Suomi mainittu! Nasa julkaisi säväyttävän satelliitti­kuvan Lapista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomi mainittu! Nasa julkaisi säväyttävän satelliitti­kuvan Lapista

Nasan satelliittikuvasta näkyy, miten osa Ivalosta oli edelleen jäässä ja osa muuttunut mutaiseksi.

Julkaistu: 7.6. 23:10

Nasa on otsikoinut kuvansa sanoilla ”Jäätynyt Suomi sulaa”.

Yhdysvaltain liittohallituksen alainen ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa on tänään julkaissut säväyttävän satelliittikuvan Suomen Lapista.

Nasa julkaisee päivittäin ”päivän kuvan”, joka on käytännössä mikä tahansa tähtitieteeseen tai avaruustieteeseen liittyvä kuva. Tällä kertaa kuvan otsikkona on ”Jäätynyt Suomi sulaa”, ja kuvassa näkyy Ivalo sekä sitä ympäröivä alue.

Tältä näytti Ivalo ja sitä ympäröivä alue 25. toukokuuta.

Kuva on otettu 25. toukokuuta, jolloin lumien nopea sulaminen sai Lapissa aikaan valtavat tulvat.

– Napapiirillä sijaitseva Pohjois-Suomi on paikka, jossa talvet ovat yksiä maailman ankarimmista ja lumisimmista. Mutta jopa Suomen mittakaavassa vuoden 2020 talvi oli poikkeuksellinen, Nasan saatetekstissä lukee.

Nasa kertoo, että Lappi koki tänä vuonna lumisimman talvensa 60 vuoteen ja että Lapissa lumet sulavat nopeasti, mikä aiheuttaa pahoja tulvia. Se kirjoittaa myös, että tammikuussa 2020 joissain Lapin kaupungeissa oli maassa jopa kolminkertainen määrä lunta normaaliin verrattuna.

– Yllä oleva kuva näyttää Ivaloa ympäröivän alueen 25. toukokuuta 2020. Vaikka osa maasta on edelleen jäätynyt, toiset kohdat ovat muuttuneet mutaisiksi.

Lappiin pelättiin tänä vuonna suurtulvia poikkeuksellisen suuren lumimäärän takia. Lumen määrä oli helmikuussa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuri Ivalon ja Kittilän alueilla sekä Kemijoen vesistössä Sodankylän, Sallan, Pelkosenniemen ja Savukosken alueilla. Noilla paikoilla lumikuorma ylitti paikoin 300 kiloa neliömetrillä.

Toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa Lappia ovatkin koetelleet pahat tulvat, mutta suurvahingoilta on näillä näkymin vältytty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?