Kysely paljasti: Suomessa ainakin 80 teini-ikäistä tyttöä, joiden sukupuoli­elimet on silvottu – aktivisti vaatii toimen­piteitä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen raportin mukaan Suomen ammattioppilaitoksissa ja lukioissa on ainakin 80 ympärileikattua, eli silvottua tyttöä. Ihmisoikeusaktivistin mukaan yhteiskunta on epäonnistunut suojelemaan tyttöjä.

Ujuni Ahmed on tullut tunnetuksi tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen vastaisesta työstään Suomessa.

10.6.2020 7:32

Toisen asteen opiskelijoille viime vuonna teetetyssä kouluterveyskyselyssä 80 tyttöä tai naista kertoi, että heidän sukuelimensä on silvottu. Heistä 51 on syntynyt Suomessa. Kyselyyn vastasi 35 000 tyttöä tai naista.

Kouluterveyskyselyn avulla saatiin ensimmäistä kertaa tietoa Suomessa asuvien teini-ikäisten tyttöjen sukupuolielinten silpomisista.

Somalitaustainen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed kertoo, että tyttöjä lähetetään erityisesti loma-aikaan ulkomaille silvottavaksi.

– Ihmisoikeusjärjestö Fenix Helsingin mukaan tyttöjä on lähetetty muun muassa Egyptiin ja Somaliaan. He lähtevät vanhempien mukaan, toimenpide suoritetaan ulkomailla ja sitten palataan tyttöjen kanssa takaisin Suomeen, Ahmed sanoo IS:lle.

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisella tarkoitetaan kaikkia kulttuurisista tai muista ei-hoidollisista syistä tehtäviä toimenpiteitä, joihin liittyy naisten ulkoisten sukuelinten osittainen tai täydellinen poistaminen tai niiden vahingoittaminen jollain muulla tavalla.

Tyttöjen sukupuolielimet silvotaan yleisimmin 4–10 vuoden iässä.

– Jostain syystä meillä on viety lapsia ulkomaille silvottavaksi ja tuotu takaisin ilman, että kukaan sitä huomaa, Ahmed ihmettelee.

Alun perin sukupuolielinten silpomisen on tarkoitettu suojelevan tyttöä esiaviolliselta seksiltä, valmistelevan avioliittoon osana kulttuuriin liittämisen rituaalia ja hillitsevän naisen yliseksuaalisuutta.

Minkään uskonnon parissa ei varsinaisesti vaadita tyttöjen silpomista, mutta erilaiset virheelliset uskonnon tulkinnat ylläpitävät perinteen jatkamista.

Suomen lain mukaan naisen sukupuolielinten silpominen katsotaan törkeäksi pahoinpitelyksi.

Ahmedin mukaan tiedonpuute on yksi syy, miksi ongelmaan ei ole Suomessa puututtu.

– Nämä silpomistapaukset nähdään usein yksittäisinä tekoina eikä osata nähdä niiden vaikutusta yleisempään naisten yhteiskunnalliseen asemaan. Ei osata nähdä, että silpominen linkittyy usein pakkoavioliittoon tai kunniaväkivaltaan. Opettajilla ja lastensuojelussa on paljon tiedonpuutetta.

– Meillä ei ole vahvoja ohjeistuksia kouluissa eikä tarpeeksi vahvoja rakenteita, jotka estäisivät tätä tapahtumasta.

Ahmed osoittaa syyttävällä sormella myös päättäjiä.

– Suomessa ei oteta tarpeeksi tosissaan näiden nuorten maahanmuuttajataustaisten lasten hyvinvointia. Jossain määrin voi jopa puhua jonkinlaisesta syrjinnän muodosta, koska näiden lasten etu ei ole tullut esille missään vaiheessa.

Aiheesta ei hänen mukaansa uskalleta keskustella riittävän avoimesti.

– Tämä on meidän yhteiskunnassa arka aihe. Mennään siihen kulttuurien tai näiden tyttöjen etnisten taustojen taakse, eli kultturisoidaan se väkivallan muoto. Uskon, että isoin ongelma on se, että tyttöjen sukupuolielinten silpomista ei nähdä selkeänä väkivallan muotona ja toimita sen mukaan, Ahmed sanoo.

Ahmedin mukaan sukupuolielinten silpomisesta käytetään yleisesti termiä ympärileikkaus, mutta hän pitää termiä harhaanjohtavana.

– Sukupuolielimiä silvotaan eikä ympärileikata. Siksi ympärileikkaus on terminä mielestäni vähättelevä ja harhaanjohtava.

Seuraavaksi hän toivoisi, että silpomista käsittelevä kysely toteutettaisiin toisen asteen koulujen lisäksi myös peruskouluissa.

– Olen tosi huolissani, jos tätä kyselyä ei jatketa eikä laajenneta peruskouluihin, jolloin se tavoittaisi kaikki tytöt. Tässä kyselyssä täytyy ottaa huomioon se, kuinka moni tyttö ei jatka opiskeluja toisen asteen opintoihin.

Hän patistaa päättäjiä toimenpiteisiin.

– Olen huolissani myös siitä, jos tätä vähätellään eikä tästä synny selkeitä jatkotoimenpiteitä. Se, että tällaisessa kyselyssä 80 tyttöä voi tuosta noin vaan sanoa, että heidät on silvottu kertoo todella siitä, että me ei olla onnistuttu yhteiskuntana suojelemaan näitä tyttöjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?