Nissan Micra piinaa idyllistä kaupungin­osaa Espoossa: ”Ihmiset hyppäävät ojaan aina kun näkevät punaisen auton”

Parikymppinen mies on kaahaillut Kauklahden kaduilla viime viikkoina vaarallisesti. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on tietoinen tapauksesta, mutta kiinniottoja ei ole tehty.

Espoon Kauklahdessa varoitetaan lapsia holtittomasta punaisesta Micrasta.

10.6.2020 9:23

Espoon Kauklahdessa on viime viikot pelätty ja jännitetty.

Vaaran merkiksi on muodostunut ”pieni punainen Nissan Micra”, jonka holtittomasta ja välinpitämättömästä ajotyylistä on tehty alueella havaintoja jo useamman viikon ajan liki päivittäin.

Kaupunginosan asukkaat ovat käyneet tapahtumista kiivasta keskustelua muun muassa kaupunginosan Facebook-ryhmissä. Moni pelkää itsensä tai läheistensä puolesta.

Eräs nimettömänä pysyttelevä alueen asukas kertoo puhelimitse IS:lle, että pelko on vallannut Kauklahden.

– Vanhemmat pelkäävät lastensa puolesta. Lapsia varoitellaan, että kun näkee punaisen auton, pitää mennä suojaan esimerkiksi puun taakse. Tässä lähistöllä asuva pariskunta ei päästä lapsiaan enää yksin liikenteeseen, vaan he kuljettavat lapset paikasta toiseen.

Kyläläisiä on pyydetty soittamaan hätäkeskukseen havainnoistaan. Asukas kertoo, että hätäkeskus saa alueelta soittoja päivittäin.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Väänänen vahvistaa asian IS:lle.

– Meille on tullut mitä moninaisimpia viestejä tästä Micrasta.

Nissanin liikkeitä on mahdollista seurata lähes reaaliajassa, sillä kauklahtelaiset päivittävät havaintojaan alueen Facebook-ryhmään.

Poliisi on yrittänyt useaan otteeseen puuttua kuljettajan puuhiin, mutta ainakaan toistaiseksi parikymppisen miehen ajotyyliin ei olla saatu muutosta aikaan.

Asukkaiden havaintojen mukaan vaarallisesti ylinopeutta kulkeva pikkuauto voi tulla vastaan esimerkiksi jalankulkijoille tarkoitetuilla väylillä.

Micra-kaaharin on huhuttu ajaneen liikenneympyrässä väärään suuntaan.

Eräs alueen asukas oli nähnyt auton ajavan suoraan liikenneympyrän korokkeiden yli juurikaan hiljentämättä tai jopa liikenneympyrää väärään suuntaan.

– Viikonloppuna Facebook-ryhmässä kerrottiin, että tämä samainen henkilö oli taas ajellut talojen pihoilla kovaa kyytiä. Ei hän välitä liikennesäännöistä, eikä ajoteistä.

IS:n tietojen mukaan poliisi on yrittänyt tehdä autoa ajokelvottomaksi. Ensin auton renkaista tyhjennettiin ilmaa ja seuraavaksi poliisi poisti auton moottorista osia.

– Ei mennyt kauaa, kun jo joku teki havainnon, että Micra oli jälleen liikenteessä, asukas manaa.

IS:n tietojen mukaan poliisi oli saanut luvan auton sorkkimiseen ajoneuvon silloiselta omistajalta eli miehen äidiltä.

Komisario Väänänen ei vahvista tai kiellä poliisin toimenpiteitä, mutta toteaa, että poliisi voi tarvittaessa suorittaa tällaisia toimia.

– Poliisilla on monia muitakin keinoja kuin henkilön kiinniottaminen tai ajoneuvon takavarikoiminen. Jos pystymme vaikuttamaan rikollisen toiminnan estämiseen ilman kiinniottoa, se on aina suositeltavaa, hän kertoo.

Kauklahdessa pelätään, että kuljettaja saadaan kuriin vasta sen jälkeen, kun jotain vakavaa sattuu.

Tuoreessa muistissa on reilun vuoden takainen tapaus, jossa rattijuoppo ajoi hengiltä naisen ja koiran Kauklahdessa.

– Kyllä tästä on tullut kauhuvitsi koko kylällä. Ihmiset hyppäävät ojaan aina kun näkevät punaisen auton.

Alueen asukas kertoo, että hänen ensikohtaamisensa Nissanin kanssa tapahtui jalankulkijoille tarkoitetulla ulkoilupolulla.

– Ensin kuului pörinää ja sitten näin miten punainen Micra yritti puskea kahden puun välistä. Se ei kuitenkaan onnistunut, joten kuski peruutti ja oikaisi rytinällä pusikon läpi jatkaen matkaansa toista polkua pitkin.

Asukkaan mukaan ulkoiluväylällä kulkee paljon muun muassa koiranulkoiluttajia ja lapsia.

Hannu Väänänen sanoo, että poliisi on puuttunut Kauklahtea terrorisoineen henkilön toimintaan valvonnallisesti, mutta hänen kiinniottamiselleen ei ole ilmennyt riittäviä perusteita.

– Siinä tapauksessa pitäisi olla todisteita vakavista liikennerikkomuksista, eli ihmisille alkaa tulla vahinkoja tai toimintaan liittyy päihteitä tai erittäin kovia nopeuksia.

Poliisi kävi irrottamassa auton moottorista osia runsas viikko sitten. Kuvassa poliisin kanssa keskustelee paikallinen asukas, joka ei ole auton kuljettaja.

Poliisi ei siis voi ryhtyä vakavampiin toimenpiteisiin, jos se ei ole itse havainnut raportoitua häiriökäyttäytymistä?

– Poliisin joko pitää todistaa itse häiriökäyttäytymistä tai sitten sellaista nähneen henkilön täytyy tehdä rikosilmoitus asiasta. Tämä henkilö on sitten todistajan asemassa, komisario muistuttaa.

Väänänen painottaa olevansa äärimmäisen tyytyväinen siitä, että Kauklahden asukkaat ovat olleet huolissaan ja puuttuneet varomattomaan liikennekäyttäytymiseen. Suomen Kotiseutuliitto valitsi Kauklahden 2018 vuoden kaupunginosaksi ja kiitteli sen yhteisöllisyyttä ja asukkaiden aktiivisuutta.

– Hyvä että tällaisia ilmoituksia tulee, niin pystymme kohdentamaan valvontaa, Väänänen sanoo.

Hän kuitenkin toivoisi asukkailta malttia, sillä poliisin tietoon on tullut ilmoituksia, joiden todenperäisyyttä ei ole voitu vahvistaa.

– Keskustelupalstoilla on kuulemani mukaan ohjeistettu, että aina kun ajoneuvo nähdään liikenteessä, pitäisi soittaa hätäkeskukseen. Se on väärä neuvo: ilmoittakaa vain silloin, kun häiriökäyttäytymistä oikeasti näkyy ja se aiheuttaa konkreettista vaaraa.

Länsi-Uudenmaan poliisi aikoo seurata sitkeän ja vaarallisen Micra-kuskin toimia jatkossakin.

– Poliisi jatkaa edelleen aktiivisesti valvontaa Kauklahdessa ja puutumme asiaan tilanteen mukaan, Väänänen lopettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?