Asiantuntijat kertovat, miksi Kulmunin tuli väistyä ja veikkaavat keskustan johtoon Saarikkoa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat kertovat, miksi Kulmunin tuli väistyä – keskustan seuraavaksi puheen­johtajaksi vain kaksi vaihtoehtoa

Hallituskriisiin asiantuntijat eivät usko.

Annika Saarikko (vas.) ja Antti Kaikkonen ovat vahvoja kandidaatteja keskustan puheenjohtajaksi Katri Kulmunin tilalle syksyn puoluekokouksessa.

6.6.2020 8:29

Keskustan tuleva puheenjohtaja tulee olemaan todennäköisesti Annika Saarikko, arvioivat politiikantutkijat. Pienen mahdollisuuden uskotaan olevan myös Antti Kaikkosella.

Keskusta valitsee puheenjohtajansa syksyllä.

Valtionvarainministeri Katri Kulmunin (kesk) eroa molemmat pitivät melko välttämättömänä, joskin eroilmoituksen nopeus yllätti.

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari pitää pohjimmaisena syynä erolle sen, että Kulmuni käytti valmennusta hyödyksi myös kamppaillessaan keskustan puheenjohtajuudesta. Lisäksi eroa saattoi vauhdittaa puolueen huono kannatuskehitys.

– Toki voi pohtia, oliko hänen ero välttämätöntä. Kyllähän se tietysti pahalta vaikutti, että veronmaksajien varoja käytettiin oman henkilökohtaisen aseman edistämiseen, Ruostetsaari sanoo.

Hän kutsuu ratkaisua suoraselkäiseksi. Puolueesta saattoi tulla painetta, mutta päätös oli Ruostetsaaren mukaan todennäköisesti henkilökohtainen.

Samaa mieltä on myös Lapin yliopiston politiikantutkija Petri Koikkalainen: veronmaksajien maksaman valmennuksen käyttäminen henkilökohtaiseen hyötyyn on suurin syy eroon.

Koikkalainen uskoo, että Kulmuni päätyi todennäköisesti eroon, kun huomasi, ettei kriisistä päässyt sillä, että kuittaa maksut omaan piikkiinsä. Kulmunin eroa hän pitää poikkeuksellisen nopeana.

– Moni muu ministeri olisi voinut yrittää pidempään sinnitellä ja pohtia asemaansa Tietenkin voi olla, ettemme tiedä kaikkia taustatekijöitä vielä, Koikkalainen sanoo.

Nopea toiminta viittaa Koikkalaisen mukaan myös siihen, ettei Kulmunia savustettu ulos vaan kyse oli henkilökohtaisesta vastuunkannosta.

– Keskusta ei tee äidinmurhaa näin nopeasti. Sipilää kritisoitiin paljon, mutta ei johtajaa vaihdettu silloinkaan päivässä tai kahdessa, Koikkalainen jatkaa.

Ruostetsaari ei usko, että puheenjohtajakamppailu keskustan johdosta käynnistyy ainakaan välittömästi, koska koronakriisi on vieläkin akuutissa vaiheessa. Samasta syystä Kulmuni ei väisty välittömästi puheenjohtajan tehtävistä: varapuheenjohtaja johdossa voisi haitata hallitustyötä kriisitilanteessa.

– Uskon ja toivon, että tässä keskitytään hoitamaan koronapandemiaa.

Ruostetsaaren mukaan on ilmiselvää, ettei Kulmuni voi jatkaa puoluekokouksen jälkeen puheenjohtajana, sillä nykypolitiikassa puolueen puheenjohtajan täytyy olla hallituksessa.

– Hallitusyhteistyön kannalta olisi vaikeaa, jos puolueen puheenjohtaja olisi hallituksen ulkopuolella, eli kyllä tämä johtaa myös puoluejohtajan vaihdokseen.

Ruostetsaari ja Koikkalainen uskovat, että keskustan tuleva puheenjohtaja tulee olemaan todennäköisesti Annika Saarikko. Saarikko oli jo vahvasti spekulaatioissa mukana puheenjohtajaksi Juha Sipilän jälkeen, mutta vetäytyi lopulta perhesyihin vedoten.

– Hän on varmasti se nimi, joka nousee keskusteluissa esiin, Ruostetsaari sanoo.

– Saarikko se varmaan olisi. Soittolistoilla toisena voisi olla Antti Kaikkonen, Koikkalainen toteaa.

Kaikkosta pidetäänkin ainoana mahdollisena Saarikon haastajana.

– Lähteekö hän uudelleen enää yrittämään puheenjohtajaksi, se on se kysymys, Ruostetsaari pohtii.

Mustiin hevosiin asiantuntijat eivät usko. Ruostetsaaren mukaan meneillään oleva kriisi karsii riskivalintoja ja etsinnässä on ministerikokemusta.

– En jaksa uskoa mustaan hevoseen, kuten Esko Ahoon tai Paavo Väyryseen. Väyrysen aika keskustassa on ohi.

Myös Koikkalainen näki, ettei mustalle hevoselle ole tilaa.

– Keskusta on puolue, joka edellyttää puheenjohtajaltaan näkyvyyttä. Keskustassa on varmaan eniten kaikista puolueista tupailtoja ja väittelyitä, siellä halutaan, että johtajat ovat kokeneita. Siinä mielessä valmiiksi tunnetut nimet ovat hyvin todennäköisiä.

Hallituksen toimintakykyyn keskustan johdon vaihtuminen voi vaikuttaa, mutta vaikutus jäänee pieneksi.

– Jos pääministeri vaihtuisi, seuraukset voisivat olla suuremmat. Nyt vaihtuu yksi pala ja uskon, ettei se vaikuta juuri hallitusyhteistyöhön, Koikkalainen pohtii.

– Toki se epävarmuutta luo, kun Kulmuni väistyy. Hallituspuolueet olivat oppineet hänet yhteistyökumppanina ja hänen seuraajansa aiheuttaa spekulaatioita muissa puolueissa, mutta mihinkään hallituskriisiin en usko, Ruostetsaari sanoo.

Valtionvarainministerin pestiin Ruostetsaari veikkaa Mika Lintilää, tai mustana hevosena kokeneita Esko Ahoa tai Matti Vanhasta.

Jälkimmäisten valinta aiheuttaisi todennäköisesti närää puoleen kansanedustajissa, joten ne ovat Ruostetsaaren mukaan epätodennäköisiä. Lisäksi Vanhanen ei välttämättä halua siirtyä puhemiehen paikalta tuulisempaan ministerinpestiin.

Koikkalainen näkee Lintilän lisäksi Kaikkosen ja Saarikon mahdollisena valtiovarainministerinä.

– Lintilä voisi olla neutraali, eikä antaisi etulyöntiasemaa puheenjohtajakisaa ajatellen, Koikkalainen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?