Jyrki Lehtolan kolumni: Uusi rasismisanakirja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jyrki Lehtolan kolumni: Uusi rasismisanakirja

Kolumnisti Jyrki Lehtola kirjoitti rasismisanakirjan kesän keskusteluja varten.

5.6.2020 8:00

Elämä on vaarallista.

Ensin sai olla varovainen fyysisten kontaktiensa kanssa ja nyt saa varoa sanojaan. USA:ssa rasismin vastaisessa taistelussa joudutaan hakattuna sairaalaan väärän ihonvärin vuoksi. Meillä se johtaa sataan ihmiseen huutamassa ”rakenteellista rasismia!”, ja virus lentelee taas kasvoille.

Jotta turhilta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin, seuraavassa sanakirjaselitykset kesän keskusteluja varten.

Rakenteellinen. Sana, jota on käytettävä rasismista puhuttaessa, koska muuten voi syntyä sellainen kuva, ettei puhuja tiedä, että rasismista puhuttaessa on käytettävä sanaa ”rakenteellinen”.

Valkoinen väri. Se, kun häpeissään havahtuu siihen, ettei löydä itsestään muuta ylpeiltävää kuin periytyneen ihonvärin, ja sitten alkaa olla siitä ihonväristään kohtuuttoman ylpeä, jotta unohtaisi sen, ettei muuta ylpeiltävää ole.

Rasismi. Martin Luther Kingin I have a dream -puheessa 57 vuotta sitten King unelmoi maailmasta, jossa ihmistä ei arvioida ihonvärin, vaan luonteen kautta. Yksi syy rasismin jatkumiseen onkin se, että osa valkoisista vilkaisi luonteeseensa ja tuli siihen tulokseen, että ei helvetti, jos kuitenkin arvioitaisiin ihonvärin kautta.

Vastarinta. Onneksi myös Suomessa voi taistella rasismia vastaan muuttamalla hetkeksi profiilikuvansa Facebookissa, jonka työ- sekä sananvapauskulttuuria on moneen otteeseen syytetty rasistiseksi, mutta ei nyt pilata omia positiivisia vapaa-ajan fiiliksiä mustien negatiivisilla fiiliksillä.

Perussuomalainen puolue. Vain yksi niistä suomalaisen yhteiskunnan osista, joka ei tule toimeen ilman maahanmuuttajia, mustia, feministejä, akateemista maailmaa ja ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.

Muutos. Muutos tapahtuu vain, kun muutosta vaativat kertovat sosiaalisessa mediassa muutoshalustaan niille, jotka myös haluavat muutosta.

Etuoikeutettu. Sana, jonka käytöstä etuoikeutetut riitelevät keskenään, mikä on samalla sekä heidän etuoikeutensa että etuoikeutetun määritelmä: ihminen, jolla on aikaa ja energiaa riidellä sanamääritelmistä toisten etuoikeutettujen kanssa.

Ironia. Kun suomalaiset mielenosoituksessa huusivat kasvomaskiensa takaa Minneapolisissa tapetun George Floydin viimeisiä sanoja ”I can’t breathe!”, puettiin tuota tunnetta sanoiksi samoihin aikoihin myös koronaviruksen aiheuttamien hengitysvaikeuksien kourissa.

Inkluusio. Se, kun kesken ”Black Lives Matter!”-huudon alkaa taustalta kuulua kasvavaa vinkumista, että mites valkoiset, mites lesbot, mites hindut, oon heteromies, mites mä, mullakin ollut vaikeaa.

Musta neliö. Malevitšin kuuluisa maalaus on väkevä todiste sille, että sosiaalinen media on parhaimmillaan, kun siinä näkyy vain yksinkertaisia geometrisia muotoja vailla sanoja.

Suomalainen rasismi. Siitä nyt ei yksinkertaisesti pääse eroon muuten kuin järjestämällä Maustetytöistä keskustelun, jossa käytetään sanaa ”rakenteellinen”.

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?