Näin ”otus” iski Suomeen: Myrsky alkoi etuajassa – pelastus­laitoksella satoja tehtäviä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin ”otus” iski Suomeen: Myrsky alkoi etuajassa – pelastus­laitoksella satoja tehtäviä

Julkaistu: 6.6. 17:06, Päivitetty 6.6. 22:33

Lauantai-illan ja yön myrskypuuskat katkoivat puita ja aiheuttivat sähkökatkoja suuressa osassa maata. Voimakkainta myrskytuulta ennustettiin Varsinais-Suomeen. Illan edetessä myrsky jatkoi matkaansa Pohjois-Savoon.

Lauantai-illan ”Kyösti-myrsky” aiheutti eniten vahinkoja Uudeltamaalta Pirkanmaalle ulottuvalla alueella. Pelastuslaitokselle aiheutui kaiken kaikkiaan lähes 400 tehtävää myrskyn vuoksi, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä.

Illan mittaan kovimmat puuskat hellittivät ja liikkuivat kohti pohjoista. Yhdeksän maissa illalla puuskat olivat voimakkaimmillaan Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Lauantai-illan myrsky alkoi etuajassa Uudellamaalla, kertoi Ilmatieteen laitos alkuillasta Twitter-tilillään. Meteorologien mukaan voimakas kuuronauha oli yllättäen aiheuttanut Uudellamaalla myrskypuuskia ja sähkökatkoja.

Twitter-tilillään Ilmatieteen laitos kehotti seuraamaan ”otuksen” etenemistä laitoksen tutkakuvista. Laitoksen mukaan ylimmät puuskat Tampere-Pirkkalan lentoasemalla olivat jopa 23,9 metriä sekunnissa.

– Espoon Tapiolassa puuska oli voimakkaimmillaan 22 metriä sekunnissa, Helsinki-Vantaalla 21,4 metriä sekunnissa, Nuuksiossa 21,4 metriä sekunnissa ja Kumpulassa 20,5 metriä sekunnissa. Hangossa puuska on ollut ylimmillään 24 metriä sekunnissa, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto kertoo.

Matalapaineeseen liittyvä rintama eteni illansuussa pohjoisemmaksi ja voimakkaita myrskypuuskia iski Hämeenlinnaan ja Tampere-Pirkkalan lentokentälle.

– Rintama on jo hajoamassa, joten ehkä näin kovia puuskia ei enää näy, mutta sen perässä matalapaineeseen liittyen myrsky voi voimistua lounaassa uudelleen. Matalapaineen keskus on Keski-Ruotsissa. Matalapaineeseen liittyvä painegradienttiero on kireimmillään Lounais-Suomen kohdalla, joten olisi odotettavissa, että sinne tulisi kovempia tuulia, Karusto sanoo.

Rankat tuulet ovat kaataneet Vihdissä puita.

Verkkosivuillaan Ilmatieteen laitos antoi varoituksen vaarallisen voimakkaasta etelätuulesta illaksi ja yöksi Varsinais-Suomeen. Maakunnassa tuulen odotettiin yltävän puuskissa myrskylukemiin.

Vaarallisen voimakas etelätuuli on aiheuttanut Varsinais-Suomessa paikallisesti suurta raivaustarvetta, pitkiä sähkökatkoja sekä katkoja teleliikenteeseen.

Etelätuuli on voimakasta illalla ja yöllä myös Ahvenanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Etelätuuli puhaltaa näillä alueilla puuskissa 15 metriin sekunnissa. Tuuli voi katkoa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja.

STT kertoo, että Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan Pirkanmaalla ja Uudellamaalla oli iltakuuden jälkeen noin 17 000 taloutta vailla sähköä.

Pohjois-Itämeren itä- ja länsiosissa aallokko on kovaa: aallonkorkeus ylittää neljä metriä.

Aurinko voi lisätä puuskaisuutta sateiden jälkeen. Yön edetessä kovimmat puuskat heikkenevät.

– Ei se kauhean tyyntä vielä yölläkään ole. Huomenna kovimmat puuskat keskittyvät Perämeren rannikkoalueille. Pohjanmaalta Etelä-Lappiin varoitetaan myrskypuuskista. Etelä- ja Itä-Suomessa tuulee vielä huomennakin.

 

 

”Otus” kaatoi puita Vihdissä neljän aikaan iltapäivällä.

 

Otitko ajankohtaisen sääkuvan tai -videon? Lähetä kuva Ilta-Sanomille kännykästä MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) WhatsApp-viestinä numeroon 0406609019 tai nettilomakkeella.

Kangasalla myrsky kaatoi keinun.

Tällaista tuhoa myrsky teki Tuusulan Hyrylässä.

Puita kaatui Akaassa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?