Suomen yli liikkuva ”otus” aiheutti voimakkaita myrsky­puuskia – pohjoisessa puuskat irrottaneet katto­peltejä ja kaataneet puita - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen yli liikkuva ”otus” aiheutti voimakkaita myrsky­puuskia – pohjoisessa puuskat irrottaneet katto­peltejä ja kaataneet puita

Kokkolan keskustassa myrskytuuli vei mukanaan 450 neliötä toimistorakennuksen kattopeltejä.

7.6. 20:44

Voimakkaat tuulet ovat jatkuneet lähes koko maassa sunnuntaina, kertoo Ilmatieteen laitos. Iltaan mennessä puuskainen etelätuuli on hiljalleen tyyntynyt liikkuen pohjoista kohti. Ilmatieteen laitoksen mukaan puuskat ovat yöllä kovia enää Etelä- ja Itä-Lapissa.

Myrskypuuskia on ollut päivän aikana erityisesti Etelä-Pohjanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä, missä on ollut voimassa varoitus vaarallisen voimakkaasta tuulesta iltaan asti. Puuskissa tuulen nopeus voi olla yli 20 metriä sekunnissa.

  • Yllä olevalla lukijan videolla näkyy, kuinka myrskytuuli heitteli trampoliinia.

Pohjanmaan alueen pelastuslaitoksilla on aamupäivästä asti pitänyt kiirettä myrskytuulten aiheuttamien vahinkojen takia. Iltapäivään mennessä Pohjanmaalla oli jo ollut noin 300 vahingontorjuntatehtävää, Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä.

Suurin osa tehtävistä on johtunut teille tai sähkölinjoille kaatuneista puista. Keski-Pohjanmaan päivystävä palomestari Joonas Nuolioja kertoo, että puut kaatuvat nyt herkemmin kuin perinteisissä syysmyrskyissä, koska puissa on lehtiä.

Puuskat ovat irrottaneet myös kattopeltejä. Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos kertoo, että Kokkolan keskustassa toimistorakennus I-Parkin peltikattoa irtosi noin 450 neliön verran.

Teuvalla teollisuusrakennuksen peltikattoa irtosi noin 400 neliön verran, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta kerrotaan. Tuuli vei mukanaan myös vaasalaisen teollisuushallin katon, Pohjanmaan pelastuslaitos kertoo.

Myrskypuuskat ovat aiheuttaneet myös sähkökatkoja. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan puolenpäivän aikaan yli 8 000 taloutta oli ilman sähköä. Iltapäivällä reilut 5 000 taloutta oli ilman sähköä pääosin tuulisilla alueilla, illalla sähköttä oli enää vajaat 3 000 taloutta.

Myrskytuulet siirtyivät alkuillan aikana Vaasan seudulta Kemi-Tornion ja Rovaniemen alueelle. Lapin pelastuslaitoksella oli ollut iltaan mennessä noin sata vahingontorjuntatehtävää liittyen puiden kaatumisiin ja kattopeltien irtoamisiin.

Viikonlopun voimakas sääilmiö ei ollut varsinainen myrsky

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli on ollut tänään puuskissa kovaa laajoilla alueilla koko maassa. Tuulen nopeus on ollut puuskissa yli 15 metriä sekunnissa lähes koko maassa.

Varoitus voimakkaasta tai vaarallisen voimakkaasta tuulesta oli päivän aikana voimassa lähes kaikilla maa- ja merialueilla. Sunnuntaina illalla varoitukset olivat voimassa enää pääosin tuulisimmilla alueilla Etelä-Pohjanmaalta Etelä-Lappiin.

Myrskypuuskat ovat voimakkaita, mutta eivät Ilmatieteen laitoksen mukaan kestä yhtäjaksoisesti kauan, vaan kyse on yksittäisistä puuskista. Varsinaisesta myrskystä voidaan Ilmatieteen laitoksen mukaan puhua vasta silloin, kun tuulen keskinopeus on yli 20 metriä sekunnissa. Viikonlopun sääilmiön kohdalla taas puhutaan "otuksesta". Otus tarkoittaa hyvin voimakasta sadealuetta, johon liittyy hetkellisesti voimistuvaa tuulta.

Jo lauantaina myrskypuuskat aiheuttivat esimerkiksi sähkökatkoja eri puolilla Suomea. Eniten vahinkoja esiintyi Uudeltamaalta Pirkanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä, ja pelastuslaitoksille aiheutui tehtäviä yhteensä lähes 400 kappaletta, Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle kertyi 60 vahingontorjuntatehtävää lauantain aikana. Myrskypuuskat muun muassa kaatoivat puita ja irrottivat kattopeltejä, pelastuslaitos kertoi Twitterissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?