Kulmuni IS:lle: ”En tietenkään voi osallistua mihinkään, missä valmistellaan hallituksen päätöksiä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kulmuni IS:lle: ”En tietenkään voi osallistua mihinkään, missä valmistellaan hallituksen päätöksiä”

Katri Kulmuni (kesk) kertoo, että on vielä paljon avoimia yksityiskohtia, miten hän voi käytännössä jatkaa keskustan ministeriryhmän johdossa.

Ministerin tehtävät jättävä Katri Kulmuni vakuutti, että on innostunut, että pääsee johtamaan keskustaa kellon ympäri.­

9.6. 0:17

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi tunnelmistaan ministerieronsa jälkeen Ilta-Sanomille Ylen televisiostudion pihalla Pasilassa.

– Luottamustehtävät ovat aina väliaikaisia ja niihin täytyy suhtautua niin. Kaikki on vain väliaikaista.

– Minä olen innostunut, että pääsen johtamaan kellon ympäri täysin rinnoin keskustaa. Valtionneuvoston tehtävät vievät paljon fyysistä aikaa. Nyt jää puolueelle enemmän aikaa, Kulmuni sanoi maanantai-iltana.

Oikeusoppineet ovat hämmästelleet Kulmunin aietta jatkaa hallituksen johtoviisikossa ja keskustan ministeriryhmän johdossa vielä senkin jälkeen, kun hän ei kanna enää ministerin salkkua. Emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen piti IS:n haastattelussa Kulmunin ratkaisua erikoisena.

Ilta-Sanomat kysyi Kulmunilta, miten hän voi käytännössä jatkaa ministeriryhmän vetäjänä, kun ei ole enää ministeri, eikä ministerivastuussa.

– Meillä on paljon varmaan yksityiskohtia, joita täytyy katsoa johtamisjärjestelmään liittyen. Ministeriryhmässä istuvat niin ministerit, puolueiden johto kuin eduskuntaryhmä. Se on epävirallinen puolueen elin, ei edes mitenkään sääntöperustainen.

Katri Kulmuni poistui Ylen A-studiosta vielä ministeriauton kyydissä.­

Koska Kulmuni ei ole ministeri, hän ei ole toimistaan vastuussa eduskunnalle.

– Minä en tietenkään voi osallistua mihinkään, missä valmistellaan hallituksen päätöksiä. Voin osallistua sen kaltaisiin asioihin, jotka liittyvät yleisiin poliittisiin puolueiden välisiin asioihin, mutta mihinkään hallituksen valmisteluihin en voi valtioneuvoston ulkopuolisena jäsenenä osallistua.

Hän tarkensi painokkaasti, ettei häntä tulla näkemään vastedes hallituksen tiedotustilaisuuksissa.

Keskustan täytyy vielä päättää, kuka sen ministereistä nousee pääministerin sijaiseksi. Valtiovarainministeriksi siirtyvä Matti Vanhanen on sanonut, ettei aio tehtävään ryhtyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?