Liperissä sijaitsevan saaren rasistinen nimi poistetaan kartoista – ”Tämä on aika ainutlaatuinen tapaus” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Liperissä sijaitsevan saaren rasistinen nimi poistetaan kartoista – ”Tämä on aika ainutlaatuinen tapaus”

Saaren omistava Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys halusi vaihtaa Neekerisaarelle nimeksi Uutinen, mutta se ei ole ainakaan tällä hetkellä mahdollista.

Nimen Neekerisaari poistamista tukevat Kotimaisten kielten keskuksen mukaan useat seikat. Kuvituskuva.

10.6.2020 20:08

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) tiedottaa, että Maanmittauslaitos poistaa kartoistaan rasistisen ilmauksen sisältävän saarennimen Neekerisaari. Kyseinen lomasaari sijaitsee Liperissä ja se on Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen omistuksessa. Journalisti-lehti kertoo, että yhdistys on jo jonkin aikaa yrittänyt vaihtaa lomasaarensa nimeksi Uutinen siinä kuitenkaan onnistumatta.

– Vaikka aika on toinen ja sanaa neekeri käytetään nykyään halventavassa sävyssä, käytössä olevaa paikannimeä ei poisteta kartasta siitä syystä, että nimi koetaan epämiellyttäväksi, Kotuksen nimineuvonnasta todettiin viime syyskuussa.

Journalisti-lehden mukaan saaren nimi pohjautuu journalisteista aiemmin käytettyyn nimitykseen ”lehtineekeri”.

Kotuksen tiedotteessa todetaan, että Neekerisaaren nimen poistamista tukevat useat seikat.

– Sen lisäksi, että nimen sisältämä sana on ehdottomasti halventava ja epäkorrekti, nimi on maastokartassa ainoa kyseisen sanan sisältävä nimi. Kyseinen nimi ei ole myöskään vanhaa paikallista perinnettä, vaan alun perin tietoisesti Journalistiliiton jäsenten kesäpaikalleen − ennen muuta kiinteistölle − 1930-luvulla antama, tiedotteessa kerrotaan.

Kotuksen nimistönhuoltaja Ulla Onkamo kertoo, että Kotimaisten kielten keskus ei ole käsitellyt virallisesti kartantarkistuksessa Neekerisaaren nimeä, vaikka Journalisti-lehdessä onkin uutisoitu Kotuksen kannanotosta.

– Viime syksynä journalistiyhdistys soitti meidän neuvontaamme, ja silloin heille vastattiin kartantarkistuksen perusperiaatteiden mukaisesti, Onkamo sanoo.

Perusperiaate on se, että ”luonnonpaikoista esitetään kartassa sekä aineettoman kulttuuriperinnön vaalimisen että hälytysturvallisuuden takia ne nimet, joita paikalliset niistä vakiintuneesti käyttävät”.

Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltaja Ulla Onkamo.

Journalistiyhdistys teki vuodenvaihteessa Maanmittauslaitokselle pyynnön saaren nimen vaihtamisesta Neekerisaaresta Uutiseksi.

– Päätös tuli maaliskuussa ja se oli kielteinen. Päätös pitää edelleen, että nimeä Uutinen ei ole toistaiseksi syytä lisätä saarelle nimeksi, Onkamo selittää.

– Kenelläkään ei ole oikeutta päättää luonnonpaikan nimestä. Periaate on se, että karttaan otetaan niitä nimiä, jotka ovat paikallisten käytössä. Nimeä ei voi keksiä noin vain, vaan sen pitää olla vakiintuneesti useamman ihmisen ja yhteisön käytössä.

Luonnonpaikalla ei siis ole virallisesti vahvistettua nimeä, vaan on olemassa vain se nimi, jota paikallisesti käytetään.

Koska toimittajien kesänviettopaikasta oli jo vuosikymmeniä käytetty Neekerisaari-nimeä paikallisten keskuudessa, nimi pääsi myös Maanmittauslaitoksen karttoihin vuonna 1974. Sitä ennen saaren nimi oli Seppänen, ja kyseinen nimi on kulkenutkin Neekerisaaren rinnalla kielenkäytössä kaiken aikaa.

Saari ei jää muutoksen myötä nimettömäksi, vaan kartoissa se on Seppänen. Saarella sijaitsevalle kiinteistölle annettu nimi Uutinen on mahdollista lisätä karttaan saarennimeksi, jos se vuosien kuluessa vakiintuu paikallisten kielenkäytössä saarta tarkoittamaan.

– Jos ajatellaan hälytysturvallisuuttakin, niin tietenkin tällaisella saarella, missä on kiinteistö, on tärkeää olla nimi, Onkamo toteaa.

Se, että Kotus ottaa kantaa Maanmittauslaitoksen kartoissa esiintyvän luonnonpaikan nimen sisältöön, on poikkeuksellista.

– Tämä on aika ainutlaatuinen tapaus.

Tänään keskiviikkona Journalisti-lehti nosti uudelleen esiin sen ongelman, ettei Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys ole kyennyt vaihtamaan saarensa nimeä. Meneillään on ympäri maailmaa kuumana käyvä keskustelu mustien kokemasta sorrosta.

Onkamo toteaa, että vallitseva tilanne onkin vaikuttanut siihen, että työn alla ollut asia johti keskusteluun Maanmittauslaitoksen kanssa.

Suomessa on rutkasti muitakin epämiellyttäviä paikannimiä kuin Neekerisaari. Miksi niitä ei muuteta karttoihin, Ulla Onkamo?

– Asia on tietenkin tosi hankala, koska kielenhuollon näkökulmasta monet ilmaukset ovat nykykielessä rasistisia, eikä niiden käyttö ole suotavaa. Perinnäiset paikannimet ovat kuitenkin aikansa tuotoksia, jotka sisältävät kaikenlaista kielellistä ainesta merkitykseltään hämärtyneistä nimistä neutraaleihin, epämiellyttäviin, hävyttömiin ja jopa halventaviin nimiin, Onkamo sanoo.

– On ajateltava myös nimien paikantavuutta, jatkuvuutta ja hälytysturvallisuutta. Tilanne voi olla hyvinkin vaarallinen, jos satoja nimiä poistetaan kartalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?