Katso tästä koko juhannuksen sää­ennuste 51 paikka­kunnalle! – ”Kolea sadejuhannus näyttää lähes yhtä epätoden­näköiseltä kuin lotto­voitto”

Suomen päälle voi muodostua sulkukorkeapainetilanne, joka voisi tuoda helteiset säät jopa kolmeksi viikoksi.

8.6.2020 7:01

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisi juuri ennen viikonloppua uuden kuukausiennusteen, ja se näyttää Suomen kannalta erittäin hyvältä. Yllä olevalla videolla lähipäivien sääennuste.

Kahden seuraavan viikon aikana – siis juhannukseen saakka – sää on keskimäärin jopa 3–6 astetta eli huomattavasti tavanomaisempaa lämpimämpää. Se kielii hyvistä mahdollisuuksista hyvin lämpimään, jopa helteiseen säähän.

Reilusti tavanomaista lämpimämmälle säälle on hyvät edellytykset myös juhannusviikolla. Forecan kuukausiennusteraportissa maalaillaankin, että ”kolea sadejuhannus näyttää tällä hetkellä lähes yhtä epätodennäköiseltä kuin lottovoitto”.

– Kuukausiennuste tosiaan lupailee selvästi vuodenaikaan nähden lämpimämpää säätä Suomeen, päivystävä meteorologi Joanna Rinne Forecalta sanoo.

Tästä kielii myös harvemmin puhuttu ilmanpaine-ennuste, joka sekin lupailee Suomen ylle korkeampaa ilmanpainetta kuin yleensä, ja korkeapaineen lasketaan vain vahvistuvan viikon edetessä.

– Se antaa mahdollisuuden siihen, että 1–2 viikkoa kestävä sulkukorkeapainetilanne voi olla muodostumassa. Se voi kestää kolmekin viikkoa ja voi tietää erittäin lämpimiä ja helteisiäkin jaksoja, Rinne kuvaa.

Juhannuskokkoja ei tarvinne katsella kalseassa säässä – jos niitä ylipäätään saa edes polttaa.

– Mikään ei estä, etteikö helteinen sää voisi osua myös juhannukseen. Se olisi aika täydellinen ajoitus!

Sulkukorkeapainetilanteessa kylmä ilmamassa kulkisi Brittein saarten länsipuolelta Islannin yli ja kaukaa Suomen pohjoispuolelta Keski-Siperiaan, ja tällöin Pohjois-Euroopan ylle jämähtäisi korkeapaine ikään kuin ”mottiin”.

– Se tietäisi pitkäkestoista hellejaksoa, jollaisia on ollut aikaisempinakin kesinä, Rinne kuvaa.

Rinne kuitenkin muistuttaa kuukausiennusteen ”petollisuudesta”. Ennuste ei ota kantaa yksittäisten päivien tai yksittäisen viikonlopun säätilaan.

Kyseessä on koko viikon keskilämpötilojen ennustuksesta, jossa summataan koko viikon kaikki lämpötilat yhteen, ja niistä lasketaan keskiarvo.

Sama keskiarvo saadaan, jos on koko viikko tasalämpöistä säätä tai jos alkuviikko on kuuma ja loppuviikko kylmä (tai päinvastoin) tai jos lämmin keli osuu viikon keskelle ja viileät alkuun ja loppuun (tai päinvastoin).

Uimavesien odotetaan lämpiävän nopeasti, jos helteet tulevat. Kuusivuotias Renek uskaltautui uimaan jo toukokuun lopussa Pikkukosken uimarannalla Helsingissä.

– Kokonaisuutena näkymä on kuitenkin selvästi lämpimämpää kuin tavallisesti tähän aikaan, Rinne sanoo.

Yksityiskohtaisempaa ja päiväkohtaista juhannussäätä voidaan alkaa ennustaa tarkemmin alkuviikon maissa tiistaina tai keskiviikkona, kun päästään 10 vuorokauden päähän ulottuviin paikallissääennustuksiin. Siihen saakka ollaan yleisluonteisen kuukausiennusteen varassa.

Viime viikolla ennuste lupaili Suomeen helteitä jo alkuviikolle maanantaista eteenpäin, mutta Rinteen mukaan Mustanmeren suunnasta tullut hyvin lämmin ilmamassa jäikin lopulta aavistuksen Suomen itä- ja kaakkoispuolelle eikä ulottunut Suomeen asti.

Lämpimät ja aurinkoiset kelit piristäisivät myös virvokkeiden myyntiä.

– Suomeen ei tule sen kaltaista hellettä alkuviikosta kuin näytti vielä viime viikolla tulevan. Suomi on nyt viileän ja hyvin lämpimän ilmamassan rajapinnassa, jonka kautta sadealueita pääsee Suomen päälle. Sen takia sää on alkuviikon ajan epävakaista, Rinne sanoo.

– Helteitä ei ole kuitenkaan kuopattu, ne vain viivästyvät. On kaikki mahdollisuudet, että korkeapainehellejakso voi olla näköpiirissä. Tarkkaa alkuajankohtaa ei vielä osaa sanoa, ehkä viikon loppupuolella, Rinne povaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?