Matti Vanhanen tasapainottelee nyt velvollisuudentunnon, terveyden – ja uuden taloprojektin kanssa

Tiistaina valtiovarainministerinä aloittava Matti Vanhanen (kesk) aikoo tehdä työtään rauhallisesti ja pitää huolta, että ehtii myös levätä.

Vanhanen kertoo tehneensä päätöksen valtiovarainministerin tehtävän vastaanottamisesta sunnuntaina iltapäivällä.

9.6.2020 5:44 | Päivitetty 9.6.2020 7:04

Valtiovarainministeriksi Katri Kulmunin seuraajaksi nouseva Matti Vanhanen kertoi Ilta-Sanomille maanantai-iltana Ylen pihalla Pasilassa, että hän päätti suostua tehtävään sunnuntaina iltapäivällä.

Kysymykseen siitä, mikä oli ratkaiseva asia, joka sai kallistumaan ministeriyden puolelle, Vanhanen vastasi IS:lle ytimekkäästi yhdellä sanalla.

– Velvollisuudentunto.

Vanhanen kertoi joutuneensa pohtimaan raskasta vastuutehtävää myös terveytensä kannalta. Viime syksynä hänelle tehtiin sydänleikkaus. Vuosi sitten Vanhanen oli munuaissyöpäleikkauksessa.

– Koitan nyt tämän työn jollain tapaa mitoittaa ja järjestää niin, että otan terveystilanteeni huomioon. Tällä hetkellä terveydentilani on hyvä. Sitä seurataan puolen vuoden välein. Ei työnteolla ja keholla ole toivottavasti sellaista yhteyttä olemassa, mutta mistä sitä koskaan tietää, Vanhanen pohdiskeli.

Valtiovarainministeri aikoo ottaa käytännössä terveydentilansa huomioon niin, että tekee työtään rauhallisesti ja pitää huolta siitä, että ehtii myös levätä.

Vanhanen on aloittanut talonrakennusprojektin Nurmijärvellä. Hän oli rakennustyömaalla viimeksi maanantaina iltapäivällä.

– Kaikki suunnitelmat tähtäsivät siihen, että juhannuksen jälkeen heinäkuussa pystyn osallistumaan työskentelyyn. Talopaketti tulee talotehtaan toimesta elokuun lopulla, mutta sitä ennen pitää tehdä hyvin paljon itse.

Vanhanen on palkannut taloprojektia varten avuksi kesätöihin kolme paikallista nuorta. Hän on luvannut heille töitä heinäkuuksi. Vastuullisen ministerinpestin vuoksi talonrakennustyöt ovat nyt vaakalaudalla.

– Se riippuu nyt siitä, että olen siellä johtamassa ja töissä mukana. Katsotaan nyt, miten se järjestetään. Takana ovat päivät, jolloin olen muurannut noin tuhat harkkoa. Siihen nähden, että hieman yli vuosi sitten olin munuaissyöpäleikkauksessa ja syyskuussa sydänleikkauksessa, en osannut toivoakaan, että tämän kesän alussa voisin olla normaalissa fyysisessä työssä mukana.

Hän aikoi mennä Ylen studioilta suoraan kotiinsa ja nukkumaan. Seuraava palaveri oli kalenterissa jo aamukahdeksalta.

– Kaikki viime päivät olen ollut rakennustöissä ja sellaisten päivien jälkeen nukkumaanmeno maistuu normaalia aikaisemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?