Ruotsalaislehti väittää: Suomessa lietsotaan ruotsalais­vihaa – yksi kauppias aikoo haastaa Suomen valtion oikeuteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ruotsalaislehti väittää: Suomessa lietsotaan ruotsalais­vihaa – yksi kauppias aikoo haastaa Suomen valtion oikeuteen

Aftonbladet kritisoi Suomen hallitusta ja tiedotusvälineitä ruotsalaisvihan lietsomisesta. Lehti on huolissaan suomalaisten asenteiden vaikutuksesta Tornionlaakson taloudelle.

Ruotsissa asuvat Tornionlaakson asukkaat kertovat Aftonbladetille kärsineensä taloudellisesti suomalaisten asenteista. Arkistokuva Tornion raja-asemalta.­

9.6.2020 7:29

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet kritisoi pitkässä artikkelissaan Suomen hallituksen ja tiedotusvälineiden toimia koronavirusepidemian aikana.

Lehti väittää, että Suomessa lietsotaan ruotsalaisvihaa- ja pelkoa, joilla saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia Tornionlaakson taloudelle.

Aftonbladet haastattelee jutussaan useampia ihmisiä, jotka kertovat kärsineensä tilanteesta.

Kolmannen sukupolven kauppias Lena Lahti muistelee kokeneensa monenlaisia vastoinkäymisiä lamasta pörssiromahdukseen. Hänen mukaansa ne eivät kuitenkaan ole olleet mitään koronakriisiin verrattuna.

Kun liikkumista rajan yli rajoitettiin maaliskuun puolivälissä, suomalaiset eivät enää tulleet ostamaan nuuskaa ja edullisia makeisia hänen Pajalassa sijaitsevasta kaupastaan. Liikevaihto laski 80 prosenttia.

– Kuin läheinen olisi kuollut, Lahti kuvailee silloisia tuntemuksiaan Aftonbladetille.

Ruotsin puolelta ei enää tulla hakemaan nuuskaa ja halpoja makeisia samaan tahtiin kuin ennen koronaa. Kuvituskuva.­

Hän kertoo yrittäneensä elävöittää liiketoimintaansa toimittamalla tavaraa rajan yli Suomeen. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska Lahden mukaansa rajavartijat pitivät hänen tuotteitaan tartuntariskinä.

– Suomen puolella puhutaan, että ruotsalaiset tuovat tartunnan mukanaan. Tiedän työmatkalaisia, jotka kokevat, että heille on lyöty koronaleima otsaan. Jotkut, joilla on kesämökki Suomen puolella, harkitsevat sen myymistä.

– Tunnen itseni loukatuksi ruotsalaisena.

Lahti kertoo kuitenkin uskovansa, että suunta on jo kohti parempaa. Hän ei silti aio jättää asiaa sikseen.

– Haastan Suomen valtion oikeuteen menetetyistä tuloista, Lahti paukuttaa.

Huolissaan on myös paikallinen toimittaja Bertil Isaksson. Hän pelkää, että tilanteella saattaa olla pysyviä vaikutuksia.

– Täällä asuu niin vähän ihmisiä, että meidän täytyy pitää taloudellisesti yhtä, jotta asiat toimivat. Oli kyse sitten traktorin varaosista tai poronrehusta.

Suomen puolella Pellon kunnassa työskentelevä kampaamoyrittäjä Maria Orajärvi puolestaan kertoo menettäneensä huhtikuussa puolet asiakkaistaan.

– Jotkut pysyttelivät kotonaan, koska he pelkäsivät virusta. Toiset taas oikeasti uskoivat, että minulla on tartunta, koska asun Ruotsissa, Orajärvi päivittelee.

Suomen puolella työskentelevä Maria Orajärvi on kohdannut monia ennakkoluuloja, koska hän asuu Ruotsissa. Kuvituskuva.­

Hän kertoo törmänneensä ikäviin asenteisiin myös internetissä. Aftonbladet nostaakin artikkelissaan esiin useita esimerkkejä suomalaisista verkkokeskusteluista, joissa esitetään ruotsalaisiin epäluuloisesti suhtautuvia puheenvuoroja.

”Suomen ei pitäisi joutua maksamaan Ruotsin avoimesta koronastrategiasta.”

”Tehkää hälytys, jos näette ruotsalaisia!”

Jälkimmäisen verkkokommentin Aftonbladet on nostanut aina artikkelin otsikkoon saakka.

Lehden mukaan myös tiedotusvälineet tekevät osansa ruotsalaispelon lietsomisessa. Artikkelissa todetaan, että Ruotsi nousee jatkuvasti esiin suomalaisessa koronauutisoinnissa.

Lehti epäilee, että suomalaiset toimittajat haluavat houkutella lukijoita vastakkainasettelun avulla.

Aftonbladetin mielestä Suomessa kirjoitettiin sen sijaan verrattain vähän Helsingin Sanomien toukokuisesta uutisesta, joka paljasti, etteivät suomalaisia koskevat rajanylitysrajoitukset olleetkaan lain mukaan niin tiukkoja kuin moni oli ymmärtänyt.

Perustuslaki takaa Suomen kansalaisille oikeuden poistua ja tulla maahan milloin tahansa. Aftonbladet kirjoittaa, että Suomen hallitus onnistui huijaamaan kansalaisia uskomaan, että rajoitukset tarkoittavat rajanylityskieltoa.

”Suomalaiset lehdet olivat kiinnostuneempia uutisoimaan Ruotsin kuolinluvuista kuin perustuslain rikkomisesta”, Aftonbladet tylyttää.

Artikkelissa mietteitään kertoo myös Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo. Hän pitää tilannetta erittäin valitettavana.

– Mutta tästä ei voi syyttää paikallisia asukkaita. Helsingissä ja Tukholmassa tehdyt päätökset ovat saaneet tilanteen aikaan.

Ylitalo väläyttää, että Tornionlaakson olisi pitänyt saada omat ja muusta maasta poikkeavat koronaohjeistuksensa, jotka olisivat huomioineet alueen erityistarpeet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?