Jari Leppä Länsi-Savossa: Keskusta tekee sotesta hallituskysymyksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jari Leppä Länsi-Savossa: Keskusta tekee sotesta hallituskysymyksen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mielestä hallitusohjelmaan olisi pitänyt kirjata se, jos maakuntajakoon halutaan muutoksia.

Julkaistu: 5.6. 16:36

Jari Lepän mukaan keskusta tekee hallituskysymyksen sote-uudistuksesta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) kertoo Länsi-Savo-lehdessä olevansa pettynyt siihen, miten hallituskumppani SDP on toiminut sote-uudistuksen valmistelussa.

Perjantaina julkistetussa esityksessä jätettiin auki muun muassa maakuntajako, josta päätetään peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan vasta lausuntokierroksen jälkeen. Varsinkin Savon aluejako on alueella herkkä kysymys.

Länsi-Savo kirjoittaa, että esityksessä Savonlinnan seudulle jäi auki portti suuntautua Pohjois-Savoon, mikä Lepän mielestä hajottaisi Etelä-Savon maakunnan.

Leppä kertoo, että keskusta tekee asiasta hallituskysymyksen.

–  SDP haluaa hajottaa esityksellä maakunnan ja hallituksen. Tämä on hallituskysymys, hän jyrähtää Länsi-Savolle.

– Maakunnan hajottaminen veisi mennessään vaalipiirit ja valtion hallinnon palveluita. Yksi ja toinen kunta alkaisi tekemään ratkaisujaan, hän arvioi lehdelle.

Hallitus on linjannut jo hallitusohjelmaneuvotteluissa, että maakuntia tulee 18. Erityistason palveluita varten on tarkoitus muodostaa viisi yhteistoiminta-aluetta nykyisten erityisvastuualueiden (erva) pohjalta.

Kiurun mukaan hallitus toivoo, että ensimmäiset maakuntavaalit järjestettäisiin vuonna 2022. Maakunnat, joille palveluiden järjestämisvastuu on siirtymässä, aloittaisivat vuoden 2023 alusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?