten poliisin käsiin – nyt Minneapolisissa päätettiin poliisin lakkauttamisesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

George Floyd kuoli vajaa kolme viikkoa sitten poliisin käsiin – nyt Minneapolisissa päätettiin poliisin lakkauttamisesta

"Tunnistamme yhdessä sen, miltä turvallisuus näyttää meille kaikille," kaupunginvaltuusto lupaa päätöksessään.

­

13.6. 2:34 | Päivitetty 13.6. 5:31

Minneapolisin kaupungin poliisivoimien toiminta aiotaan lakkauttaa ja poliisi korvataan eräänlaisella yhteisövetoisella turvallisuusvirastolla. Minneapolisin kaupunginvaltuusto äänesti asiasta yksimielisesti perjantaina paikallista aikaa. Päätös on vastaus Yhdysvalloissa viime viikkoina järjestettyjen mielenosoitusten vaatimuksiin.

Asiasta päätettiin vajaat kolme viikkoa sen jälkeen, kun George Floyd kuoli Minneapolisissa poliisin käsiin. Yhdysvalloissa on vaadittu Floydin kuoleman jälkeen laajalle levinneissä mielenosoituksissa muun muassa sitä, että rakenteelliselle rasismille ja poliisiväkivallalle laitettaisiin loppu.

Valtuuston aiepäätöksessä linjataan, että kaupungissa käynnistettäisiin vuodenmittainen prosessi, jonka aikana muun muassa sitoutettaisiin paikallisyhteisöä ja tehtäisiin tutkimusta sekä rakenteellisia muutoksia, joiden kautta on määrä kehittää uudenlainen turvallisuusmalli Minneapolisin kaupungille.

–Tunnistamme yhdessä sen, miltä turvallisuus näyttää meille kaikille, päätöksessä luvataan.

Poliisiväkivalta on vähentänyt yleistä turvallisuutta

Samainen valtuusto vannoi aiemmin tällä viikolla hajottavansa nykymuotoisen poliisilaitoksen ja luoda sen tilalle yhteisöpainotteisen korvikkeen. Perjantainen äänestys oli järjestyksessä seuraava askel edellä mainitun lupauksen muodollistamiseksi.

–Poliisiväkivalta ja liiallisen voiman käyttö on johtanut yhteisön horjumiseen, yleisen turvallisuuden vähentymiseen ja ihonväriin perustuvan epäoikeudenmukaisuuden lisääntymiseen Minneapolisissa, päätöksessä listataan.

Valtuuston päätöksen mukaan Floydin kuolema osoittaa sen, etteivät mitkään uudistukset estä sitä, että jotkut poliisin edustajat toimivat väärin ja käyttävät kuolettavaa väkivaltaa yhteisön jäseniä vastaan.

Poliisin voimankäytön kerrotaan olevan yksi johtavista kuolinsyistä nuorten ei-valkoisten miesten ja mustien keskuudessa. Päätöksessä listataan lukuisia marginalisoituja ryhmiä, muun muassa alkuperäisväestö sekä seksuaalivähemmistöt, joihin kuuluvia tapetaan suhteettoman paljon enemmän kuin heidän valkoisia ikätovereitaan.

Päätöksessä myös kerrotaan, että Minneapolisin poliisilaitos on altistanut kaupungin lukuisille oikeudellisille ja taloudellisille ongelmille, kun kaupunki on tehnyt viimeisten kolmen vuoden aikana sovitteluja yli 24 miljoonalla dollarilla eli yli 21 miljoonalla eurolla.

Poliisivoimien tälle vuodelle varatun budjetin kerrotaan olleen 193 miljoonaa dollaria, mikä on yli kolmasosa kaupungin talousarviosta.

Työryhmä selvittämään yhteisön turvaamisen tulevaisuutta

Kaupungin sivuilla olevan tiedotteen mukaan valtuusto perustaa työryhmän, jonka tavoitteena on selvittää yhteisön turvaamisen tulevaisuutta. Työryhmään valtuusto aikoo tuoda sidosryhmiä, jotka työskentelevät muun muassa väkivallan ehkäisyn, ihmisoikeuksien ja hätäkeskuspalveluiden piirissä.

Tiedotteen mukaan valtuusto on ohjeistanut työryhmää raportoimaan valtuustolle heinäkuun 24. päivään mennessä. Edellä mainittuun ajankohtaan mennessä työryhmää pyydetään muun muassa tekemään suosituksia siitä, miten tiettyjä kulttuurisia ryhmiä ja sidosryhmiä osallistetaan. Lisäksi työryhmältä toivotaan arvioita budjetista ja tarvittavista resursseista.

Ympäri Yhdysvaltoja ja sieltä muuhun maailmaan levinneet mielenosoitukset saivat alkunsa, kun mustaihoinen Floyd sai surmansa pidätystilanteessa Minneapolisissa vajaa kolme viikkoa sitten. Valkoihoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan. Poliisia syytetään toisen asteen murhasta, joka vastaa Suomessa lähinnä tappoa.

Torstaina 14 minneapolisilaista poliisia allekirjoitti avoimen kirjeen, jossa he tuomitsivat entisen kollegansa ja Floydin tappamisesta syytetyn Derek Chauvinin toiminnan.

–Tämä ei ole se, keitä me olemme, he kirjoittivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?